Prijava

Vaša prijava

Tvorac najvećeg hita HNL-a uoči okršaja s prvacima: 'Volim reći dečkima da svaki vikend igramo s Dinamom'


"Obećavam da će Gorica biti izazov za sve favorite i da nitko niti jedan bod protiv nas neće osvojiti lagano. U prvoj HNL nećemo biti tek prolaznik, već izazivač i jedna vrlo solidna momčad!"

Ovako je krajem lipnja na svom predstavljanju govorio Sergej Jakirović, bivši BiH reprezentativac koji je ljetos s klupe NK Sesveta preselio u novopečenog hrvatskog prvoligaša iz jugoistočnog zagrebačkog predgrađa. Reći će mnogi, klasično predstavljanje s teškim riječima i ispraznim frazama koje brzo prohujaju s vihorom.

Ne i u slučaju Jakirovića. Na sveopće iznenađenje sportske javnosti, Gorica je ove sezone postala apsolutni hit domaćeg prvenstva. Nakon 15 prvoligaških kola na kontu imaju 26 bodova, 10 manje od vodećeg Dinama i čak devet više od svog prvog pratitelja, šestoplasiranog Hajduka - Jakirović je svoja obećanja doista ispunio! Uoči današnjeg okršaja s Dinamom (Maksimir, 15h), Jakirović je za naš portal otkrio kako je ostvario uspjehe sa svojom momčadi te što sprema prvacima.

Kako kaže ovaj stručnjak, u svom radu nema veliku tajnu – na treninzima radi iste stvari kao i većina njegovih kolega – ključna je psihološka priprema!

''Kad je počinjala sezona, najbitnije mi je bilo uvjeriti svoje dečke da možemo igrati sa svima u 1. ligi, jer to je neprocjenjivo iskustvo. Mi smo u prva 3,4 kola radili upravo to - skupljali iskustvo, gubili smo i takoreći već dobivene utakmice. Okidač svega je bila utakmica na Poljudu kad smo pobijedili Hajduk. Tada smo vidjeli da doista možemo puno, da vrijedimo. Iskoristili smo sve slabosti Hajduka i nakon toga su uslijedile samo dobre stvari za sve što je uslijedilo, iduću utakmicu smo dobili Rudeš kod kuće, samopouzdanje je raslo i sve je rezultiralo sa sadašnjih 26 bodova koliko imamo na tablici.“

Kako kaže ovaj samozatajni stručnjak, četverokružni format HNL-a bio je idealan poligon za postupan rast forme nejgove momčadi.

''Na početku sezone sam si zavrtao da će taj prvi krug HNL-a, prvih devet utakmica, biti neka testna faza naše snage. Tek smo bili ušli iz 2. lige i morali smo skupiti to prvoligaško iskustvo, odmjeriti snage sa svim klubovima da vidimo s kim imamo posla. Kad je došao drugi krug, sve je već išlo puno lakše.''

Gorica ove sezone leti na krilima inozemnog dvojca – Zwolinski je stigao iz poljskog Pogon Szczecina, a Nigerijac Atiemwen iz turskog Rizespora. Prvi navedeni već ima osam prvenstvenih pogodaka, a Nigerijac šest. Oba igrača doveo je sportski direktor kluba, Litavac Mindaugas Nikoličius, inače bivši predsjednik vrlo uspješnog košarkaškog kluba Žalgirisa. Iako je itekako ponosan na njih, Jakirović skromno kaže kako su oba igrača u klubu spontano procvjetala.

''I jednog i drugo sam zatekao po dolasku u klub. Nikoličius je Atiemwena, on je prethodno već odigrao jednu polusezonu u drugoj ligi i priviknuo se na nogomet u Hrvatskoj. Mi smo mu dali povjerenje i on je to vratio na najbolji način, doslovce je eksplodirao u 1. ligi. Zwolinskog sam isto zatekao kad sam došao na prozivci. Zanimljio, u poljskoj ligi on je u 26, 27 utakmica zabio tek jedan pogodak, tako da je i sam tragao za nekim novim početkom i ovdje ga je itekako pronašao. Mi općenito tražimo igrače koji su karakterni, koji su u mlađim danima skrenuli pozornost na sebe, ali su u međuvremenu negdje 'zaštekali' pa su sad gladni uspjeha. Šta da kažem, uvidjeli smo potencijal, obojici smo ukazali povjerenje i hvala Bogu, to se pokazalo kao pun pogodak.''

Lukazs Zwolinski (FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL)

No, brod ne može ploviti bez kapetana, stoga nas je zanimalo i kako je Jakirović došao do vještina zbog kojih je njegova Gorica ove jeseni najveći hit prvenstva. Od trenerskih uzora, posebno će istaknuti ime pod kojim je i sam nastupao u slavno doba NK Zagreba.

''Najviše sam naučio, kako u trenerskom tako i u ljudskom smislu, od Mile Petkovića s kojim sam obavio sigurno oko 300 razgovora. Također, u Rijeci me trenirao Zlatko Dalić, kod njega sam vidio kako se odnositi prema igračima, oduševila me ta njegova psihologija, kako on 'pliva' među svojim igračima. Kod njega su uvijek svi bili zadovoljni, bili oni u prvoj momčadi ili sjedili na klupi, Zlatko je uvijek znao pronaći neki balans. Ima tu još imena, ali poanta je da sam od trenera uvijek uzimao ono što mi se svidjelo i prisvojio to, ali sam imao i svoju viziju. Pogotovo kad si bivši igrač, jednostavno znaš neke stvari s terena, što bi od tvojih taktičkih zamisli moglo proći, a što ne. Kad se uhvatiš posla, pokušaš to implementirati među igrače i nadaš se najboljem. Zasad mi ide dobro, ne mogu se požaliti“, reći će Jakirović.

Uoči proteklog kola i razočaravajućeg poraza od Istre na domaćem terenu, igrači Gorice gotovo dva mjeseca bili su bez poraza. U pet kola unutar kojih su snage između ostalih, odmjerili i s Hajdukom i Rijekom, upisali su četiri pobjede i tek jedan remi. Koliko je 'šamar' od Istre utjecao na ozračje u svlačionici?

''A nije nam bilo lako, to je moment kad dođeš kući poslije utakmice pa budeš prazan, razočaran, posebice zato što su svi računali na ta tri boda pošto smo u puno boljoj poziciji na ljestvici od Istre. No u principu, kad smo se ohladili, shvatili smo da smo ustvari zaboravili kako je to izgubiti utakmicu, shvatili smo koliko smo prije tog poraza dobrih stvari napravili i to je ustvari bio jedan 'poziv na buđenje'. Sad slijede četiri utakmice u kojima nemamo što izgubiti, sve s ekipama koje su iznad nas na tablici. Samo želimo dati sve od sebe i vidjeti što će nam to na kraju dana donijeti.''

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Pomalo simbolički, uoči današnjeg zahtjevnog okršaja s prvacima, Jakirović je ovog tjedna svoje igrače poveo na boksački trening. Posebne taktike za 'modre' ipak, kako tvrdi, nema.

''A gledajte, ići ćemo jako kao i svaku utakmicu! Ja igračima volim reći da je svaki tjedan Dinamo, bez obzira tko stajao na drugoj strani travnjaka. Svaka utakmica nosi tri boda. Ali sigurno je da je Dinamo hrvatska najbolja ekipa, pokazali su to i u Europi, prvi su u skupini Europske lige i konačno će dočekati proljeće. Oni će sigurno diktirati tempo, ali mi ćemo se truditi maksimalno im otežati utakmicu.“

Nakon 15 kola i sjajne situacije, strateg Gorice ne skriva da bi volio izboriti europska natjecanja.

''A čujte, naravno da sanjamo Europu, uvijek treba sanjati da bi se nešto i ostvarilo. Ipak, čvrsto smo nogama na zemlji i 5. mjesto je za nas fenomenalno, sigurno ćemo dočekati polusezonu na njemu. A onda na zimu trebamo napraviti dopunsku selekciju, regrupirati se, dobro se pripremiti i nastaviti u dosadašnjem ritmu. Neće biti lako, ali pokazali smo da možemo i učinit ćemo sve da se zadržimo tu gdje jesmo.''

FOTO: Igor Soban/PIXSELL