Prijava

Vaša prijava

Od prometnih znakova do korištenog kemijskog WC-a: Mašta lopova tijekom ljeta nema granica


Prilika čini lopova, a bizarnostima nikad kraja. Tako je jedan Porečanin svoje sugrađane ostavio skoro u potpunosti bez prometne signalizacije. Tu je i slučaj u Zatonu gdje su provalnici u apartmanima ukrali i pištolje policajcima koji čuvaju bivšeg glavnog državnog odvjenika Dinka Cvitana i slučaj u Supetarskoj Dragi, gdje se ispostavilo da je gostima apartmanai vlasnicima objekta novac i nakit krala sobarica.

Ovo su samo neke od bizarnih krađa zabilježenih ovog ljeta, piše Novi List

Pojavljuju se i nove krađe, predmeti želja lopova postala je najnovija tehnologija, pa se sada kradu dronovi. Mala letjelica nestala je iz automobila 22-godišnjeg Francuza,
koji je ljetovao u Karlobagu. Za lopovom traga policija, kao i za kradljivcem koji je iz mora kod Rovinja otuđio stanicu koja mjeri morske struje te tako Hrvatski hidrografski
institut oštetio za sto tisuća kuna. 

Nestao 60 godina star kaktus

Bizarnom krađom obilježen je i početak srpnja u Zagrebu gdje su nepoznati počinitelji iz Botaničkog vrta otuđili endemsku vrstu kaktusa koja raste na malom području u Meksiku. Kaktus Neobuxbaumia Polylpha uzgojen je u zagrebačkom vrtu 1962. godine a vrijednost 57 godina starog kaktusa procijenjena je na 10.000 kuna.

Apsurdna krađa dogodila se i u Bilicama gdje su lopovi iz Vatrogasnog vozila ukrali gorivo i nadomjestili ga vodom. Nesvakidašnja krađa bila je i u Velikog Gorici gdje je nepoznati lopov sa šljunčare Hidrel ukrao već korišteni prijenosti kemijski WC sa svim sadržajem. Vjeruje se da ga je odnio netko tko je došao kombijem ili kamionom.

Dok autora te krađe treba tek pronaći, zadarska policija je krajem srpnja uspjela stati na kraj kradljivcu koji je koristio poseban zaštitni uređaj za ometanje signala prilikom zaključavanja automobila. Lopov je na parkiralištima dočekivao vlasnike luksuznih vozila te bi im onemogućio zaključavanje, a kada bi se oni udaljili, iz automobila bi pokrao vrijedne stvari.

Pokrao čemprese

U Poreču se pak dogodila masovna krađa prometnih znakova. U nekoliko mjeseci policija je zaprimila četiri dojave. No jedan je porečki vijećnik sam odlučio istražiti što se točno događa, te izbrojao da nedostaje čak 41 znak. Znakove, očigledno kradu egzibicionisti, ali i oni koji ih koriste kao sekundarnu sirovinu. Ovo nije jedini apsurd u Poreču. Jedan je mladić tamo pokrao 200 stabala čempresa.

Valja podsjetiti i da je krajem lipnja u riječki zatvor smješten 57-godišnjak iz Jastrebarskog, dan nakon što je iz prostora Kanala Ri u središtu Rijeke ukrao tehničke uređaje vrijedne 128 tisuća kuna. Riječ je o Marijanu Puhalu, čovjeku kojeg su mediji nazvali "kraljem lopova", jer je, neslužbeno, državni rekorder po broju kaznenih prijava. Još prije desetak godina skupio ih je 749, po vlastitoj evidenciji, piše Novi List