Prijava

Vaša prijava

Kaos u Zagrebu: Na ženu pao štand, na drugu grana, rušila se stabla, zastoji u prometu, letjeli krovovi...


Naime, jučer, oko 19.35 sati u Centru na Trgu bana Josipa Jelačića došlo je do prevrtanja drvenog štanda koji je pao na 80-godišnjakinju koja je tom prilikom teže ozlijeđena, dok je na Črnomercu, oko 17 sati, uslijed jakog vjetra došlo do rušenja drvenog štanda na 61-godišnjakinju koja je tom prilikom zadobila površinske ozljede nosa.

 Tijekom protekla 24 sata područje Policijske uprave zagrebačke zahvatilo je nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom te su evidentirana oštećenja:
 

{"GALLERY":2719643}

Na više lokacija u Gradu Zagrebu i okolici jaki vjetar uzrokovao je padove stabla i granja na kolnik te na žice javne rasvjete; u Maksimiru u Ulici Rebar stablo dužine 15 metara je palo preko kolnika i na žice javne rasvjete, dok je u Ulici Gorice stablo palo na električne vodove. U Žažinskoj ulici stablo dužine sedam metara je palo preko kolnika. U Ivanjoj Reci u Ulici Svetog Ivana stablo je palo preko kolnika, izvijestila je Policijska uprava zagrebačka.

U Rakitju na Županijskoj cesti 3064 na križanju Novačke i Rakitske ulice, nedugo iza ponoći stablo je palo na dva strujna kabela koji su potom pali na kolnik, promet je bio obustavljen do jutarnjih sati.
 
U Donjoj Lomnic u Dugoj ulici stablo je palo na kolnik uslijed čega je oštećena žičana dvorišna ograda u dužini od oko 6 metara, dok je u Centru u Nazorovoj ulici stablo pri padu oštetilo žičane ograde.
 
Na Rokovom perivoju stablo hrasta duljine 20 metara je palo te oštetilo betonski zid i srušilo metalnu ogradu.

Na području Medveščaka u Ulici Stjepana Babonića na parkirani osobni automobil pala je metalna ograda s obližnjeg gradilišta kojom prilikom su na vozilu nastala oštećenja u vidu ogrebotina, udubljenja  te mehaničkog oštećenja (otkinuti retrovizor).
 
U Medvedgradskoj ulici s fasade zgrade su otpale dvije mramorne ploče na parkirani osobni automobil kojom prilikom su nastala oštećenja u vidu udubljenja i oštećenja stakla dok se u Savskoj cesti s zgrade odlomio dio fasade na visini od oko 20 metara te pao na parkirani osobni automobil  i tom prilikom je na vozilu oštećeno vjetrobransko staklo i poklopac motora.

Na Črnomercu u Ulici Treščak vjetar je otpuhao limeni krov kuće. U Ježevskoj ulici s zgrade u nizu pala je limena konstrukcija krovišta dimenzija 40x20 metara, dok je dio ostao naslonjen na zgradi, obzirom da je do pada došlo na stranu parka nije bilo oštećenja druge imovine.
 
U Maksimirskoj cesti kod kućnog broja 107 srušilo se stablo na tramvaj u pokretu, zastoj u smjeru zapada trajao je od 5.30 do 9.30 sati, nije bilo ozlijeđenih osoba.

Sve gradske službe su kontinuirano na terenu

Cijelu noć udari vjetra u Zagrebu bili su oko 70 km na sat., a vatrogasci imaju intervencija po cijelom gradu i na Sljemenu zbog srušenih stabala ili grana na prometnicama. 

Materijalna šteta  još se uvijek zbraja, kažu iz Ureda za upravljanje hitnim intervencijama grada Zagreba. Napominju da je "olujni vjetar tijekom cijele noći rušio stabla, a da od jutra stvara poteškoće u gradskom prometu".

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba (JVP) i zagrebačka Dobrovoljna vatrogasna društva (DVD) od nedjelje popodne odradili su preko 150 intervencija koje su se uglavnom odnosile na uklanjanje stabala i grana, ali je bilo i par manjih intervencija gašenja požara.

Iz zagrebačkog JVP-a na svojoj Facebook stranici objavili su jutros da je u tijeku dvadesetak intervencija, a da se prvo odrađuju one u kojima su ugroženi ljudski životi nakon čega se rješavaju intervencije na prometnicama.

U objavi su naveli i da je broj telefona 193 je pretrpan pozivima te zamolili građane da zovu u slučaju krajnje nužde.

Bandić: Radimo dok se šteta ne sanira  

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka koordinacije hitnih gradskih službi da su svi na terenu 24 sata te da će se raditi dok se ne sanira šteta nastala usred olujnog nevremena, a potvrdio je i da je otvaranje međunarodne izložbe Floraart odgođeno za četvrtak.

"Do konca dana ćemo sanirati ono što treba sanirati u gradu, a to su prioriteti, hitne službe, bolnice, dječji vrtići, škole, prometnice", rekao je Bandić nakon sastanka na kojemu su bili predstavnici gradskih službi.

Kazao je da su svi na terenu 24 sata i da će raditi dok se sve ne sanira te pozvao građane da ne izlaze bez potrebe. Otvorena je i besplatna telefonska linija 0800 818 919 za dojave o poteškoćama uzrokovanih vremenskim neprilikama koje se odnose na komunalnu i prometnu infrastrukturu, dok se stanje u promentu može vidjeti na stranici sada.zgh.hr.

Na sastanku je odlučeno i da će otvaranje 54. međunarodne izložbe cvijeća "Floraart" biti odgođeno za četvrtak, 16. svibnja.

"Odgodili smo otvaranje Floorarta za četvrtak, bilo bi suludo otvarati ga po ovom vremenu, a produžit ćemo ga tri dana", kazao je gradonačelnik dodavši da ne treba riskirati jer je na Bundeku od nevremena palo već 20-ak stabala.