Prijava

Vaša prijava

Od osuđenika iz velikih afera država naplatila malen dio milijunske štete: Evo tko je uplatio najviše!


47 milijuna kuna država je u posljednjih osam godina naplatila od oduzete imovine osuđenika. No, to nije ni 20 posto od iznosa štete određene pravomoćnim presudama.

Supružnici Višnja i Zdravko Pevec državi moraju vratiti 3,9 milijuna kuna. Rok je prošao prošli mjesec.

"Oni to platili nisu, da li imaju namjeru, mogu imati, ali nemaju taj novac", kazao je Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka i Višnje Pevec.

Slijedi ovrha

Ali imaju nekretnine, pa uobičajeno slijedi ovrha.

"Što sam imao uložio u firmu, ni kuću, ni stan, i bicikl da imam i to bi mi uzeli", kazao je u ožujku Zdravko Pevec.

No, ne ide to baš tako lako. Država se u osam godina nije naplatila ni u 20 posto pravomoćnih presuda.

Trajno oduzeta imovina: 

Trajno je oduzeto 47 milijuna i 293 tisuće kuna, u proračun je otišlo 33 milijuna, a  ostatak su nekretnine i pokretnine. Riječ je tako o 11 stanova, jedno građevinsko zemljište. Oduzet je i kamion, 6 automobila, zlato, srebro, čak i laboratorij za uzgoj marihuane, mobiteli i laptopi.

Najveća uplata u proračun je 10 milijuna kuna. Toliko je zbog utaje poreza uplatio velikogorički tajkun Željko Žužić, a za preostalih 37 milijuna dao zalog poslovnu zgradu.

Imovina se često prebacuje na članove obitelji. A tek u jednoj presudi u slučaju Dubai, oduzet je milijun kuna i od majke osuđenika Zdravka Markača.

"Najviše se naplaćuje od siromašnih"

"Oni koji su bogatiji mogu više uložiti u kvalitetno zastupanje, nađe se načina da se nešto ili potpuno izbjegne ili odgodi. Da se najviše uspije naplatiti od onih koji su siromašni", rekao je Miljević.

Jedna kuna najmanji je iznos uplaćen u proračun. Uplatio je prosjak uhićen pred crkvom.

Država čuva i 250 milijuna kuna privremeno oduzete imovine: 50 milijuna u novcu, tisuću umjetničkih slika, satova, automobila vrijednih 20 milijuna, te 179 milijuna kuna u nekretninama.

Imovina Ive Sanadera

Tu je i imovina Ive Sanadera blokirana u slučaju Fimi Medije. Procjenjuje se na 29 milijuna kuna. A nakon pravomoćne presuda u slučaju Planinska, Sanader je dužan 17 milijuna.

"Njemu je sva imovina blokirana pa ako se bude oduzimalo onda će se oduzimati iz te blokirane", kazala je odvjetnica Ive Sanadera, Jadranka Sloković.  

U presudi za slučaj Hypo Sanader treba vratiti 3,6 milijuna kuna, no ta presuda tek treba postati pravomoćna. Jednako kao i presuda Zdravka Mamića koji bi u proračun tada trebao uplatiti čak 52 milijuna kuna.