Prijava

Vaša prijava

DIP utvrdio kršenje zakona: Bandićeve plakate za europske izbore platili su građani Zagreba


'Zagreb je otvoren i siguran grad', 'Zagreb je jedini grad s pozitivnim prirodnim prirastom u Hrvatskoj', 'Zagreb ima najbolji obrazovni standard u Hrvatskoj', 'Zagreb je šampion hrvatskog turizma', 'Advent u Zagrebu tri je puta zaredom proglašen najboljim u Europi' - metropola je jumbo plakatima s ovim porukama bila početkom svibnja
oblijepljena uzduž i poprijeko, a ima ih još i danas u gradu.

Mnogi su odmah posumnjali, a neki sumnje i prijavili, da se radi o dijelu predizborne kampanje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegovih najbližih suradnica i suradnika na stranačkoj kandidacijskoj listi za izbore za Europski parlament plaćene novcem iz zagrebačkog proračuna što bi značilo da je riječ o grubom kršenju Izbornog etičkog kodeksa i Zakona o financiranju izborne promidžbe.

Naime, plakate je objavio Grad Zagreb, novcem Grada Zagreba, odnosno obveznika i obveznica poreza i prireza, a korištenje sredstava jedinice lokalne samouprave u predizbornoj kampanji jedne stranke nije dopušteno. 

A nemojmo zaboraviti i da su neke od poruka bile netočne - Zagreb ne samo da nije jedini hrvatski grad s pozitivnim prirodnim prirastom, već prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), uopće nema pozitivni prirodni prirast, a prema Statističkom ljetopisu RH kojega je krajem 2018. objavio DZS, vidljivo je da već protekle tri godine Grad Zagreb nema pozitivni prirodni prirast.

Neke od poruka bile su i netočne - sve su platili građani i građanke Zagreba (RTL)

No, vratimo se samom financiranju, koje je, sad je to očito i prema Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), došlo iz džepova građanki i građana i protivno zakonu, koji su financirali i glasilo Grada Zagreba '#Zagreb' koje im je dijeljeno baš u vrijeme izborne promidžbe. Doduše, DIP-ov zaključak dolazi u krajnjem roku i debelo nakon što su izbori na kojima je Bandić kršio zakon prošli, ali vrijedno ga je zabilježiti. Pogotovo jer ovo nije prvi put da ga se u javnosti proziva za prikrivenu izbornu promidžbu.

Naime, iako su neke stranke i mediji odmah bili zatražili očitovanje DIP-a, tada su iz Povjerenstva poručili da je preuranjeno donositi zaključke i da će to učiniti do početka kolovoza, nakon provedenog nadzora financiranja izborne promidžbe.

Nadzor je proveden, kolovoz je počeo i DIP je obavijestio da su od Grada tražili
dostavu podataka i očitovanje vezano uz oglašavanje plakatima s porukama i logom Grada Zagreba kao i podatke vezane uz glasilo Grada Zagreba "#Zagreb''. Iz Grada su tvrdili da su tijela Grada Zagreba dužna informirati javnost o poslovima iz svoga djelokruga i da su je o svome radu dužna izvještavati preko sredstava javnog priopćavanja ili na koji drugi prikladan način. 

DIP je proveo nadzor i ustvrdio nesrazmjer (Marko Prpic/PIXSELL)

Međutim, DIP je utvrdio nesrazmjer kada je usporedio broj jumbo plakata ove godine (175) u odnosu na protekle godine (od 20 do 85 plakata). Također su utvrdili da sadržaj ne upućuje isključivo na aktivnosti Grada Zagreba usmjerene svojim sugrađanima,
već ima jednu širu poruku za razliku od ranijih godina, kao i da su plakati isticani ne samo na području Grada Zagreba, već i na području drugih jedinica lokalne samouprave.

  • 2019. - 175 plakata na jumbo panoima i mobilnim jumbo-panoima
  • 2018. - 20 plakata na jumbo panoima
  • 2017. - 60 plakata na jumbo panoima i 18 plakata u osvijetljenim reklamnim vitrinama
  • 2016. - 25 plakata na jumbo panoima i 10 plakata u osvijetljenim reklamnim vitrinama 
  • 2015. - 35 plakata na jumbo panoima
  • 2014. - 15 plakata na jumbo panoima
  • 2013. - 85 plakata na jumbo panoima

Uzevši u obzir to da sadržaj poruka koje su isticane na ovogodišnjim plakatima ne upućuje isključivo na aktivnosti Grada Zagreba usmjerene svojim sugrađanima, već ima jednu širu poruku za razliku od ranijih godina te s obzirom na to da su plakati postavljani i na području drugih jedinica lokalne samouprave (primjerice, u Velikoj Gorici), DIP je zaključio kako to upućuje da se oglašavanje u vrijeme izborne promidžbe ne može smatrati redovitim informiranjem građana Zagreba o aktivnostima nadležnih tijela Grada.

Građani plaćaju, tko ih pita? (Davor Puklavec/PIXSELL)

A kako je za raspolaganje financijskim sredstvima kojima raspolaže Grad, pa tako i sredstvima za predmetno oglašavanje, odgovoran gradonačelnik Bandić, koji je ujedno i predsjednik stranke, očito je da je predmetno oglašavanje zapravo prikrivena izborna promidžba njegove stranke za koju su korištena sredstva jedinice lokalne samouprave.

Isto je nakon uvida utvrđeno i kad je riječ o glasilu Grada Zagreba ''#Zagreb" iako Grad nije dostavio očitovanje niti tražene podatke o njemu iako ih je DIP opetovano tražio.

Na kraju valja podsjetiti i da ovo nije prvi put da se Bandića proziva za kršenje pravila i zakona povezanih s izbornom promidžbom, a jedan od slučajeva zabilježen je i u Gongovom izvještaju o lokalnim izborima 2013. godine: ''Zbog sumnji da je Bandić jumbo plakatima i lecima zloupotrijebio javne resurse i tako iskoristio Grad za osobne predizborne interese, GONG je Bandića  prijavio DIP-u i Gradskom izbornom povjerenstvu Grada Zagreba te zatražio da ga se kazni''.

Bandić je već prozivan zbog trošenja proračunskih sredstava u vlastite svrhe (Davorin Višnjić/PIXSELL)

U Gongu su spornima smatrali plakate potpisane s 'Grad Zagreb' na kojima se nalazila velika fotografija Bandića, kojima se pozivalo na biciklijadu u Prepuštovec. ''Objašnjeno je da je plakate postavio KUD Prepuštovec za koji se utvrdilo da se financira iz pričuve gradskog proračuna što predstavlja očiti dokaz zloupotrebe javnih sredstava u korist određenog kandidata“, navodi se u izvještaju u kojem su spomenuti i drugi razlozi za sumnju u zloupotrebu sredstava.

Gongu je vrlo zanimljiv bio i stav Gradskog izbornog povjerenstva Grada Zagreba, na čelu sa sucem Ivanom Turudićem, koji u tadašnjim spomenutim prijavama zloupotreba kandidata Bandića nije vidio ništa sporno.