Prijava

Vaša prijava

Emotivni oproštaj od prijatelja vatrogasca: 'Bio si najnevinije i najdraže biće. Nek' te čuvaju anđeli'


Prerana smrt vatrogasca Ivana Galekovića (24), pripadnika JVP Velika Gorica koji je u subotu navečer podlegao ozljedama zadobivenima u gašenju požara u Velikoj Gorici, potresla je vatrogasnu zajednicu. Emotivnim porukama mnogi su se oprostili od mladog heroja, a jedan od njih je i njegov kolega Stjepan Kosić.

''Prijatelju, najdraži moj, krenuli smo danas obaviti posao i vratiti se doma. Ti se nisi vratio. Ti si najdraže biće bio, najnevinije i najveselije, a najbolje od vatrogasca što može biti. Tvoj rad, tvoj stav, tvoj osmijeh i fore, sve zajebancije i sve najljepše, sve ću to pamtiti i proživljavati jer to si ti - moj i naš Ivek Galeković, mraclinska legenda koja nas sad bude čuvala s malo više pozicije. Tamo nek ti bude lijepo, vatrogasac moj, nek te čuvaju anđeli i ti čuvaj nas kao što si to učinio danas, kad se nisi vratio", poručio je Kosić putem svog Facebooka.

Ivanova smrt potresla je i one koji ga osobno nisu poznavali.

"24 godine, tako mlad, pun života, još mnogo života si trebao spasiti, još mnogo suza radosnica proliti nakon uspješno obavljenih intervencija... Smijati se s kolegama, pripričavati dogodovštine, ali ništa od toga više neće biti. To valjda tako mora biti, valjda netko smatra da si na drugom i boljem mjestu potrebniji. Dragi kolega Ivane, osobno te nisam znao, a jučerašnja vijest o tvojoj smrti me toliko pogodila, i kako ne bi pogodila kad svi vatrogasci dišu kao jedan, i kad ostanu bez kolege, osjete taj gubitak. Ivan Galeković jedan je od nas. Obitelji i kolegama još jednom izražavam duboku sućut, i dijelim vašu bol", stoji u objavi koja je danas osvanula na stranici Vatrogasci - Oni su naši heroji.

Od Ivana Galekovića su se oprostili i kolege iz Supetra poručivši kako s njegovim kolegama iz JVP Velika Gorica dijele njihovu bol.

Tužan dan za hrvatsko vatrogastvo

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izrazio je u ime Hrvatske vatrogasne zajednice sućut u povodu Galekovićeva smrti.

"Smrt mladog vatrogasca iz velikogoričke Javne vatrogasne postrojbe velik je gubitak za postrojbu, njegovu obitelj i općenito za hrvatsko vatrogastvo", rekao je Tucaković, poručivši kako je to tužan dan za hrvatsko vatrogastvo, priopćila je u nedjelju Hrvatska vatrogasna zajednica.

Vatrogasci su, kazao je, tu da gase požare, spašavaju ljude i imovinu, što rade vrlo uspješno i profesionalno, ali njihov posao je iznimno opasan i toga je svjestan svatko tko se bavi tim poslom.

Pranjić: ''Neka mu je čast i slava tamo gdje se sada nalazi''

"Vatrogasci se u obavljanju svog odgovornog posla pri svakoj intervenciji suočavaju s mogućnošću stradavanja i pogibije, i u tom smislu nema rutinske intervencije. Vatrogasac svaki dan nosi glavu u torbi, a njegova obitelj nikad sa sigurnošću ne može očekivati da će se njihov sin, brat, suprug ili otac vratiti kući nakon posla”, rekao je čelnik Odbora profesionalnih vatrogasaca Drago Pranjić.

Tragična smrt kolege samo je podsjetnik koliko je ta profesija opasna, ali i časna i odgovorna.

„Naš je brat stradao nesebično spašavajući imovinu i živote drugih ljudi i pokazao koliko je veliko srce vatrogasca. Neka mu je čast i slava tamo gdje se sada nalazi dok mu se i mi ne pridružimo u Vječnosti", poručio je Drago Pranjić.

Krstičević: ''Nesebično je branio tuđi dom i postao heroj''

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević uputio je u nedjelju izraze sućuti obitelji i kolegama poginulog vatrogasca istaknuvši kako je to iznimno težak trenutak za Hrvatsku, a da je Ivan pokazao što znači biti istinski heroj.

"U ime Ministarstva obrane i Hrvatske vojske izražavam iskrenu sućut obitelji poginulog vatrogasca. U ovakvim teškim trenucima, ne postoje riječi koje bi mogle donijeti utjehu najbližima, ali uz vas smo svim srcem i dijelimo vašu bol i tugu." 

"Ovo je iznimno težak i tužan trenutak za cijelu Hrvatsku. Kažu naši vatrogasci kako je dobar dan onaj kada se svi vrate svome domu. Ivan je izgubio život nesebično braneći tuđi dom, čime je postao heroj i junak u pravom smislu te riječi", stoji u izrazima sućuti potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića obitelji i kolegama poginulog vatrogasca.

Utvrđuju se okolnosti smrti

Velikogorički vatrogasac podlegao je ozljedama u subotu oko 19 sati u KBC-u Zagreb kamo je dovezen nakon što je teško ozlijeđen u gašenju požara na obiteljskoj kući u Ulici Mate Lovraka u Velikoj Gorici.

Kako je izvijestila Hrvatska vatrogasna zajednica, dojava o požaru na spomenutoj adresi zaprimljena je u 16.04 sati. Na intervenciju su odmah izišli vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica, a pridružili su im se i kolege iz DVD-a Kurilovec i DVD-a Gradići. Zbog zahtjevnosti intervencije, u ispomoć su došli i vatrogasci iz JVP Grada Zagreba.

Zagrebačka policija nastavila je u nedjelju s vještacima Forenzičnog centra "Ivan Vučetić" provoditi očevid na mjestu požara u Velikoj Gorici.

Prema prvim informacijama, spominje se mogućnost da se pri gašenju požara potkrovnog stana i krovišta kuće urušio krov koji je zahvatio mladog vatrogasca i još jednog kolegu. Ivan Galeković se u toj se situaciji nagutao dima. Kada su ga kolege izvukli, bio je u teškom stanju i odmah se pristupilo reanimaciji te je prevezen u KBC Rebro. Međutim, dva sata poslije vatrogasna zajednica iz bolnice je primila tužnu vijest da je Ivan preminuo.

U požaru je ozlijeđen i 44-godišnji vatrogasac. Nakon pretrpljenog šoka zadržan na promatranju, ali je u međuvremenu pušten kući jer nema ozljeda, doznaje se u zagrebačkom KBC-u.

Zapovjednik velikogoričke Javne vatrogasne postrojbe Borislav Turan izjavio je Hini kako vatrogasci koji su bili na intervenciji nisu vidjeli u kojim je okolnostima nastradao njihov kolega.

Vatrogasci posljednjih dana bilježe brojne požare objekata

Hrvatska vatrogasna zajednica priopćila je da vatrogasci posljednjih dana bilježe velik broj požara na objektima iako su za ovo doba godine karakteristični požari na otvorenom prostoru.

Prošlog tjedna vatrogasci su u istom danu gasili požar podruma i požar u stanu, nastao kao posljedica eksplozije.

Radno je za zagrebačke vatrogasce počela i subota jer je gorio restoran u središtu Zagreba, u čijem je gašenju sudjelovalo 19 vatrogasaca s četiri vozila.

Primorsko-goranski vatrogasci jučer su gasili požar u restoranu u Ravnoj Gori koji je zahvatio 450 četvornih metara površine. U gašenju su sudjelovala 34 vatrogasca sa sedam vatrogasnih vozila iz JVP Delnice, DVD Sušica, Ravna Gora i Kupjak.

U popodnevnim satima stigla je dojava o požaru u skladištu Slobodne Dalmacije u Splitu. Požarom je zahvaćeno 160 četvornih metara stolarskog poslovnog prostora i krovišta, a u gašenju je sudjelovalo 38 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz JVP Split, DVD-a Split i Vranjic. Požar je lokaliziran u popodnevnim satima, a tijekom noći na dežurstvu i sanaciji terena angažirana su šestorica vatrogasaca s dva vatrogasna vozila iz JVP Split.