Prijava

Vaša prijava

Oni za život nakon škole ne trebaju strahovati: U klupe sjeli prvi budući tehničari za video igre


Početak školske godine u sisačkoj Tehničkoj školi, jednoj od najboljih u Hrvatskoj, protekao je u znaku prvoga i zasad jedinog razreda za obrazovanje tehničara za razvoj videoigara.

Škola se nastavnim programima godinama prilagođava potrebama gospodarstva te interesu mladih za pojedina zanimanja. Tako su, uz obrazovanje za strojarsko-računalnog tehničara, tehničara za mehatroniku, tehničara za elektroniku, tehničara za računalstvo i ekološkog tehničara, prvi put provedeni upisi za tehničara za razvoj videoigara.

{"GALLERY":2734569}

"Zahvaljujući prilagođavanju tržištu rada, zadržavamo stalni kapacitet od 455 učenika. Zahvaljujući takvim aktivnostima, proglašeni smo regionalnim centrom kompetencije. Nakon opsežnih priprema, pokrenuli smo i pionirski projekt obrazovanja za tehničare za razvoj videoigara za koji je vladalo veliko zanimanje. Za svako od 23 mjesta u odjelu kandidiralo se desetak kandidata. Nažalost, u Sisku nema učeničkog doma pa su mnogi kandidati iz udaljenijih dijelova Hrvatske odustali te je većina učenika sa sisačkoga, zagrebačkoga i velikogoričkog područja. Tijekom priprema dva su naša nastavnika završila edukaciju za gaming industriju, a kao predavače angažirat ćemo i vanjske suradnike", rekao je ravnatelj Tehničke škole Davor Malović.

Prve školske godine nastava će se održavati u kabinetu informatike, a sljedeće godine praktični rad bit će organiziran u opremljenome novljanskom inkubatoru PISMO, gdje je i centar županijske i državne gaming industrije.

Sisak i dalje bez učeničkog doma

U povodu početka nastave u Tehničkoj školi bio je i sisačko-moslavački dožupan Ivan Celjak, koji je tom prigodom učenicima prvog razreda naveo mnoge izazove koje im škola pruža, među kojima su, osim novih nastavnih programa, sudjelovanje u izradi i utrkama solarnih automobila te na mnogim natjecanjima i praksi u inozemstvu.

Na pitanje novinara o mogućoj izgradnji učeničkog doma, Celjak je odgovorio kako će se uskoro raspisati natječaj za izvođača radova na dovršetku nove strukovne škole. Preseljenjem u novu školu, stara će se preurediti u učenički dom. Nažalost, zbog lošeg iskustva i spore gradnje nove škole, o rokovima nije htio govoriti.