Prijava

Vaša prijava

'Sustav puca': Istražujemo što stoji iza učestalih napada na liječnike i nezadovoljstva zdravstvom


Nakon što smo jučer izvjestili o napadu na liječnike u Bjelovaru - ne prestaju stizati reakcije. Hrvatski liječnički sindikat, Komora i Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske - traže od premijera i Vlade da stanu na kraj nasilnim incidenatima u bolnicama. 

Istovremeno, raste i nezadovoljstvo pacijenata! Hrvatsku je šokirao vapaj majke da su joj blizanci zanemareni u bolnici. I to nije sve - 50 dana nakon smrti malenog dječaka u Metkoviću s roditeljima se sastao i sam ministar. 

Problema u zdravstvu je puno, ali tri najveća izdvajamo u ovotjednom RTL dosjeu: BOLESNO ZDRAVSTVO.

Krenimo redom. Problem u zdravstvu - nasilje nad liječnicima i medicinskim sestrama.
Prije deset dana u Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu intervenirala je policija. 

"Nasrnuli su i na mene, gađali me čašom koju sam izbjego i nasrnuli na mene sa razbijenim staklom", govorio je Marko Jakopović, pročelnik Zavoda za tumore pluća KBC-a Zagreb.

Bolesnik je preminuo u terminalnoj fazi maligne bolesti, a obitelj to nije mogla prihvatiti. Fizički su nasrnuli na djelatnike bolnice. 
 
"Jedan policajac je ozlijeđen u ovoj intervenciji, srećom ne teško. Jedna medicinska sestra ovog trenutka radi CT glave, do sad je radila CT kičme. Još je jedna od naših sestara isto tako ozlijeđena", kazao je Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb.

Osude su stigle sa svih strana. I liječnici i sestre poručuju da je više od 80 posto njihovih kolega doživjelo neki oblik nasilja.

"U hitnu službu često puta dolaze mladi pacijenti koji su pod utjecajem droge ili alkohola"

"Sestre rade u jako teškim uvjetima i znamo da je manjak i rade jako puno poslova više nego što bi trebale. Znamo da tu postoji iscrpljenost. S drige strane znamo i razumijemo pacijente koji su bolesni iimaju svoje potrebe. Ono što treba je da država donese zakonske mjere da se sve sankcionira", kaže Adriano Friganović.

Bijes 23-godišnjeg muškarca nisu uspjeli smiriti ni liječnici ni zaštitari. 

"U hitnu službu često puta dolaze mladi pacijenti koji su pod utjecajem droge ili alkohola. Često puta preko vikenda i mogu uzrokovati takve napade koje je teško prije toga predvidjeti", ističe Srećko Marušić, ravnatelj KB Dubrava.

Baš tijekom vikenda, točnije u subotu prvi put u Dom zdravlja Metković stigao je 9-ogodišnji dječak zbog problema s kašljem. Deset dana nakon toga je preminuo. Drugi problem: a što ako je za smrt pacijenta odgovoran sustav?

Inspekcije Ministarstva zdravstva i Liječničke komore  zaključile su da je bilo propusta. Bolest dječaka nije prepoznata na vrijeme, a najveći teret pao je na liječnicu koja je dječaku htjela pomoći.

"Obitelj mi je na drugom mjestu, a medicina na prvom. Ovo je strašna uvreda, ja samo tražim da pravda na kraju pobjedi. Hvala vam na podršci, hvala vam puno", poručivala je liječnica Ksenija Kaleb.

Nije to prvi put da se za smrt pacijenta okrivljavao sustav. Ljetos je preminuo mladić u Zaprešiću čekajući hitnu.

"Ljudi su ogorčeni, ja sam ogorčen sustavom. Tko je kriv? Ja vas molim samo da netko odgovara za to", rekao je otac preminulog mladića Dubravko Ružić.

Obdukcijski nalaz pokazao je da je umro od neprepoznate srčane mane, a nakon njegove smrti Zagrebačka županija zaposlila je dva dodatna liječnika u Hitnoj pomoći u Zaprešiću. 

"Problem će postojati sve veći i veći"

Zbog fotografija se na noge digla cijela Hrvatska. Inspekcija Ministarstva brzo je  reagirala i zaključila da nije bilo propusta.

Sustav puca. Nezadovoljni pacijenti iskaljuju se na zdravstvenim djelatnicima, a njih nedostaje. Treći problem zdravstva: odlazak liječnika i sestara. Od ulaska u EU Hrvatsku je napustilo više od 660 liječnika, a njih gotovo 1700 zatražillo je dokumentaciju za odlazak. S obzirom na odrađene prekovremene sate, procjenjuje se da u Hrvatskoj nedostaje oko 2000 liječnika. 

"Tako da se stvara jedan začarani krug između doktora koji ne stignu sve i pacijenata koji nisu dobili pažnje koliko su željeli. Problem će postojati sve veći i veći ako se ne donesu nacionalne mjere, dakle na državnoj razini koje će sti,mulirati odlazak liječnika i medicinskih sestara", kaže Ada Barić Grgurević.

Da je liječnicima prekipjelo, pokazuje i način odlaska kirurga koji je prvi u Hrvatskoj  presadio jetra.

Zdravstvu kojim su nezadovoljni pacijenti i u kojem se nasrće na liječnike i sestre a kojih pak nedostaje, revoltirani građani su zbog svega odgovorili jajima na resorno ministarstvo.