Prijava

Vaša prijava

Posao vrijedan 13 milijardi kuna: Donosimo detalje kineskog ulaganja u hrvatski nacionalni stadion


Kinezi žele investirati u gradnju nacionalog stadiona u Hrvatskoj, Akademije za nogometne trenere, menadžere kao i kampove. Razgovarali smo s jednim od glavnih pregovarača za taj posao o kojem bi se ozbiljnije trebalo razgovarati u studenom.

Nakon uspješnog nogometnog ljeta i popularnosti 'Vatrenih' stižu i kineske ponude. Nude izgradnju nacionalnog stadiona i to na solarnu energiju. Važnu ulogu u pregovorima s Dalekim istokom ima Ivan Herak - nekadašnji ministar turizma, ali i bivši glavni menadžer Hrvatskog nogometnog saveza.  

"Radi se o UNIDO agenciji Ujedinjenih naroda koji fond većinski 70 posto i nešto malo više kontroliraju Kinezi. Razgovori su trajali dosta dugo", priča Herak iz Organizacije UN-a za industrijski razvoj.  

Mjesta na tribinama bilo bi za 30 do 40 tisuća ljudi.  

O lokaciji nacionalog stadiona još uvijek se tek govori. Kinezi su prvo predložili Krapinske Toplice jer su u termama i hotelima vidjeli velike prednosti. Herak pak kaže kako su u opticaju jedino Zagreb i Velika Gorica. 

Nacionalni stadion spominje se već godinama, a ponovno ga je nakon četvrtfinala  spomenula predsjednica. Nakon polufinala i premijer, a umiješao se i prvi čovjek Zagreba. 

"Napravit ćemo najljepši stadion s negdje 35 tisuća sjedalica puta dva i pol do tri tisuće eure po stolici, a vi ste pametni ,izračunajte koliko to stoji, to je od 100 do 120 milijuna eura", rekao je u nacionalnom zanosu tijekom Mundijala u Rusiji Milan Bandić. 

No, Kinezi uz nacionalni stadion planiraju ulagati i u nogometnu akademiju koja bi postala nova baza za razvoj nogometa za cijeli svijet. Projekt je procijenjen na 13 milijardi kuna. 

"Fokus je na osnivanje trenerske i menadžerske visoke poslovne škole jer su detektirali da u tim trenažnim selektivnim procesima smatraju da je Hrvatska napravila s tako malim brojem stanovnika veliki uspjeh", zaključio je Herak. 

Početkom studenog održava se investicijski forum u Pekingu gdje će se razgovarati i o investiranju u Hrvatskoj. Tada bi se moglo znati i koliko je ova ponuda ozbiljna.