Prijava

Vaša prijava

Josip Perković sletio u Hrvatsku! Čeka se odluka gdje će služiti kaznu od 30 godina zatvora


Josip Perković (74) sletio je u Hrvatsku s kašnjenjem od sat vremena i bit će prevezen zatvor Remetinec kako bi mu bilo određeno gdje će na odsluženje zatvorske kazne zbog teškog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića!

Perković je, zajedno s nekada nadređenim Zdravkom Mustačem, zbog optužbi za sudjelovanje u Đurekovićevu ubojstvu početkom 2014. izručen Njemačkoj, ali uz uvjet da kaznu nakon presude služe u Hrvatskoj.

Vrhovni sud je 14. svibnja odbio Perkovićevu žalbu i potvrdio odluku zagrebačkog Županijskog suda koji je u prosincu prošle godine njemačku kaznu doživotnog zatvora za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića preveo u 30-godišnju kaznu koju Perković treba odslužiti u hrvatskom zatvoru.

Perkovićeva obrana ranije je tvrdila da u njegovu slučaju treba primijeniti 20-godišnju zatvorsku kaznu koja je bila najveća kazna u vrijeme ubojstva, a ujedno je i najpovoljnija za osuđenika.

Mustaču koji je osuđen zajedno s Perkovićem, a i dalje je u Njemačkoj, kaznu je s hrvatskim propisima usklađivao Županijski sud u Velikoj Gorici i izrekao mu 40 godina.

Obojica su se nakon njemačke presude obratili i Europskom sudu za ljudska prava.

Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu Perkovića i Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo emigranta Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji.