Prijava

Vaša prijava

Osuđena teroristica iz Turske: Otkrivamo što je kao studentica medicine planirala u Hrvatskoj


Na zagrebačkom aerodromu prije tri dana odvijala se prava drama. I to jer je uhićena studentica iz Turske pod ozbiljnim sumnjama da je članica terorističke organizacije. U Londonu je posljednjih nekoliko godina imala azil, ali se istodobno nalazila na Interpolovoj tjeralici. Zdravstveni razlozi natjerali su je na dolazak u Hrvatsku.

Turska državljanka je prije nekoliko dana uhićena u zagrebačkoj zračnoj luci. Riječ je o studentici medicine koja je prije šest godina osuđena u Turskoj da je članica naoružane terorističke organizacije. Aerodromska policija uhitila ju je dok je dolazila iz Londona, tijekom predaje putovnice. 

Tridesetogodišnja djevojka trenutačno se nalazi u istražnom zatvoru u Remetincu. Pred sudom u Velikoj Gorici koji joj je odredio pritvor, kako doznajemo, kazala je kako nema veze s terorizmom te da je u Hrvatsku došla isključivo na operaciju nosa jer je u Engleskoj to preskupo.

Mladić koji je spornog dana s njom doputovao, pred kamere RTL-a stao je zaštićenog identiteta zbog straha za vlastitu sigurnost. "Vidio sam je jučer tijekom posjeta u zatvoru. Osjeća se jako loše i strah ju je za vlastiti život", kazao je.

Jer situacija u Turskoj, kaže, svake godine sve je gora. I mnogi završe u zatvoru zbog običnog prosvjeda. Označeni kao teroristi. "Ona ne smije nazad u Tursku. Tamo nije sigurno. I nitko joj ne može jamčiti sigurnost i život." Tridesetogodišnjakinja je prvi put privedena u Turskoj prije osam godina. Tvrdi zbog prosvjeda na Dan žena, nakon čega je pobjegla u London, gdje ima azil. Dolaskom u Hrvatsku nije mislila da će biti uhićena. 

"Engleska je štiti. Dobila je dokumente koji pokazuju da može putovati u bilo koju zemlju osim Turske", kazao nam je mladić.

Koliko je terorizam ozbiljna prijetnja Hrvatskoj, upitali smo i Sigurnosno-obavještajnu agenciju. 

"...Poseban rizik predstavljaju borci koji su se vratili iz Sirije i Iraka gdje su se borili na strani ISIL-a, kao i rizik tzv. vukova samotnjaka tj. osoba koje su spremne samoinicijativno i samostalno izvršiti teroristički napad, bez potpore terorističke organizacije", stoji u njihovom odgovoru.

U slučaju 30-godišnjakinje, policija je morala postupiti po Interpolovoj tjeralici. Što će se s djevojkom dogoditi na kraju, odlučit će sud. Njezin odvjetnik izjave nije htio davati. Ako sud u Gorici donese odluku o izručenju Turskoj, na to će se žaliti.