Prijava

Vaša prijava

Obećali im prijevoz, no neće ga dobiti: Mještani će i dalje na posao kretati u 4 ujutro


Nakon što je RTL Direkt objavio priču o prometno odsječenim stanovnicima sela Lijevi Štefanki u Pokupskom koji moraju svako jutro po mraku hodati šest kilometara do najbliže autobusne stanice, doznali smo da su Zagrebačkoj županiji i Općini Pokupsko pronašli način financiranja prijevoza iako su ranije rekli da ništa ne mogu i da novca nema. 

Stanovnici su od 3. prosinca ponovno trebali imati prijevoz te su se ponadali kako više neće morati po mraku hodati do autobusne stanice. No stanovnike Lijevih Štefanki ponovno je dočekao obrat. Načelnik općine Božidar Škrinjarić stopirao je dogovor o prijevozu.

'Raspisat ćemo natječaj na godinu dana'

"Zagrebačka županija nije nadležna za uvođenje autobusne linije, već Općina. Županija je do sad samo tehnički pomagala", kazao je za Škrinjarić Jutarnji list. Tvrdi kako će se autoprijevoznik odabrati preko javnog natječaja te da će Općinsko vijeće održati sastanak 18. prosinca i tada glasovati o raspisivanju natječaja. 

"Mi ćemo raspisati natječaj na godinu dana, pa će iza toga Zagrebačka županija raspisati natječaj kojim će u županijsku mrežu ući i tih 6,5 kilometara između Lijevih Štefanka i Žužić Brda. 

U tom slučaju mi više nećemo biti nadležni, što i nama odgovara, jer će se financiranje te linije sufinancirati iz proračuna regionalne samouprave. Krajnji rok da Županija to uvede je 1. prosinca, ali nadam se kako će se s time krenuti već na proljeće. U međuvremenu, mi ćemo podići kredit za više od 500.000 kuna i putem natječaja odabrati najjeftiniju ponudu prijevoznika", kazao je Škrinjarić. 

'Ispada da smo se borili za ništa'

Mještani Lijevih Štefanka i okolnih mjesta autobus će dobiti tek kad završi natječaj, što znači još nekoliko mjeseci borbi s prijevozom. Načelnik je istaknuo kako to nisu mogli ranije napraviti te da su se građani trebali konzultirati s Općinom prije odlaska na sastanak u Zagrebačku županiju.

Miroslav Blažeković iz Lijevih Štefanka, jedan od stanovnika koji je bio na sastanku, tvrdi kako je u ovoj odluci veliku ulogu igrala ljubomora te da je na sastankom s pročelnikom županijskog odjela za promet sve dogovoreno. 

"Ispada da smo se cijelo vrijeme borili za ništa, a načelniku i ostalima sigurno smeta što smo bili u medijima i što oni nisu ništa za nas napravili", kazao je Blažeković za Jutarnji list.