Prijava

Vaša prijava

Mustaču 40 godina za ubojstvo Đurekovića:'Kazna u najvećoj mjeri odgovara kazni doživotnog zatvora'


Županijski sud u Velikoj Gorici izrekao je Zdravku Mustaču kaznu od 40 godina zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu kod Münchena 1983. godine.

'Rješenjem izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Velikoj Gorici broj: Kv-eu-1/2019. od 23. travnja 2019., u postupku preuzimanja  i izvršenja presude Visokog pokrajinskog suda u Münchenu, a nakon što je utvrđeno da je osuđeni Zdravko Mustač  pravomoćnom presudom proglašena krivim zbog kaznenog djela ubojstva iz paragrafa 211., 212. i 25. st. 1 i 2 Kaznenog zakona Savezne Republike Njemačke, utvrđeno je da navedeno kazneno djelo odgovara po bitnim obilježjima kaznenom djelu teškog ubojstva iz čl. 111. t. 1 i 4 Kaznenog zakona, te  izrekao kaznu zatvora u trajanju od 40. godina. Po ocijeni vijeća, kazna zatvora u trajanju od 40. godina u najvećoj mjeri odgovara kazni zatvora doživotnog zatvora, pri čemu se pazilo da osuđenik ne bude doveden u nepovoljniji položaj u odnosu na vrstu i mjeru kazne, ali ne i u odnosu na odredbe o uvjetnom otpustu', piše u priopćenju Županijskog suda u Velikoj Gorici.

Naime, obrana Zdravka Mustača je tužila Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava zbog izručenja Njemačkoj temeljem europskog uhidbenog naloga za koji smatraju da u travnju 2014. nije smio biti izvršen zbog zastare. Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu Josipa Perkovića i Zdravka Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo Stjepana Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu pored Muenchena ubili zasad nepoznati počinitelji. Za Perkovića je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda njemačku kaznu 'prevelo' u 30-godišnju koju će odslužiti u hrvatskom zatvoru, piše Večernji list.