Prijava

Vaša prijava

Najbolji udomitelji u Hrvatskoj: 'Djeca su završila školu i država više nema o njima brigu'


Dodijeljena su priznanja za najbolje hrvatske udomitelje, a iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku najavili su i dugoočekivani Zakon o udomiteljstvu, koji bi trebao stupiti na snagu sljedeće godine.

No, iako se zakon dugo priprema, nitko se s nagrađenim udomiteljima, priznaju nam pred ugašenom kamerom, pritom uopće nije posavjetovao. A svi imaju višedesetljetno iskustvo u tom poslu.

Kod Mare i Ivana, ovaj smo put zatekli samo Marija. Uvijek uz svoju ljubimicu Lisu taj 14-godišnji osmaš, u selu Orle kod Velike Gorice živi od svoje treće godine, zajedno sa  sedam godina starijim bratom Tomislavom. Svoj dom, Ivana i Maru, ne bi kaže, mijenjao ni za što.

"Mogu im bilo šta reći s povjerenjem, dobri su, pomažem im i oni pomažu meni, super mi je", rekao je udomljenik Mario Petričević.

Iako Tomislav već radi i nema više pravo na udomiteljstvo, ostao je kod Bucinovih. Njima su ta braća zadnja djeca koju će otpraviti u život, jer od 1991., ovu je kuću domom zvalo 31 dijete.

"31 dijete je prošlo kroz moju kuću plus moje dvoje. I četiri unuka, e to su vam ta dječica", kaže Mara Bucina.

Za zasluge u odgoju djece bez adekvatne roditeljske skrbi dobili su priznanje ministarstva, zajedno s drugim zaslužnim udomiteljima iz cijele Hrvatske.

Kod Bucinovih smo bili i prije dvije godine, kada je Mario bio još dječarac.  Je li se do danas išta promijenilo?

"Ništa se nije promijenilo u tome. Ništa. Ništa se nije promijenilo, ta djeca su završila školu i država više nema o njima brigu", požalila se Mara.

Obećanja o promjenama čuli su i danas. Novi zakon o udomiteljstvu kreće od Nove godine, a donosi više edukacija za udomitelje, njihovu stručnu superviziju, plaćene doprinose za profesionalne udomitelje te povećanje naknada za obitelji s troje djece.

"Predvidjeli smo povećanje naknada od 2.500 do 6.500 kuna, koja je najveća naknada za one udomitelje koji udomljuju tešku populaciju", pojasnila je Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Danas su naknade od 350 do 500 kuna po djetetu, no slabo se spominje briga o djeci nakon 18. godine ili redovnog školovanja, napominje Ivan.


Godišnji plan aktivnosti ogranka za 2018. godinu

Motocilist smrtno stradao kod Selnice