Prijava

Vaša prijava

Predsjednicu preplavile emocije: 'Jako sam ponosna na svoju kćer, a sin neće otići iz Hrvatske'


Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović se u povodu početka nove školske godine susrela s učenicima i profesorima Gimnazije Sesvete.

Predsjednica je pričala i o svjoj djeci, kćeri Katarini koja je ove godine krenula Harvarad te o sinu koji je učenik MIOC-a. Posebno je istaknula da je ponosna na svoju kćer koja je napisala knjigu te ju je opisala kao "svestranu osobu". Za sina je pak rekla da mu je želja upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) te da on neće otići iz Hrvatske.

Nakon sesvetske gimnazije predsjednica će posjetiti i Osnovnu školu "Luka".

Podsjetimo, nešto više od 464 tisuće učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola krenulo je danas u novu školsku godinu, a više od 150 tisuća njih bit će obuhvaćeno kurikuralnom reformom koja sada ulazi u sve škole.

U školsku godinu 2019./2020. kreće 318 tisuća osnovaca, od čega nešto više od 38 tisuća prvašića, te gotovo 146 tisuća srednjoškolaca. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, ove je školske godine u prve razrede osnovnih škola upisano petstotinjak učenika manje nego prošle. Najviše ih je upisano na području Grada Zagreba (8 tisuća), a slijede Splitsko-dalmatinska županija s gotovo 4400 učenika prvih razreda i Zagrebačka s 2800. Najmanje prvašića, 363, upisano je u Ličko-senjskoj županiji.

U prve razrede srednjih škola u ljetnom upisnom roku upisano 40 tisuća učenika, od čega je nešto više od 11 tisuća učenika odabralo gimnazijske, a nešto manje od 26,5 tisuća strukovne programe. Glazbene i umjetničke programe upisalo je oko 2,5 tisuće učenika.


Sretan Uskrs !