Prijava

Vaša prijava

Nakon tragične smrti Mattea Ružića: Liječnici u Hitnoj Zaprešića od danas dostupni non-stop


Hitna medicinska pomoć u Zaprešiću od danas ima dva liječnika više, odnosno pokrivene su i dnevna i noćna smjena. Liječnici će tako biti dostupni 24 sata dnevno. 

Tako se više ne bi trebali ponoviti slučajevi kakav je bio tragično preminulog Mattea Ružića, mladića kojemu je pozlilo na ulici te je umro do dolaska tima hitne medicinske pomoći s adekvatnom opremom.  

Za ovakav ustroj hitne u Zaprešiću do kraja godine potreban je iznos od 500.000 kuna, navode iz Zagrebačke županije. Pola iznosa financirat će Županija, a preostali iznos grad Zaprešić i sedam susjednih općina - Bistra, Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća.

Također, radom medicinskih sestara u dnevnoj i noćnoj smjeni osigurano je da su vrata hitne otvorena 24 sata dnevno. Projekt otvorena vrata financiraju sa 200.000 kuna Zaprešić i okolne općine.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić uputio je ministru zdravstva Milanu Kujundžiću prijedlog Izmjena i dopuna Mreže hitne medicine kojima se traži 60 T1 timova, 5 T2 timova, 5 timova za Prijavno-dojavnu jedinicu, Ustroj Ispostave Sveta Nedelja s 5 T1 timova, financiranje u potpunosti T1 timova za područje ispostava Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina, uvođenje dodatnih doktora medicine uz T1 timove koji će osigurati funkcionalno povezivanje djelatnosti hitne medicine i sanitetskog prijevoza kao i otvorena vrata hitne medicine 24 sata. Isti ovakav prijedlog Kožić je uputio i Županijskoj skupštini Zagrebačke županije.

Prema trenutno važećoj Mreži hitne medicine Zagrebačka županija ima 45 timova T1 (pri čemu dva tima u ispostavama Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina financira sama), 5 timova T2, te 5 timova prijavno dojavne jedinice  u Velikoj Gorici, navode iz Županije.