Prijava

Vaša prijava

Obitelj koja više od 20-godina terorizira građane Zagreba: Tko su Zahirovići?


Vatreni okršaj u zagrebačkom Vukomercu članova obitelji Osmanović i Zahirović otvorio je pitanje sigurnosti u Zagrebu. Sukob između ove dvije obitelji počeo je nakon smrti 60-godišnjeg Šerifa Zahirovića. Jedna obitelj tvrdi da im druga duguje novac, nanizale su se optužbe za međusobne prijetnje, otmice, premlaćivanja i krađu robe u vrijednosti 4000 eura.

Zbog ovog događaja privedena su dvojica sinova Zahriović, Rasim i Kemal, a raspisana je i tjeralica za Senadom Ahmetovićem, zetom pokojnog Šerifa koji iza sebe ima podeblji dosje.

Duga povijest prezimena Zahirović

Ipak, ovo nije prvi puta da se o prezimenu Zahirović može čitati u retcima crne kronike. Uz ovo prezime veže se i jedna od najpoznatijih mafijaških likvidacija iz devedesetih.

U kolovozu 1997. godine u kući u Dubravi likvidiran je Omer Zahirović. Netom nakon što je izašao iz zatvora na Omera je ispaljen rafal iz strojnice Heckler Koch, a pritom je ranjena i njegova žena. Naručitelj Omerovog ubojstva bio je optužen danas pokojni Zoran Petrović Ivica. On se, pak, veže uz Zlatka Bagarića koji je pripadao miljeu zagrebačke mafije. 

Nagađa se da se motiv Omerovog ubojstva krije u tome što je početkom devedesetih godina bacio bombu na kockarnicu Jocker, čiji je Bagarić bio vlasnik, pritom ranivši Petrovića. 

Sin krenuo očevim stopama

O prezimenu Zahirović nastavilo se pričati i nakon Omera i to zbog njegovog sina Rašida Zahirovića koji je također dobro poznat policiji s obzirom da je imao niz problema sa zakonom, većinom imovinskim deliktima te lakim potezanjem oružja.

Prije osam godina Rašid je uspio mobilizirati slovensku policiju koja ga je pokušala uhvatiti, ali bezuspješno. Zbog njega su bili blokirani granični prijelazi i prometnice. Rašid je, naime, kod Ivančne Gorice u svom mercedesu CLK presreo taksi u kojem je bila njegova žena koja je bježala od njega. Izvukao je ženu iz taksija i propucao je, a sve navodno zbog bračnih razmirica i oko 170 tisuća eura.

Dok je Rašid bio na slovenskoj tjeralici živio je u Austriji i Španjolskoj, a naposlijetku je uhićen u Francuskoj koja ga je izručila Sloveniji. Nakon odsluženja zatvorske kazne Rašid je u lipnju prošle godine upao u nove probleme.

Šakama i pištoljem napao je ni manje ni više nego Županijskoga državnoga odvjetnika u Velikoj Gorici Dražena Diklića te mu prijetio ubojstvom. U tom slučaju je intervenirala i policija, konkretnije specijalci koji su Rašida tražili u Gundulićevoj ulici 24, no tamo ga nisu pronašli. 

Zahirovići ponovno u crnoj kronici

Posljednji slučaj koji se veže uz prezime Zahirović odnosi se na Vukomerec koji je prošlog tjedna bio poprište obračuna potonje obitelji i Osmanovića.

Iako su tražili premještaj, zaraćene romske obitelji Zahirović i Osmanović ondje će ostati, a s njima i rizik od novog obračuna. Muhamer Osmanović za kamere RTL-a ispričao je svoju stranu priče oko pucnjave te kazao da su ga Zahirovići uzeli na zub zog duga koji je pokušao riješiti s njima.

U vezu s obitelji Zahirović dovodi i zahrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji s njima, kako Osmanović tvrdi, ima najveću vezu. Obje obitelji i dalje imaju potpuno različite verzije svih događaja, a hoće li se zaraćeni klanovi pomiriti znat će se nakon njihovog sastanka koji bi se prema riječima Predsjednice Saveza Roma u RH Suzane Krčmar, trebao dogoditi uskoro.