Prijava

Vaša prijava

Sjaj i bijeda Iyayija Atiemwena. Od ponajboljeg igrča HNL-a do zatvorenika s neizvjesnom sudbinom


Igrala se 14. minuta na stadionu u Gorici. Hajduk je s novim-starim trenerom Zoranom Vulićem znao da ih čeka teško gostovanje kod hit-momčadi hrvatskog prvenstva, a 23-godišnji Nigrijac Iyayi Belive Atiemwen bio je spreman obrani Hajduka zagorčati život.

A zagorčao ga je i veznom redu. Atiemwen je primio loptu blizu centra i nezaustavljivo krenuo prema golu Hajduka. Stanko Jurić dobio je jako bezobrazan "tunel" nakon kojeg je pao na travnjak i mogao samo promatrati kako brzi veznjak Gorice bježi najprije Ismajliju, a potom i Šehiću i Borji Lopezu. Nakon svega toga još je zabio i za vodstvo Gorice.

Teško je previdjeti ovakve poteze. Koliko god da je Hajduk u to vrijeme bio u lošoj formi, vodeći se onom izrekom da je teško igrati i protiv jedanaest čunjića za zaključiti je bilo da je Atiemwen poseban igrač čiji potencijal seže i dalje od travnjaka HNL-a.

Govori to i statistika. Ne bismo puno pogriješili kad bismo ga proglasili najboljim igračem prvog dijela sezone domaćeg prvenstva. Sa sedam pogodaka i četiri asistencije bio je najjače ofenzivno oružje Sergeja Jakirovića te mu je prepušteno jako puno slobode u igri.

Također, njegova polivalentnost dolazila je do izražaja dok je igrao na raznim pozicijama. Činjenica da je statistički bio najbolji dribler lige omogućavala mu je da pokrije krilne pozicije, ali više je volio igrati iza napadača i u sredini gdje bi mogao podijeliti asistencije i doći u bolje pozicije za udarce.

Prepoznao je njegov potencijal i zagrebački Dinamo. U drugom najvećem ulaznom transferu u povijesti kluba Nigerijac je stigao za više od dva i pol milijuna eura na Maksimir, gdje je trebao dodatno ojačati ofenzivu za europske pohode.

Ali ne samo da nije dobio pravu priliku, već je upao i u velike neprilike. Dvije bivše djevojke optužile su ga javno za zlostavljanje, a morao je zbog toga i provesti noć u istražnom zatvoru. 

A sad se s onog poteza na početku priče protiv Hajduka možemo vratiti na uzvratni susret protiv benfice. Atiemwen je ušao u igru kad je Dinamo već bio u bezizlaznoj situaciji, a našao se licem u lice s vratarom te u situaciji u kojoj je obično hladnokrvan poslao loptu pored vrata.

Kako god završile njegove pravne trakavice, rijetko tko moći će reći da Iyayi Atiemwen nije (bio) igračina. Stvarno dobar nogometaš koji radi razliku na terenu. Bilo bi šteta da takav talent napusti našu ligu, no, ako ga proglase krivim za nasilje, nema tog talenta zbog kojeg će mu se ono tolerirati. I to je jedino ispravno.