Prijava

Vaša prijava

Kinezi nakon gostovanja u Hrvatskoj k sebi pozvali Aleksandra Vučića i izaslanstvo Srbije


Srbijansko državno izaslanstvo, koje pod vodstvom predsjednika Aleksandra Vučića sudjeluje na Drugom forumu "Pojas i put" u Pekingu, je potpisalo više sporazuma, protokola i memoranduma o suradnji s kineskom stranom u realiziranju infrastrukturnih projekata, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

"Kinezi najviše od svih zemalja jugoistočne Europe ulažu u Srbiju, u svoje tvornice i proizvodne pogone u Smederevu i Zrenjaninu", izjavio je za RTS Vučić, istaknuvši kako se radi i na stvaranju industrijskih parkova i formiranju radne skupine za zajedničke investicije.

Vučić je naglasio kako će jedna od njegovih ključnih molbi kineskom predsjedniku Xi Jinpingu biti da Kina pomogne Srbiji da se uključi u tokove napretka umjetne inteligencije i robotizacije, u čemu je Kina prva u svijetu.

On je istaknuo da Kina poštuje Srbiju koja je "prva država iz jugoistočne Europe" koja je otvorila put ka Kini.

"Naša suradnja s Kinom je takva da je ona potvrda našeg čeličnog prijateljstva. Prvi smo iz jugoistočne Europe otvorili put Kini, to se ovdje poštuje i u Kini poštuju nas. To što kažem u Kini, kažem i u Washingtonu, Moskvi i Bruxellesu. I baš me briga što oni za to kažu. U tome se razlikujem od ostalih, nigdje se ne pravdam", rekao je Vučić beogradskim novinarima koji ga prate na forumu "Pojas i put" u Pekingu.

Vučić je, kako navodi RTS, najavio da će u sljedećih tridesetak dana biti potpisan i ugovor o kreditu za prugu Subotica-Novi Sad te da se već radi na dvije dionice Beograd-Stara Pazova te na dijelu Stara Pazova-Novi Sad.

"Zamolit ću Kineze da ubrzaju radove na dionici Beograd-Stara Pazova", rekao je Vučić navodeći da je potpisan i okvirni sporazum za prugu Beograd-Niš-Preševo i dalje, ka državnoj granici sa Sjevernom Makedonijom.

"Želimo da vlakovi idu 160 kilometara na sat, time potičemo poslovanje u Srbiji i rasterećujemo autoceste", istaknuo je srbijanski predsjednik u Pekingu, ustvrdivši da će Kinezi sudjelovati i u gradnji metroa u Beogradu.

Ukazujući i na ostale infrastrukturne projekte na kojima se surađuje s Kinom, Vučić je naglasio da je Srbija "potpuno drugačija zemlja" nego što je bila prije nekoliko godina.

"Ulazimo u novi investicijski ciklus ne praveći problem s javnim dugom", rekao je Vučić beogradskim novinarima u Pekingu.

Ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastrukture priopćeno je da je u Pekingu potpisano više sporazuma i memoranduma o suradnji Srbije i Кine za realizaciju projekata u cestovnom i željezničkom prometu.

Istaknuti su Protokol o suradnji na projektu Fruškogorskog koridora i brze prometnice Novi Sad-Ruma, Okvirni sporazum o rekonstukciji i modernizaciji željezničkog Кoridora H i pruge Beograd-Niš-Preševo-državna granica sa Sjevernom Makedonijom, obilaznice oko Beograda na dionici Bubanj potok - Pančevo.

"Da bi Srbija iskoristila sve prednosti svog položaja tranzitne zemlje, potrebno je završiti rekonstrukciju i modernizaciju kompletnog željezničkog Кoridora 10, čime će Srbija postati nezaobilazan dio strateškog pravca prometnog koridora od luke Pirej do središnje Europe", ocijenila je srbijanska ministrica  građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Sve zajmove koje uzima za važne infrastrukturne projekte, Srbija dobiva kao "prefercijalne kredite, to jest pod najpovoljnijim uvjetima, ne samo kad je riječ o kamatnoj stopi, nego i o roku otplate i dužine počeka", istaknula je ministrica Mihajlović, koja je i potpredsjednica srbijanske vlade.