Prijava

Vaša prijava

Prikupili više od milijun kn: Žrtve otimali, opijali pa potpisivali lažne ugovore, a jednom su oteli stan


Zadarski policajci su dovršili kriminalističko istraživanje nad većim brojem osoba s karlovačkog, velikogoričkog i gospićkog područja zbog kaznenih dijela prijevare, iznude i protupravnog oduzimanja slobode na štetu više osoba sa zadarskog područja.

U obrađenim kaznenim djelima osumnjičeni su stekli nepripadajuću imovinsku  korist veću od milijun kuna.

O rezultatima i 'modusu operandi' u ponedjeljak su u prostorijama PU zadarske govorili voditelj Službe kriminalističke policije, Bore Mršić i Romano Landeka, voditelj Odjela organiziranog kriminaliteta.
 
Naime, 2. svibnja je dovršeno je kriminalističko istraživanje nad  pet osoba, i to: 28 i  41-godišnjakom te 32-godišnjakinjom, koji su uz kaznenu prijavu zbog kaznenih djela prijevare, iznude i protupravnog oduzimanje slobode, privedeni pritvorskom nadzorniku PU zadarske, dok je protiv 29-godišnjaka i 33-godišnjaka Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava.
 
Naime, kriminalističkim istraživanjem je potvrđena osnovana sumnja da je petorka krajem ožujka 2018. godine u jutarnjim satima u Zadru, Branimirova obala, u jednom ugostiteljskom objektu, upoznala 72-godišnjaka, te ga prijevarom naveli da s teleoperaterom potpiše dvogodišnji pretplatnički ugovor kupujući mobitel Samsung J7. Potom su istovjetno kazneno djelo počinili i 5. travnja 2018. godine sklapajući dvogodišnji pretplatnički ugovor i uzimajući dva mobitela Huawei P9 Lite.
 
Istog tog dana, na prijevaran način naveli su 72-godišnjaka i s njim u  javnobilježničkom uredu u Zadru sklopili ugovor o prodaji građevinskog zemljišta u okolici Zadra, površine 576 m2 za novčani iznos od 35 tisuća kuna, a koji novčani iznos je višestruko manji od tržišne vrijednosti, a da oštećenom nisu isplatili niti navedeni minorni novčani iznos. Kasnije je navedeno zemljište 41-godišnjak za 10 000 EUR-a prodao kupcu iz Zagreba.
 
Nadalje, sumnjiče se da su  72-godišnjaka dana 6. rujna 2018. godine, nagovorili da sjedne u njihov automobil te ga odvezli u mjesto Lazina Čička pored Velike Gorice.
U kući u vlasništvu 41-godišnjaka su ga zatočili, opijali, onemogućili javljanje članovima obitelji te sutradan doveli u nepoznati javnobilježnički ured gdje su ga navodili da potpiše kupoprodajni ugovor za svoj stan, a što je oštećeni odbio na upozorenje javne bilježnice, nakon čega su ga prijeteći mu odveli ga u drugi javnobilježnički ured u Velikoj Gorici, gdje su potpisali i ovjerili kupoprodajni ugovor za stan u Zadru, površine 76,80 m2, za novčani iznos od 40 000 EUR-a a koji je višestruko niži od tržišne cijene, a da ni taj mizerni novčani iznos nisu predali oštećenom.

Oštećenog su potom u Karlovcu sjeli na autobus za Zadar, gdje se pojavio u noći  sedmog na osmi rujna, a čiji nestanak je obitelj prethodno prijavila policiji.
 
Navedeni stan je 41-godišnjak već sutradan samo fiktivno prodao 33-godišnjaku koji se na njega i uknjižio, te je na Općinskom sudu u Zadru pokrenuo parnični postupak za iseljenje obitelji oštećenog iz stana navodeći kupoprodajni novčani iznos od 60 000 EUR-a. 
 
Također, 29-godišnjak i 32-godišnjakinja se sumnjiče da su 4. travnja 2018. godine u Zadru u ulici Stjepana Radića u Gradskoj knjižnici, prišli 64-godišnjaku, kojeg su  na istovjetan prijevaran način odveli u poslovnicu teleoperatera gdje su sklopili dva pretplatnička ugovora uz kupnju mobitela Samsung Galaxy J7 i J5. Oštećeni je dva dana poslije osujetio prijevaru te isti dan podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja.