Prijava

Vaša prijava

Ovogodišnji Advent ruši sve rekorde: Svi hoteli u Zagrebu su puni, soba nema ni za lijek


{"GALLERY":2696881}

Titula najboljeg Adventa ove je godine otišla u Tallin, a u Zagrebu koji se okitio s prethodne tri - jedva da se može pronaći smještaj. 

U predblagdansko razdoblje obaraju se i lanjski rekordi u dolascima i noćenjima.

Rijeka ljudi slijevala se niz Zrinjevac u još jedan adventski đir. Uz domaće, sve je više i turista iz cijeloga svijeta.

"Došli smo ovdje zato što je Zagreb lijep, zato što se ima što vidjeti i da nešto naučimo od vas", kaže Alenka iz Slovenije.

"Čula sam za ovaj Advent tako što sam googlala najbolji Advent u Europi jer nemamo ga u Australiji", dodaje July.  

"Jedan je od najljepših Advenata koje smo vidjeti do sada", uglas će Evelina i Tomaš iz Poljske.

Već tjednima unaprijed rasprodan je svaki vikend smještaj u 12. mjesecu u jednom od zagrebačkih hostela u centru grada. Nekoliko slobodnih soba ostalo je tijekom tjedna. 

"Rekla bih da je 80 posto kapaciteta za 12. mjesec popunjeno. Definitivno je puno bolji odaziv nego prošle godine, iako je prošle godine isto tako bilo dosta dobro", kaže Pamela Konjevod, voditeljica recepcije u hostelu.

{"GALLERY":2696649}

Zagreb je u vrijeme Adventa hit odredište i na dvijema najvećim svjetskim tražilicama - Bookingu i AirBnBu. Pronaći hotelski smještaj, primjerice, za idući vikend nešto je teža misija.

Ukoliko dva noćenja idućeg vikenda traži četveročlana obitelj, 86 posto hotelskih soba u Zagrebu trenutačno je rezervirano. Booking pak nudi smještaje u blizini - Veliku Goricu, Jastrebarsko i Karlovac gdje je smještaj povoljniji do 50 posto. 

Koliko je Zagreb rasprodan govore i posljednji podaci Hrvatske turističke zajednice. 

U odnosu na prvih devet dana Adventa lani, broj dolazaka veći je za šest posto, a broj noćenja za sedam posto. Najviše je gostiju iz Austrije, BiH i Italije. 

Iako ove godine zagrebački Advent ne može više konkurirati za prestižnu titulu najboljeg u Europi, plodovi trogodišnjeg trona itekako se skupljaju.