Prijava

Vaša prijava

Novi Zagreb smrdi po paljevini, zrak pun dima: 'Ovo je stvarno užas! Nikada nešto ovakvo nisam vidio'


Na požarištu odlagališta otpada na Jakuševcu u Novom Zagrebu i dalje su vatrogasci zbog sanacije požara koji je izbio dan ranije oko 19 sati, a i noć su proveli u borbi s vatrenom buktinjom.

‘’Na požarištu je u tijeku dogašivanje, a na terenu je 59 vatrogasaca i 10 vozila. Raskopavamo grajferima i rastapamo velike hrpe namještaja gaseći ih vodenim mlazovima. Riječ je o površini 70 puta 70 metara do oko sedam metara visine. Svaki put kad raskopamo koji dio, pojavi se plamen pa ga gasimo i sve bude puno dima pomiješanog s vodenom parom pa je zadimljen zrak. Kanimo završiti danas oko 13, 14 sati’’, za Vijesti.hr kazao je Tomislav Resman, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Zagreb uz napomenu da uzrok požara, koji je počeo na sredini hrpe, tek treba utvrditi policija.

S obzirom na sve i dalje se osjeća miris paljevine te je zrak pun dima. Neki građani su u panici, iako nadležne službe tvrde da do zagađenja zraka nije došlo. 

„Ovo je stvarno užas jutros! Po noći je bila magla od dima, a sad se ne vidi do treće zgrade. I strašno smrdi. Sve nam se uvuklo u stan. Nikada ovakvo nešto nisam vidio. I susjedi su svi u panici. I nije im jasno kako iz Grada govore da je sve u redu. Ne može biti u redu kad su pune Dugave dima“, opisao nam je situaciju u svom kvartu čitatelj iz Dugava (podaci poznati redakciji).

{"GALLERY":2732079}

Službe će nastaviti pratiti kvalitetu zraka, poručili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

U intervenciji je jučer sudjelovalo 50 vatrogasnih vozila i 149 vatrogasaca iz 33 različita okolna mjesta i Zagreba. Teška noć iza vatrogasaca: Nema onečišćenja zraka, službe će nastaviti pratiti njegovu kvalitetu

Požar je počeo oko 19 sati, a srećom nitko nije ozlijeđen. Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama ustvrdili su da požar ne predstavlja opasnost za stanovništvo, a gorio je odbačeni namještaj. 

"Gašenje požara otpada na Jakuševcu jedna je od logistički najvećih intervencija zadnjih godina. Oko ponoći prve ekipe su se počele vraćati u spremišta. Sama organizacija rada, od dobave sredstva za gašenje, goriva, zraka i struje je izuzetno bitna i svakako se osim mnogobrojnim vatrogascima moramo pritom zahvaliti i ekipama Zagrebačkog holdinga, Ureda za upravljanje u hitnim situacijama kao i Grada Zagreba. Ne smijemo zaboraviti da još uvijek pomažemo kolegama u Velikoj Gorici, da su ekipe i u Dalmaciji na dislokaciji kao i da su usprkos ovolikom broju vozila i ljudi koji su vani sve postaje operativne i spremne za zaštitu Zagreba'', istaknuli su zagrebački vatrogasci na Facebooku.