Prijava

Vaša prijava

Pregled napoznatijih slučajeva: Tatini sinovi prijete, tuku, ubijaju ljude po cesti... a ovo su kazne!


"Znaš li ti tko sam ja?", najčešće je pitanje kojim u stvari upućuju prijetnju onima koje napadnu ili policajcima koji dođu na intervenciju. Što je najgore, ta prijetnja često ima dobre temelje, pa se tatini sinovi i pripadnici tzv.zlatne mladeži, izvuku nekažnjeno ili tek s pokojom 'blagom packom po prstićima'.

Upravo zbog toga, poneki se još više razbahate i još dublje zaglibe pa dođu do točke gdje više ni utjecaj tate, rodbine ni njihovih prijatelja ne može zataškati bahatost. 'Tko mi što može?' prestaje biti retoričko pitanje kada se u sve 'upetljaju' mediji koji kad zagrizu, ne puštaju.

Josip Đakić i sinovi Ivan i Hrvoje

Najnoviji slučaj koji je zaokupirao medije čak i izvan granica Hrvatske je sin saborskog zastupnika Josipa Đakića, Ivan Đakić koji je na morbidan i potpuno neprimjeren način objavom na Facebooku čestitao pravoslavni Božić.

Uvidio je mladi Đakić da je vrag odnio šalu, pa se ispričao, a kako bi dokazao koliko mu je žao čak se isčlanio i iz HDZ-a. Koliko je njegova isprika iskrena, može se naslutiti i iz činjenice da će biti prijavljen za kazneno djelo javnog poticanja na mržnju prema nacionalnoj osnovi, a za što je predviđena kazna i do tri godine zatvora.

Ali ima Đakić još jednog sina koji mu služi na ponos na diku. Riječ je o starijem sinu Hrvoju. Naime, u siječnju 2010. godine u trajektnom pristaništu Preko na otoku Ugljanu Hrvoje Đakić je s 1,28 promila alkohola u krvi pokušao autom ubiti Zadranina Predraga Vukčevića. Tome je prethodila svađa i naguravanje ispred diskoteke. Hrvoje je osuđen za pokušaj ubojstva na djelomičnu uvjetnu kaznu na način da će izdržati sedam mjeseci zatvora, a preostali dio kazne od godine i pet mjeseci neće se izvršiti ako u roku provjeravanja od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Stevo Culej i sin Domagoj

I sin saborskog zastupnika Steve Culeja. Domagoj Culej zvani Dodo, se pobrinuo da 'osvjetla' obraz svom ocu. Osim što je sirotinji na Facebooku pojasnio kako njegov tata ne zarađuje 'samo' 14.500 kuna mjesečno jer na to još idu 'putni troškovi i sve ostalo', prošle je godine sudjelovao u tučnjavi u Vinkovcima. I Dodo je volio pokazivati domoljublje statusima na društvenim mrežama u kojima je veličao ustaške zločine. Pa ima li prigodnije melodije za proslaviti ulazak u tada 2017. godinu od stihova iz pjesme 'Jasenovac i Gradiška Stara'?!

Mato Bilonjić i sin Igor

Saborski zastupnik Mato Bilonjić i njegov sin Igor dospjeli su u medije zbog tučnjave na svadbi. Ovaj tata i sin sudjelovali su u tučnjavi 2010. godine u Novoj Gradiški i to na vjenčanju Bilonjićevog mlađeg sina. Mato Bilonjić je opovrgnuo da je su on i sin bili sudionici incidenta, a čak je tvrdio i da su se mladići međusobno potukli i jedni druge ozlijedili ispred šatora u kojem se odvijao svadbeni pir.

Dražen Bošnjaković i sin Dino

Iste je godine (2010.) mlađahni Dino Bošnjaković (18), sin tada budućeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, gađao prozor gradonačelnika Ivanić Grada i potukao se s njegovim sinom. "U njemu je proradio taj mladenački bunt zbog nepravde i harange koja se vodi protiv mene u Ivaniću", bio je pun razumijevanja za svog mezimca budući ministar.

Sinovi i HDZ-ovog ministra i SDP-ovog gradonačelnika izvukli su se samo s prekršajnim prijavama zbog remećenja javnog reda i mira.

Jadranko Mijalić i sin Filip

Sin bivšeg saborskog zastupnika Jadranka Mijalića, Filip Mijalić, koji je bio čest 'gost' crnih kronika, 2016. godine ipak se nije uspio izvući te je osuđen na dvije godine zatvora. Naime, u pretresu kuće policija mu je pronašla i zaplijenila 1063,70 grama amfetamina, 784 tablete MDMA, 859,98 grama marihuane te 70,22 grama kokaina. Filip je već i prije bio poznat po tučnjavama i neredima kojima je bio sklon.

Josko Roščić i sin Mate

Stupce crnih kronika lani je punio i Mate Roščić iz Baške Vode, sin načelnika Joska Roščića i brat saborske zastupnice Dragice Roščić. On je nakon jurnjave po Jadranskoj magistrali pretukao 40-godišnjeg kuhara iz Tučepa kojemu je pukao bubnjić, rasklimala se, a osjećao je i bolove u ruci koju mu je Roščić istegao. No, to je samo posljednji u nizu agresivni napad tog 28-godišnjaka.

Josip Manolić i unuk Ivan Kolja Gembačev

Za unuka bivšeg šefa tajnih službi Josipa Manolića, Ivana Kolju Gembačeva, 2006. godine se pisalo da je bio jedan od sudionika incidenta u narodnjačkom klubu Ludnica pri čemu su ranjene dvije osobe. S obzirom da ga poslije u istrazi nitko nije spominjao kao sudionika pucnjave, a on sam je tvrdio je da je u vrijeme pucnjave bio na skijanju, nije procesuiran. Osim toga, policija ga je u nekoliko navrata obrađivala zbog iznude, krivotvorenja isprava i nedopuštenog držanja oružja. No sve je ostalo samo na policijskoj prijavi.

Mato Arlović i sin Vladimir

Sin ustavnog suca Mate Arlovića, Vladimir je 2005. godine izazvao incident pred noćnim klubom u Zagrebu jer ga redari nisu željeli pustiti u klub. Vladimir je izgubio kontrolu pa je skakao je i urinirao po autu na parkingu. 2002., dok je još bio maloljetnik, udario je policajca koji je došao na intervenciju nakon što su stanari policiji prijavili narušavanja javnog reda i mira u dvorištu kvartovske osnovne škole. Vladimir i njegovo društvo su prekršajno prijavljeni zbog remećenja javnog reda i mira te omalovažavanja službene osobe.

Željko Kerum i sin Joško

"Joško trenira i braniti se zna. Nokautirao ga je jednim livim krošeom. Drugi momak ga je udario nogom, normalno je da je i njemu uzvratio. Složio ga je na zemlju. Branio se! Šta je mogao?!", tvrdio je tadašnji splitski gradonačelnik i bivši saborski zastupnik nakon što se njegovog sina dovodilo u vezu s tučnjavom koja se dogodila 2011. godine. Jedan mladić je iz tučnjave izašao slomljenog nosa, natučenog prsišta i rebara te izudarane noge.

Josip Kerum (28), nećak kontroverznog poduzetnika je 2017. godine na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zato što je u Sesvetama zatečen kako u prtljažniku Audija A6 splitskih registracija prevozi 15 kilograma marihuane. 

General Mladen Kruljac i sin David

David Kruljac, sin umirovljenog generala Mladena Kruljca, u stanu je imao pozamašnu količinu droge i nešto manje od 800 tisuća kuna, za koje se sumnja da su sredstva upravo od prodaje narkotika. Tvrdio je kako novac i droga nisu njegovi već ih je čuvao za izvjesnog Toma Forda. Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu osuđen je na godinu dana zatvora. No ta je sankcija pretvorena u 730 sati rada za opće dobro. Morao je platiti i kazna od 500 dnevnih dohodaka, što u njegovu slučaju iznosi 200.000 kuna

Ivan Korade i sin Mario

Mario Korade, sin pokojnog generala Ivana Koradea koji je ubio petero ljudi, a potom presudio i sebi, 2016. godine je osuđen na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na dvije godine i dva mjeseca zatvora zbog protupravnog oduzimanja slobode i nanošenja teških tjelesnih ozljeda u prvom slučaju te iznude. Mario Korade je i 2009. godine osuđen, ali na uvjetnu kaznu od 20 dana zatvora jer je prijetio nevjenčanoj supruzi, a navodno ju je i zlostavljao iako je o tim navodima odbila posvjedočit. Osim toga, s dvojicom prijatelja je 2009. divljao po kafiću Best, a na parkiralištu je pred policijom jednog muškarca i udario u lice. Iste je godine slična (ne)djela ponovio još dvaput. Također je sudjelovao i u jednoj tučnjavi kada se s ocem sukobio s dvojicom mladića ispred varaždinskog kafića i zaprijetio im pištoljem.

Željko Žužić i sin Hrvoje

Hrvoje Žužić, sin velikogoričkog tajkuna Željka Žužića, tri i pol godine je odležao u zatvoru jer je svojim BMW-om izazvao prometnu nesreću 2007. godine. Tada je 22-godišnjem Žužiću izmjereno 2,15 promila alkohola u krvi. U nesreći je poginula 19-godišnja djevojka, a teško je ozlijeđen njezin dečko. Iako je osuđen na pet godina, izašao je ranije zbog narušenog zdravlja. Ranije je pušten jer se u zatvoru ponašao primjereno i jer je bio pri završetku studija na Ekonomskom fakultetu, obrazložio je Vrhovni sud. No, čini se kako ga zatvor baš i nije previše smirio jer je 2014. godine demolirao kafić u vodicama. Inače, do kobne nesreće, mladi Žužić je već imao brojne prijave vezane za prometne prekršaje, ali i narušavanje javnog reda i mira.

Zlatko Marić i sin Kristijan

Sin poduzetnika Zlatka Marića, Kristijan Marić, 2006. godine, kada mu je bilo samo 18 godina, svojim Porscheom Caymanom također pod utjecajem alkohola naletio na stijenu na cesti Jelsa-Stari Grad i potpuno uništio automobil vrijedan 100 tisuća eura. Kristijan je prošao s lakšim tjelesnim ozljedama, a njegov otac je tada izjavio:“Hvala Bogu da je živ. Neka mu to bude opomena, valjda će ga ova nesreća opametit“.

Marijan Primorac i sin Ivan

Ivan Primorac, tada maloljetni sin hercegovačkog kladioničarskog tajkuna Marijana Primorca, 2002. godine usmrtio je dvije 16-godišnje Makaranke. Tata mu je, naime, kupio je kabriolet BMW Z3 i prije nego što je postao punoljetan, a sin je prebrzom vožnjom izazvao tragediju koja je digla hrvatsku javnost na noge jer je sud procijenio kako je 'riječ o dječaku iz obitelji društvenoprihvatljivog ponašanja koja je svom djetetu omogućila školovanje u inozemstvu, u čemu se Ivan iskazao". Županijski sud dvoipolgodišnju kaznu smanjio na dvije godine, i dopušten mu je i nastavak školovanja u švicarskom internatu.

Josip Radeljak Dikan i sin Leo

Slučaj Lea Radeljaka, koji je optužen da je vozeći Jeep Grand Cheerokee na Braču skrivio smrt poznate glumice Ene Begović, također je završio oslobađajućom presudom. Sudski proces je trajao 7 godina da bi ga 2007. godine Županijski sud u Splitu pravomoćnom presudom oslobodio optužbe. Sudski vještak Rajko Grubišić zaključio je kako je mijenjač Grand Cherokeeija bio tehnički neispravan, a prema dokumentaciji koja je stigla iz SAD-a, automobil Josipa Radeljaka, kojeg je kobnog dana vozio njegov sin Leo, spada u seriju vozila koje je proizvođač povukao iz upotrebe zbog prevelikog broja nesreća uzrokovanih upravo zbog nekontroliranog prebacivanja ručice mjenjača. Leo je na sudu patio od amnezije.

Marko Sliško i sin Vjeko

Prometnu nesreću je 2007. godine svojim BMW-om u Zagrebu skrivio i tada maloljetni Vjeko Sliško, sin ubijenog Marka Sliška i nećak ubijenog 'kralja poker aparata' po kojem je i dobio ime. U nesreći je teško ozlijeđeno 6-godišnje dijete (6). U trenutku nesreće je 17 godina i vozio je prije položenog vozačkog ispita. Nagovorio je punoljetnog prijatelja da prizna kako je on vozio, ali je otkriveno da to nije istina. Zaradio je dvije prekršajne prijave i kaznenu zbog izazivanja prometne nesreće s teško ozlijeđenim osobama. No, Sliško je ubrzo položio vozački samo tri mjeseca nakon nesreće, policija mu je izdala vozačku dozvolu.