Prijava

Vaša prijava

Miran gradić za veliki biznis: Zagreb je blizu, administracija brza, a radnici zadovoljni


Osim što se može pohvaliti odličnim rezultatima svog prvoligaškog nogometnog kluba, Velika Gorica ovih dana ima i drugih razloga za zadovoljstvo. Naime, ovaj je grad, prema podacima FINA-e, prvi u Hrvatskoj po prosječnim plaćama radnika te po njihovoj produktivnosti. Istražili smo što to stoji iza sjajnih brojki.

Miran gradić za veliki biznis. Zagreb je blizu, zračna luka nadohvat ruke, administracija brza. Za radnike poput Marije, Velika Gorica obećani je grad. Ona se preselila iz Zagreba i zaposlila u novom hotelu.

Na komentar da se rijetko tko seli iz Zagreba u Goricu zbog posla, Marija Trampuš, djelatnica hotela Time kaže:

"Tako je, ali stanarina i režije ovdje u Gorici niže su nego u Zagrebu, ali i s tog aspekta života puno pruža mladim ljudima i mladim obiteljima."

Ovaj investitor u Gorici nedavno je sagradio hotel. Kaže da je lokaciju izabrao zbog blizine zračne luke i odlične povezanosti sa Zagrebom.

"Gradska je uprava u zadnjih 10-ak godina puno učinila da se ubrzaju sve dozvole potrebne za pokretanje biznisa", kaže poduzetnik Klaudijo Maričić.

U Goricu dolazi i moćna Atlantic grupa, a svoje sjedište ovdje ima Lidl, koji bilježi promet u milijardama. Drvna industrija također je prilično jaka.

Iza odličnih rezultata Gorice stoje naravno jake tvrtke poput Galeković parketa, koja zapošljava 200 ljudi, a inače su i najveći Hrvatski proizvođač parketa i velik izvoznik.

Prosječna neto plaća u Gorici prema podacima FINA-e viša je nego u Zagrebu i Rijeci. Također, po produktivnosti, odnosno prihodima po zaposlenom, prvaci su Hrvatske.

"Kod nas postoji ekonomija visokoakumulativnih djelatnosti, koje proizvode velike vrijednosti, a onda ima dovoljno prostora da se to izrazi i pomoću primitka djelatnika", kaže Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice (HDZ).

Trend kvalitetnog života i biznisa koji je blizu metropole česta je pojava u zapadnoj Europi. Gorica se tako polako diže iz dana u dan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Prema podacima FINE Gorica je prvak Hrvatske u iznosu prosječne neto plaće s 7059 kuna. Iza sebe je ostavila Zagreb i Rijeku.Prosjek joj ipak diže kontrola leta s iznad prosječno visokim plaćama. No Gorica je i po produktivnosti rada odnosno prihodima po zaposlenom također prvak Hrvatske


Dječji vrtić Lojtrica na stručno-znanstvenom skupu