Prijava

Vaša prijava

Epidemija groznice Zapadnog Nila poharala Hrvatsku: Od nje je do sada oboljelo 39 osoba


Očekivali su epidemiju. Znali su da će kad-tad, nakon Srbije, doći i do nas. Komentar je to Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević gdje se liječe najteži slučajevi ove bolesti. Do sada su imali 11 bolesnika i čak njih osam je bilo u jedinici intenzivne njege. 

"U ovom trenutku četvero njih je na respiratoru, duboko poremećene svijesti. Kad čovjek dođe u takvu situaciju onda je ishod neizvjestan. Na sreću, za sada nemamo, ovdje u ovoj bolnici, umrlih", kazao je Bruno Baršić, pročelnik zavoda za intenzivnu medicinu.

U Hrvatskoj je ove godine od virusa zapadnog Nila preminula jedna osoba. U susjednoj Srbiji čak 21. "Pa ne bih reko da ima mjesta panici. Istina da ove godine imamo veći broj registriranih oboljelih nego prethodnih godina", kazao je epidemiolog Bernard Kaić.

"Najviše je u Osječko-baranjskoj županiji zaraženih i većina njih se zarazila doma. Ne negdje na putu. Nakon Osječko-baranjske slijede ove ostale slavonske županije, a nakon Slavonije po broju oboljelih slijede Zagreb i Zagrebačka županija", objašnjava Kaić. 

No, ne mora svaki ubod zaraženog komarca biti životno ugrožavajući. Neki ljudi virus prebole, a da su osjetili tek laganu vrućicu. No kod drugih, naročito starijih osoba, to stanje može biti itekako opasno po život. Evo kako prepoznati da je o tome riječ. 

"Dakle, vrućica praćena poremećajem svijesti, od pojačane pospanosti do stanja sopora, da niste više u kontaktu, ne može razgovarati pacijent – to upućuje na ovu infekciju", objašnjava Bruno Baršić, pročelnik zavoda za intenzivnu medicinu.

Infekciju od koje je u ovoj godini u Europskoj uniji preminulo 50 ljudi.