Prijava

Vaša prijava

Baka Ana živi u čak tri županije odjednom! 'Mene to ne brine, dom je samo jedan'


Od 20 županija koliko ih ima u Hrvatskoj, 83-godišnja gospođa Ana Bingula živi u čak tri. A udaljenost od jedne do druge je svega nekoliko koraka. Njezina su dva vrta svaki u svojoj županiji. Gospođu Anu na njezinoj je tromeđi danas posjetila i naša ekipa.

Svega kod bake Ane ima dosta. I godina - 83. I potomaka - osam unuka, 16 praunuka. A ima kod nje i županija. Stanuje u čak tri.

"Evo, na lijevoj strani je Koprivničko-križevačka. Tamo je Zagrebačka županija, a iza nas je Varaždinska. Stanujem u Koprivničko-križevačkoj, a živim u sve tri", kaže baka Ana iz sela Rovci.

Kaže i kako joj je vrt u Zagrebačkoj malo podbacio, ali onaj u Koprivničko-križevačkoj županiji još se drži. Selo u kojem stanuje ima tek 14 stanovnika. Ovo je, ustvari, djedovina njezina pokojnog muža. Tada nije bilo županija pa da joj se udvarao tvrdeći da ima imanje koje se prostire na tri županije.

"Tko nešto ima svugdje mu je lijepo. Tko nema, da je usred Zagreba, još mu je gore. Tu si otrgneš moju šljivu, njegovu šljivu. Ne možeš u Zagrebu ni šljivu dobiti bez kune", govori Ana Bingula.

Struju ima od Zagrebačke, dio asfalta od Koprivničke i tako redom. Nikada nije ništa oko toga ni pokušavala promijeniti.

"Mene nije to ni briga. To nije moja dužnost. Ja sam nepismena domaćica, stara baka. Nek' se netko mlađi o tome brine, ako je to neka greška. Ja mislim da nije. Dom ti je tamo gdje jesi, ili u Križevačkoj, ili u Varaždinskoj ili u Zagrebačkoj. Jedan je dom, a moj dom je tu", iskrena je baka Ana.