Prijava

Vaša prijava

Dvoboj: Evo koje su prednosti Hajduka, a koje Dinama u današnjem derbiju


Hajduk i Dinamo danas se susreću u najvećom hrvatskom nogometnom susretu. Argumenata za pobjedu imaju i jedni i drugi, čiji su argumenti jači?

Zašto će pobijediti Hajduk?

Još od dolaska Siniše Oreščanina mogla se vidjeti ideja koju novi trener "Bilih" želi vidjeti od svojih igrača. Krajem prošle godine Hajduk je minimalno poražen na Maksimiru pogotkom iz slobodnog udarca. Otada pa sve do početka drugog dijela sezone Oreščanin je imao sasvim dovoljno vremena posložiti momčad. U tome je i više nego uspio. Hajduk je u nastavku prvenstva odigrao osam prvenstvenih utakmica i upisao šest pobjeda i dva remija - protiv Rijeke na Rujevici i protiv Gorice na Poljudu.

Posljednja četiri kola upisao je pobjede uz gol razliku 10:2, a iako u određenim trenucima to možda nije izgledalo najbolje, vidjelo se da momčad ima glavu i rep te da zna što točno treba raditi u određenim trenucima susreta. Ovaj pozitivan niz Hajduku je donio skok na četvrto mjesto i dolazak na 43 boda, koliko ima i trećeplasirani Osijek. Sada trebaju dokazati kako su 24 boda razlike ipak previše kada gledamo kvalitetu.

Upravo to može biti prednost Hajduku. Jasno je kako Dinamo osvaja naslov prvaka, sezonu je praktički zaključio porazom od Benfice u osmini finala Europske lige te ostaje pitanje hoće li Modri s istim motivom ući u utakmicu kao njihov najveći rival. Jedan trofej je osvojen, do kraja prvenstva može igrati s "pola gasa" u HNL-u, iako je jasno da Nenad Bjelica tako nešto neće dopustiti. Kada bi gledali samo posljednjih osam kola, zagrebačka momčad osvojila je 22 boda, a Hajduk samo dva manje te bi ju slavljem u ovoj utakmici i prestigao.

Veliki broj skauta doći će na Poljud pratiti mlade Hajdukove igrače, posebno Domagoja Bradarića i Darka Nejašmića koji je od dolaska Oreščanina odigrao svaki susret u prvoj postavi. Bit će to pritisak na njih, ali isto tako i veliki motiv za dokazati se u najvećoj utakmici hrvatskog nogometa. Ako ih netko može dodatno potaknuti, onda je to zasigurno trener koji je već ranije dokazao koliko im vjeruje.

Naravno, nije potrebno posebno spominjati doprinos poljudskih tribina. Još u ponedjeljak objavljeno je da je rasprodan sjever, a u utorak tijekom poslijepodneva da je više od 20 tisuća navijača kupilo svoje ulaznice.

Petar Jenjić

Zašto će pobijediti Dinamo?

Dinamo je definitivno jači i individualno i momčadski od Hajduka. Uz pravi pristup slavit će na Poljudu. Siniša Oreščanin odradio je dobar posao u Hajduku i podignuo je momčad te uveo niz mladih igrača koje su se treneri ranije bojali gurnuti u vatru. No pokazao je kako su bolji od dijela preplaćenih zvijezda koje su imale zagarantirano mjesto u momčadi ili s kojima su se krpale neke pozicije.

Sve to u igračkom smislu što Oreščanin ima, Bjelica ima puta dva. Dinamo ima takav kadar da bez ikakvih problema i da rezultat ne pati može složiti dvije odlične, a za HNL pojmove vrhunske momčadi. Uostalom, tijekom skoro cijele sezone jako rotira i tako zadržava tonus u momčadi, a da se to na rezultatu uopće nije osjetilo.

Ako ćemo iskreno, iako Bjelica ne voli takve usporedbe, onoj Dinamovoj momčadi koja je igrala sjajno u Europi, jedini pravi protivnik u borbi za naslov prvaka Hrvatske bila bi ona nominalno druga momčad koja je igrala odlično u HNL-u. Takav luksuz nema nitko u Hrvatskoj i svi se uglavnom muče kada krenu izostanci, kartoni, ozljede, Bjelica tih problema nema, on uvijek u HNL-u ima slatke brige.

Kao što je Oreščanin i rekao, u ovom trenutku na Poljudu treba očekivati "europski Dinamo", europski po sastavu, ali i angažmanu. Ovo je Modrima uz polufinale Kupa jedna od najvećih utakmica do kraja sezone i neće biti prostora za kalkuliranje, labav ulazak i slično.

Kolega Jenjić kao argument za pobjedu Hajduka navodi i što su Splićani vrlo blizu Dinamu po broju bodova u zadnjih osam kola, ali ne treba zaboraviti da je u proljetnom dijelu sezone kod Dinama uvijek ključna stavka motiviranosti. Hajduk je imao itekakav motiv u svakoj utakmici jer se bori za Europu, kod Dinama nije takav slučaj, vrlo često se događa da Modri (pre)rano osiguraju naslov prvaka i nakon toga odrađuju posao i mnogi treneri su se borili s motiviranosti igrača u nastavku sezone pa takvih problema ima i Bjelica.

Ovdje to ne bi smio biti slučaj, gostovanje u užarenoj atmosferi na Poljudu za Dinamo je dovoljan motiv i treba očekivati pravo izdanje Bjeličinih igrača. Hajduk će biti agresivan, dobar i Dinamo će morati uzvratiti na isti način. Kvalitetniji je, ima bolje igrače, bolju igru i očekujem pobjedu na Poljudu.


Pobjede kadeta, pretkadeta i dječaka U13 i U12