Prijava

Vaša prijava

HNL pregled kola: Kriza Osječana sve dublja, Hajduk se probudio


Inter - Istra 1961 3:1

Vrlo važan dvoboj u borbi za opstanak, točnije u izbjegavanju devete pozicije koja vodi u doigravanje za opstanak. Istra 1961 je trenutno na tom mjestu, mogla se približiti Interu na samo bod zaostatka, a ovako zaostaje velikih sedam bodova. Nije to nedostižna razlika, ali ako ćemo iskreno, Istra u ovom trenutku ne izgleda kao momčad koja je sposobna napraviti takvu seriju pozitivnih rezultata. Puležani imaju problema s realizacijom, ali niti obrana ne ulijeva povjerenje. Problem su brojne promjene u igračkom kadru, bila su potrebna konkretna pojačanja, došlo je i do promjene trenera, malo je toga što je išlo Istri u prilog u 2019. godini.

Niti Inter ne igra senzacionalno, ali čini se da su u Zaprešiću ponovno pogodilo s jednim vrhunskim pojačanjem. Nakon Nestorovskog i Andrića, zablistao je Serderov koji nije došao najspremniji, tek završava s prilagodbom na hrvatski nogomet i izgleda iz utakmice u utakmicu sve bolje. ovdje je postigao majstorski prvi pogodak, ali općenito je opasan s loptom u nogama. Samir Toplak svakako može biti spokojniji nego Igor Cvitanović, no njegovi igrači definitivno moraju popraviti koncentraciju. Inter je primio pogodak nakon velike pogreške na sredini terena, a obrana je u nekoliko navrata naivno ispala i Istra je imala prilika za golove. no, gledajući trenutnu situaciju, inter je ipak zasluženo ispred Istre.

Lokomotiva - Slaven Belupo 3:1

Proigrala je Lokomotiva, napadači su počeli zabijati i Slaven Belupo zasluženo je poražen. Dva gola Radonjića i jedan atraktivan Rakića bili su dovoljni i Lokosi su slavili. Upisali su napredak u odnosu na posljednje susrete, odigrali su dobru utakmicu te pokazali da su bolji od Koprivničanaca. Glupo skrivljeni kazneni udarac na kraju ipak nije utjecao na konačan ishod, Lokomotiva je imala dovoljno snage za preokret. Ono što je najvažnije je da je prekinuta negativna serija Lokosa, nisu znali za pobjedu u zadnjih pet kola i pod svaku cijenu trebali su pozitivan rezultat.

Međutim niti Slaven Belupo nije u ništa boljoj situaciji. On je u zadnjih pet kola, računajući i ovaj susret upisao samo jedan bod i to onaj remi u gostima kod Osijeka 1:1. U ostalim susretima gubio je bodove, a posebno je bolan domaći poraz od Intera 0:1. Sada je Slaven Belupo taj kojem Istra 1961 prijeti, nije to više Inter i Koprivničanci imaju samo pet bodova ispred Istre. Oni također moraju pod hitno podići formu i ako ne upišu pobjedu u narednom kolu protiv Rudeša na svom travnjaku, problem bi mogao postati popriličan. Sljedeće kolo tako je za Slaven Belupo iznimno bitno i u njemu priznaje samo tri boda.

Hajduk - Rudeš 3:0

Već smo puno puta isticali kako je Hajdukov najbolji potez u nekoliko posljednjih sezona davanje momčadi u ruke mladom i perspektivnom treneru koji ima autoritet, veliko znanje i ne boji se povući promjene kada su one nužne. Siniša Oreščanin najzaslužniji je što se Hajduk izvukao iz gliba i što ima realne šanse izboriti Europu. Momčad je preuzeo u vrlo teškoj situaciji, Hajduk nije igrao dobro, igrači su bili potpuno bez samopouzdanja, ali uspio je pokrenuti stvari u dovesti Hajduk u puno bolju situaciju. Jairo i Mijo Caktaš proigrali su nakon promjene trenera, uvedena su neka nova lica i sada na Poljudu s puno više samopouzdanja gledaju u budućnost.

Rudeš je u Splitu izgledao dosta dobro 80-ak minuta, sve do drugog primljenog gola. Imao je i nekoliko opasnih prilika preko Bjelorusa Lisakoviča, pokazao se kao sasvim drugačija momčad od one iz prvog dijela prvenstva, ali nije uspio doći do bodova. Tomislavu Ivkoviću treba se priznati da je puno izvukao iz momčadi koja je na brzinu sklepana sa svih strana i nastupi su sasvim korektni. No bodovni zaostatak za ostatkom društva je prevelik i teško je za očekivati da se Rudeš može umiješati u borbu za deveto mjesto. Ali može se svakako očekivati da bi mogao nekome pokvariti planove i otkinuti bodove.

Gorica - Dinamo 1:2

Neobičan dvoboj u Velikoj Gorici gdje je Dinamo svladao Goricu s 2:1, a golovi su padali samo iz kaznenih udaraca. Sva tri postignuta su s 11 metara. Osim toga podijeljen je i velik broj žutih kartona i netko bi mogao pomisliti kako je to bila dosta gruba i ružna utakmica, međutim upravo suprotno. Igralo se korektno, ali Duje Strukan zauzeo je takav kriterij od početka i na kraju je bilo puno kartona. Gorica je još jednom pokazala da ima dobru i vrlo zanimljivu momčad, stvorila je Dinamu puno problema i nije zaslužila poraz. Dobar dio momčadi pokazuje veliki napredak od početka sezone i u Gorici imaju razloga za zadovoljstvo.

Zanimljivo ali Nenad Bjelica unatoč pobjedi ima više razloga za nezadovoljstvo. Dinamo je odigrao dosta loše i vidio je to i strateg Modrih koji je odmah nakon susreta čestitao na pobjedi, ali i poručio da je Gorica zaslužila bod. Svojim igračima jasno je poručio kako neće tolerirati takav pristup u budućnosti i da se od svih očekuje maksimalan angažman. Toga smo se nagledali iz sezone u sezonu, Dinamo je bez europskih obaveza i uz osiguranu titulu prvaka znao jako često tijekom proljeća igrati loše, nerijetko i negledljivo, samo odrađivati posao i Bjelica to želi izbjeći. Sudeći prema dosadašnjem radu, on to može napraviti, momčad mobilizirati i pokrenuti te pošteno odraditi posao do kraja prvenstva. Uostalom to je igračima posao, maksimalno izvršavati svoje obaveze kao što bi trebao i svaki drugi zaposlenik u svakoj drugoj tvrtki. Kadar je uz sve to vrlo širok i svaka utakmica je borba za pozicije.

Rijeka - Osijek 3:1

Riječani su u velikim problemima s ozljedama, ali Igor Bišćan pronašao je dobitnu kombinaciju i s dvojicom debitanata u prvih 11 na Rujevici stigao je do vrlo važne pobjede protiv Osijeka. Svjestan je i sam Bišćan da je igra daleko od idealne i da Rijeka možda u ovom trenutku ne igra posebno dobro ili lijepo, ali u situaciji kada ima ovako tanak kadar, najvažnije je uzimati bodove, način je manje bitan. Tek kada se kadar popuni, a očekuje da bi do polufinala Kupa mogao imati na raspolaganju veći broj igrača, očekuje od svoje momčadi i oku ugodnije predstave. Protiv Osijeka je dobio što je tražio, njegovi igrači izdržali su nalete gostiju, zabijali u najboljim trenucima te zasluženo slavili.

Osijek je u problemima, ne izgleda dobro, niže lošije rezultate, navijači traže odlazak Zorana Zekića i stanje nije nimalo dobro. U situaciji u kojoj je klub na stabilnim nogama, gradi se novi stadion, igrači imaju dobra i redovna primanja, klub se bori za Europu, kada se sve tako pogleda, očekivala bi se i kvalitetna igra, ali situacija je posve suprotna, a Osječani su je sami zakuhali. Igra se dosta loše u odnosu na potencijal, momčad nema samopouzdanja, sva ona događanja oko Bočkaja nisu nimalo pomogla, tu je bio i istup predsjednika Meštrovića nakon teškog poraza u Maksimiru, uglavnom, očekuje se veliki pomak i na planu igre i rezultata. U suprotnom niti Zekićeva pozicija neće više biti sigurna.