Prijava

Vaša prijava

Ubio mladića na Uskrs: 'Udario me u nogu, a onda sam nagonom ratnika iz džepa izvadio nožić'


Meni je uistinu žao što se to dogodilo, još jednom se želim ispričati obitelji tog mladića , kazao je u utorak Džemal Paloš (62).

Optužnica ga tereti da je na Uskrs, 16. travnja prošle godine, na autobusnoj stanici u Oreškovićevoj ulici u Zagrebu s izravnom namjerom nožem ubio Antu Škembera.

U sudnici Županijskog suda u Velikoj Gorici prepričao je što se dogodilo tog kobnog dana. 

"Dolaskom do jedne stanice u Novom Zagrebu, čuo sam razgovor kod vozača. Najednom je vozač motor ugasio, a muški mu je glas rekao: 'Nećeš me voziti?' Mjehur mi je postao neizdrživ pa sam otišao do vozača i rekao mladiću koji je ušao u autobus bez karte: 'Ako si socijalni slučaj ili branitelj pokaži dokument i pustit će te. Ovako si terorist. Teroriziraš putnike.' Opsovao me i odmah udario šakom u bradu rekavši da dokumente nema. Da me ne udari opet, primio sam ga za obje nadlaktice te sam ga izgurao iz autobusa i rekao vozaču da može krenuti. Ali mladić me tad udario u nogu. Pokleknuo sam. Vrtilo mi se kao da ću pasti."

"Instinktivno sam, potom, nagonom ratnika iz džepa izvadio nožić samo da me prestane tući. Ja sam se cijelo vrijeme branio rukama od udaraca. No, ne znam kad je došlo do kontakta njegova tijela i noža jer nožem nisam mahao već sam ga držao uza se. On se zatim okrenuo i otišao, a ja sam ušao u autobus, sjeo na isto mjesto, treće po redu i otišao kući. Nož na kojem nije bilo krvi sam gumbom zatvorio i stavio u jaknu. Inače, nož sam nosio unazad godinu dana nakon što je moj prijatelj i suborac nađen mrtav u Savi u Rugvici. Pa sam pomislio pri obračunu tad da sam ja došao na red, da je to moj kraj. Meni je jako žao što se to dogodilo. Nisam imao namjeru nikog ubiti već zaplašiti. On se napiknuo na nož."

Nije postupao s namjerom da ubije mladića

Paloševa odvjetnica Dubravka Krklec je naglasila i kako iz provedenih dokaza nije utvrđeno da je Paloš postupao s izravnom namjerom da ubije Škembera i da se mogao, ali nije, riješiti ključnih dokaza (noža i odjeće). Istaknula je i da je pokojni mladić u krvi osim alkohola imao i mješavinu kokaina te psihotika čime dovodi pod lupu reakciju Škembera pri ulasku u autobus i u obračunu s Palošem.

"Spreman sam se suočiti sa svojim križom"

Inače, optuženi je obitelji oštećenog svoju vikendicu kao nematerijalno obeštećenje.

"Spreman sam se suočiti sa svojim križom. Nisam fakultetski obrazovan, ali sam nešto u životu naučio. Ja sam rekao istinu. I Giordano Bruno je govorio istinu pa su ga spalili nakon što je rekao da je Zemlja okrugla - zaključio je Paloš, a javlja Jutarnji list.

Nepravomoćna presuda bit će  objavljena u petak točno u podne.