Prijava

Vaša prijava

Posudi, čitaj, vrati: Kućice za knjige nalik onima za ptice osvajaju Hrvatsku


Već četvrta kućica za knjige na području Općine Tisno, napunjena knjigama i spremna za druženje s malim i velikim ljubiteljima čitanja, postavljena je ovih dana na plaži Banj. Kućice za knige postavila je Narodna knjižnica i čitaonica Tisno, a može ih se naći i na još tri lokacije: pri ulasku na šetnicu Andrija u Tisnome, ispred Prezentacijskog i informacijskog centra u Betini te na Obali sv. Ivana u Jezerima.

{"GALLERY":2730735}

Nova otvorena knjižnica je u funkciji na plažama grada Krka. Prva je postavljena na plaži Dražica prije nekoliko godina, a nova postavljena ovih dana dolazi u obliku 'ormarića na stablu' na plaži Plav. Zasluga je to udruge Kreativni Krk koja planira širiti ormariće i po ostalim plažama, kao i s akcijama prikupljanja knjiga u centru grada. 

Prije nekoliko dana jarko crveni oslikani ormarić i u njima knjige osvanuli su i na splitskoj plaži Bačvice zahvaljujući splitskoj Gradskoj knjižnici Marka Marulića iz koje poručuju: ''Bez članarine, bez zakasnine, radno vrijeme svaki dan u godini, danju i noću''.

Narodna knjižnica i čitaonica Tisno ovom se projektu priključila prošloga ljeta, a kućice s knjigama te ulične knjižnice na plažama u sklopu još nekoliko sličnih inicijativa nalaze se u još nekoliko hrvatskih gradova.
Riječ je o nastavku međunarodnog projekta naziva Free Little Library koji je u Hrvatskoj svoju prvu kućicu za knjige službeno upisanu na svjetsku kartu Little Free Library knjižnica dobio 2015. godine, i to u sklopu djelovanja Gradske knjižnice Poreč.

Svojim izgledom često nalik na kućice za ptice, ove kućice za knjige i koriste se na sličan način – pripadnici lokalne zajednice slobodno se mogu poslužiti knjigama na raspolaganju, ali i obogatiti postojeću malu zbirku dodavanjem novih naslova. Podsjeća to i na globalnu inicijativu BookCrossing, čijih otprilike milijun i pol sudionika, s ciljem da oslobode knjige te čitav svijet učine knjižnicom, razmjenjuje više od 11 milijuna knjiga koristeći se javnim prostorima u više od 130 zemalja svijeta.

Projekt Little Free Library, u okviru kojeg je već postavljeno više od 50.000 malih besplatnih knjižnica u 70-ak zemalja diljem svijeta i zahvaljujući kojem se godišnje u svijetu izmjeni milijun knjiga čime se povećava njihova dostupnost svim godištima i kućnim budžetima, nastao je u SAD-u. Todd Bol je 2009. godine u čast svojoj pokojnoj majci učiteljici, koja je obožavala knjige i čitanje, ispred kuće u Wisconsinu postavio drveni ormarić s knjigama, koje su mogli posuđivati svi koji su to željeli.

Iako ima onih koji isključivo uzimaju knjige ili ih nadomještaju svime i svačime u Hrvatskoj su se dosad kućice za knjige pokazale vrlo omiljenima te se sve više općina i gradova uključuje u inicijativu. Primjerice, u kućicu u porečkome parku Olge Ban stane više od 80 knjiga, a njezinim korištenjem i brigom o njoj na upečatljiv i neposredan način svakodnevno se promiče pismenost, ljubav prema čitanju te vrijednost i važnost društvenoga zajedništva, a inicijatori ističu i široke mogućnosti promicanja likovne umjetnosti i arhitekture.

Tako je porečku kućicu bio oslikao poznati riječki umjetnik Vjekoslav Vojo Radoičić, dok su u SAD-u njujorške kućice u sklopu posebne inicijative projektirali arhitekti iz udruženja The Architectural League of New York. Svoj kreativni prilog projektu dao je i Matt Groening, tvorac humoristične animirane serije o svjetski poznatoj obitelji Simpson, a kućice u Tisnom oslikala je upravo lokalna slikarica Andrea Mintaković.

{"GALLERY":2730733}

U Hrvatskoj je početkom lipnja likovna udruga "Oton Iveković" Klanjec oslikala 10 kućica za knjige namijenjih području Zagorskih Sela, Kraljevca na Sutli i Tuhlja. Kućice su nastavak projekta Gradske knjižnice i čitaonice "Antun Mihanović" Klanjec, koja je već postavila tri kućice za knjige i tako se također upisala na svjetsku kartu projekta "Little Free Library", a nastavili su su s oslikavanjem još desetak kućica a sve u želji da što više ljudi omoguće besplatnu posudbu i međusobnu razmjenu knjiga promičući i vrijednost i važnost zajedništva u maloj zajednici.

I zagrebačka Peščenica dobila je malu kvartovsku knjižnicu, ima je i Prečko, svoje kućice za knjige imaju i Samobor, Velika Gorica, Šibenik, Zadar, Karlovac … Malo većom 'knjižnicom na otvorenom' blizu plaže osim Krka mogu se pohvaliti i Kali te Makarska, da spomenemo tek neke. A kako ovaj odličan projekt zbližava ljude, dobro govori izjava jednog korisnika lanaca kućica u kojima stanuju knjige: ‘’U dva tjedna prilikom posuđivanja knjiga razgovarao sam s više susjeda nego u posljednjih 10 godina. Ovo je baš nevjerojatno pozitivna stvar!'’


Otok Bali i zagađenost