Prijava

Vaša prijava

Pošta otvara moderni sortirni centar: Divovski stroj razvrstavat će pošiljke nevjerojatnom brzinom


Sve one romantične predodžbe o razglednicama i pismima koje stižu izdaleka, a poštar ih ručno sortira i onda nosi u velikoj crnoj torbi možete zaboravite.

Poštari imaju smartphone i tablete, donose čizme s Asosa i robu s eBaya, a sve to razvrstava monstruozni stroj. Pokreće ga  jedna od najnaprednijih tehnologija. Pošiljke putuju po 5 ogromnih linija, kodove očitava 7 kamera, a ovisno o tome gdje putuju stroj ih usmjerava kroz tunele prema 145 izlaznih pretinaca.

''U sat vremena može sortirati 15.000 prosječnih pošiljki. Minimalna pošiljka koju može sortirati je veličina pisma - težine100 grama", kaže Mirko Vrdoljak, voditelj projekta.

Novi sortirni centar je toliko velik da se može voziti romobilom, a pošiljke idu kao na traci.

Hrvatska pošta dobila je 2010. godine od države zemljište u Velikoj gorici,
dvije uprave kasnije Hrvatska ima sortirni centar koji je jedinstven u svijetu.

''Sve ovo ovdje koštalo je 50 milijuna eura. Mi smo kreditnim aranžmanima riješili riješili 1,56 milijuna kuna, sa HBOR-om i HP kreditom, a sve ostalo smo iz vlastitih sredstava'', kaže Ivan Čulo, predsjednik uprave Hrvatske pošte.

Selidba je već velikim dijelom odrađena, u Branimirovoj i Jurišićevoj ostaje samo pošta, ali zgrade neće prodati - na njima planiraju drukčije zaraditi.

Branimirova je bila pozicionirana tik uz prugu, sve što je stizalo vlakom dolazilo je odmah u poštu, sad su ove nove prostorije tik uz aerodrom.

''Definitivno se svijet komunikacije promijenio i mi već 10 godina uopće ne koristimo Hrvatske željeznice i njihovu infrastrukturu, međutim kada uzmete u obzir rast prometa u međunarodnom okviru – zračni promet itekako dobiva na vrijednosti", kaže Čulo.

Iako je u svijetu trend pisama u padu, u HP-u su i dalje upravo pisma onaj glavni posao, a njihov stroj u jednome satu može sortirati 45.000 pisama. Ali ljude neće zamijeniti.

"Ja sam iz poštarske obitelji i jako sam sretan što radim u HP-u i vidim svoju budućnost tu", kaže Dario Špoljar, zaposlenik HP-a.

''Bolje nam je nego prije, mikroklimatski uvjeti su nam super, sve je prostrano, veliko, jako smo zadovoljni", dodaje Zrinka Nakić- Alfirević, zaposlenica HP-a.

''Ekipa je odlična, sve je više mladih ljudi, poticajna je okolina i zadovoljni smo'', ističe Mirna Đurinski, zaposlenica HP-a.

A uprava ima ambiciozne planove, koje još ne želi priznati javno. Naime, načuli smo da bi Amazon mogao tražiti HP kao partnera.

''Kako ono kažu niti mogu potvrditi niti mogu demantirati  Radimo na projektu s velikim svjetskim igračima, ali ono što morate razumijeti je to da se s takvim partnerima radi s NDA potpisanim i da se ne smije izlaziti s takvim informacijama u javnost", odgovara nam Čulo.

Što to sve znači za korisnike? E pa s obzirom da će poštare nagrađivati i do 30 posto većom plaćom za efikanost, možda to znači manje papirića u poštanskim sandučićima i čekanja u redu, a više pošiljki u rukama.