Prijava

Vaša prijava

Perković će kaznu služiti u Lepoglavi ili Glini? 'To su kaznionice zatvorenog tipa'


Josip Perković (74) sletio je u Hrvatsku s kašnjenjem od sat vremena i odmah je prevezen u zatvor Remetinec kako bi mu bilo određeno gdje će na odsluženje zatvorske kazne zbog teškog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Pomoćnica ministra pravosuđa i čelna osoba Uprave za zatvorski sustav Jana Špero u razgovoru s reporterkom RTL-a Ivanom Ivandom Rožić kazala je, iako nije željela o konkretnim imenima, da je sve spremno za Perkovića.

"Zatvorski sustav spreman je za sve transfere zatvorenika. Sve osobe koje danas trebaju biti zaprimljene bit će zaprimljene", kazala je Špero.

Potom je u razgovoru za RTL objasnila proceduru.

"U Centru za dijagnostiku provodi se procjena zatvorenika kako bi se sastavio prijedlog gdje i kako će nastaviti služiti kaznu u Hrvatskoj. To obično traje od tri tjedna do mjesec dana. Na temelju te obrade donosi se odluka o tome gdje će osoba biti", kazala je.

"Kada su u pitanju dugogodišnje kazne zatvora, kao što je slučaj s Perkovićem, zatvorenici kaznu, u pravilu, služe u zatvoru zatvorenog tipa", objašnjava Špero.

"Dugugodišnje kazne zatvora obično se izdržavaju u kaznionicama. U Hrvatskoj, to su kaznionice u Lepoglavi i Glini. To su kaznionice zatvorenog tipa.", istaknula je Špero.

Komentirala je i navodne prijetnje koje je primio Josip Perković.

"Sigurnost je na prvome mjestu"

"Za svaku osobu u zatvorskom sustavu radi se sigurnosna procjena. O konkretnim imenima neću govoriti. Ono što mogu reći, sigurnost je na prvome mjestu", kazala je za RTL Špero.

Da podsjetimo, Perković je zajedno s nekadašnjim nadređenim Zdravkom Mustačem, zbog optužbi za sudjelovanje u Đurekovićevu ubojstvu, početkom 2014. izručen Njemačkoj, ali uz uvjet da kaznu nakon presude služe u Hrvatskoj.

Vrhovni sud je 14. svibnja odbio Perkovićevu žalbu i potvrdio odluku zagrebačkoga Županijskog suda koji je u prosincu prošle godine njemačku kaznu doživotnoga zatvora za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića preveo u 30-godišnju kaznu koju Perković treba odslužiti u hrvatskom zatvoru.

Perkovićeva obrana prije je tvrdila da u njegovu slučaju treba primijeniti 20-godišnju zatvorsku kaznu koja je bila najveća kazna u vrijeme ubojstva, a ujedno je i najpovoljnija za osuđenika.

Mustaču koji je osuđen zajedno s Perkovićem, a i dalje je u Njemačkoj, kaznu je s hrvatskim propisima usklađivao Županijski sud u Velikoj Gorici i izrekao mu 40 godina.

Obojica su se nakon njemačke presude obratili Europskom sudu za ljudska prava.

Vrhovni zemaljski sud u Münchenu Perkovića i Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo emigranta Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji.

Pogledajte dovođenje Josipa Perkovića u Remetinec: