Prijava

Vaša prijava

Bizarno: Naši političari otvaraju mostove za nigdje, radijatore, liftove, praonice rublja...


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je svečano otvorila bazen u Velikoj Gorici. 

Prigoda je to da se podsjetimo cijelog niza bizarnih otvorenja koje su upriličili naši političari. Otvaralo se svašta - od praonica rublja, radijatora i liftova do mostova koji ne vode nigdje ili pak onih koji ni dan danas nisu izgrađeni.

Bivša ministrica svečano otvorila nova dizala

Nekadašnja ministrica pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Ingrid Antičević-Marinović u kolovozu 2003. godine u poslovnoj zgradi Ureda državne uprave u Varaždinu stavila je u funkciju nova dizala.

Ministrica je svečano otvaranje dizala popratila riječima kako “ugradnja ovih dizala znači i uklanjanje administrativnih barijera između državne uprave i građana, a ubrzat će i rad državne uprave”. Svečanost je završila vožnjom ministrice i gradonačelnika Čehoka novim liftom. 

 

Otvoren most preko Korane koji ne vodi nigdje

U Hrvatskoj je svečano otvoren i most most preko Korane koji ne vodi nigdje. 

Gradnja mosta na rijeci Korani koji bi trebao biti dio brze ceste Mostanje – Vukmanićki Cerovac počela je u siječnju 2007. Radovi vrijedni 48,16 milijuna kuna (bez PDV-a) završeni su u previđenom roku, u rujnu 2009. No, i devet godina nakon toga ni s jedne strane mosta nisu sagrađene ceste, odnosno od planiranih 6,2 kilometra brze ceste sagrađena su dosad samo ta 304 metra mosta.

A taj je most, u javnosti poznat kao Vukelićev most, nazvan po pokojnom Branku Vukeliću. Vukelić je bio gradonačelnik Karlovca, potom ministar gospodarstva pa zatim ministar obrane. Vukelić je bio veliki zagovornik gradnje brze ceste od Mostanja do Vukmanićkog Cerovca, u kojem je živio.

Most na Korani koji ne vodi nikamo u međuvremenu je bio i “opljačkan” pa su tako lopovi jednom prilikom s njega poskidali slivničke rešetke i bakrene spojeve za uzemljenje, a prema policijskoj procjeni, šteta je iznosila oko 95.000 kuna.

 

Jelić otvorio spomenik nerođenoj djeci

Na karlovačkom groblju Jamadol 2009. godine gradonačelnik Damir Jelić otkrio je spomenik nerođenj djeci. Kip od bijelog mramora visok je 180 cm i težak 800 kg.

Sanader dvaput otvarao radove na Pelješkom mostu 

San o spajanju hrvatskog teritorija, obilasku Neuma i cestovnom povezivanju južne Dalmacije traje već dva desetljeća, a Pelješkog mosta još uvijek nema. 

Bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader svečano je otvorio radove na gradnji mosta čak dva puta. Prvi put u studenom 2005., kad još nije bio raspisan ni natječaj za izvođače radova, a kamoli potpisan ugovor za gradnju. Cijela se svita tada sa Sanaderom okupila u Komarni kako bi se službeno obilježio početak pripremnih radova. Bili su ondje i tadašnji ministar prometa Božidar Kalmeta, potpredsjednik Sabora Luka Bebić, dubrovačko-neretvanski župan Ivo Milatić…

Proglašavajući početak radova, Sanader je poručio kako je to velik dan za Hrvatsku jer će dovršetak “Projekta Pelješac” donijeti boljitak cijeloj zemlji budući da više neće trebati putovnice na putu prema jugu i obratno.

"Hrvatska će napokon biti fizički povezana. Ponosan sam što je to napravila vlada HDZ-a i njegovih partnera", rekao je Sanader.

Tada je najavljivano da će se most početi graditi već sljedeće, 2006. godine, te da će radovi trajati 18 mjeseci, dakle da će biti otvoren 2008. No pravi su radovi počeli tek 2007. godine, nakon što je okončan javni natječaj za izvođače na kojem je s nerealnom cijenom od 1,9 milijardi kuna pobijedio konzorcij domaćih tvrtki, Viadukta, Konstruktora i Hidroelektre niskogradnje. Iako Vlada nije bila osigurala novac za gradnju mosta, to nije smetalo Sanaderu da opet otvori radove na Komarni. A ovaj mu je put to bilo idealno vrijeme – kraj listopada 2007., taman pred parlamentarne izbore, koje će opet dobiti. S obzirom na to da je budući most u međuvremenu preprojektiran u megalomanski projekt, čija se realna cijena procjenjivala na više od četiri milijarde kuna, tada se govorilo o duljim rokovima gradnje pa je obećano da će biti dovršen u roku od 48 mjeseci, dakle do 2012.

HDZ-ovac u rad pustio klima uređaj

Udruga slijepih Karlovačke županije 15. listopada 2015. godine obilježila je Međunarodni dan bijelog štapa, a župan Ivan Vučić (HDZ) tom je prigodom simbolički pustio u rad klima-uređaj koji je Županija donirala Udruzi, a taj su svečani čin bili pozvani popratiti i novinari te je nakon službenog dijela obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa održano druženje članova i gostiju.

Milinović svečano otvorio praonicu rublja

Svečanim rezanjem vrpce, ondašnji potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, otvorio je u rujnu 2011. novouređeni Odjel za neurološke bolesti u novom dijelu zgrade Opće bolnice Virovitica čija je gradnja stajala oko 108 milijuna kuna, a financirala se sredstvima ministarstva zdravstva, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Virovitičko-podravska županija i jedinice lokalne samouprave. Tako je počeo tekst objavljen na službenim stranicama Virovitičko-podravske županije, a mudro su preskočili da je tek nekoliko minuta kasnije Milinović svečano otvorio i praonicu rublja iste bolnice.

Tolušić na otkrivanju spomen-ploča u svoju čast

HDZ-ov ministar Tomislav Tolušić može se pohvaliti cijelom kolekcijom spomen-ploča koje su mu postavljali u Virovitičko-podravskoj županiji dok je bio župan, a njihovom svečanom otkrivanju, naravno i sam je nazočio. 

Bandić otvorio javni zahod, a onda pustio u rad radijatore

Zagrebački gradonačelnik ima osebujne javne istupe.

Bandić je tako 2006. godine svečano otvorio novi WC u Cesarčevoj ulici. U gradnju WC-a uloženo je pet milijuna kuna, a njegova posebnost je u tome što ima WC za invalide i lift. 

Na pitanje gradonačelniku nije li puno novca uloženo u gradnju WC-a, Bandić je odgovorio: "Kad radimo šekret, nećemo valjda raditi polovični, nego najbolji šekret."

Treba istaknuti svečanost iz 2009. godine kada je Milan Bandić sudjelovao u svečanosti puštanja devet novih radijatora u KUD-u Sesvete.

"Bandić se sam sjetio i darovao nam je devet radijatora koje je u subotu svečano otvorio. Vrpcu sam rezala ja, a on je držao jastučić i škarice. Najveći dar je ipak njegov dolazak", rekla je tom prilikom Milka Holenda, predsjednica KUD-a Sesvete.

Bandić je svečano otvarao i radove na cestama, skladišta, fontane, garaže i parkirališta...

 


Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike