Sezona grijanja je pred vratima, radijatori su još hladni, a 95.000 Zagrepčana i oko 125.000 Osječana, Siščana, Zaprešičana, Samoboraca i Velikogoričana još ne zna kad će početi grijanje.

''Mi pratimo dugoročnu i srednjoročnu prognozu i još nismo donijeli odluku o početku grijanja'', kaže Danijel Bizek, pomoćnik direktorice pogona Toplinske mreže Zagreb.

U HEP-u napominju da će svi biti na vrijeme obaviješteni, a tko god želi može se na toplanu uključiti i ranije. Za sve ostale, one koji imaju tzv. etažno grijanje sada je vrijeme za provjeru bojlera. No baš zato, do servisera, koji ovih dana rade neprestano, teško je doći.

''Ovisi o intenzitetu zvanja, kod nas je cirka desetak dana ono što je sigurno, a sve ostalo je 'ako'. Pospješilo je još i to što je grad raskopan...'', kaže plinoserviser Tihomir Mihalić. 

Prioritet bi tu trebali imati stanovnici središta Zagreba jer je tu još oko 80.000 starih atmosferskih bojlera koji mogu biti opasni.

''Postoji realna mogućnost povrata ugljikova dioksida'', pojašnjaa Dubravko Duvančić, rukovoditelj Službe tehničke podrške Gradske plinare Zagreb.

U ovo vrijeme najaktivniji su i dimnjačari iako oni kažu da su svoj posao dosad već trebali obaviti. No vrijeme godišnjih odmora napravilo je svoje pa do mnogih dimnjaka nisu mogli doći.

''Po mojoj procjeni sada je obavljeno oko 70 posto posla, ovo ostalo su sve zaostaci koji se moraju javiti u redovnoj kontroli'', kaže dimnjačar Nanad Zrinski.

Dimnjak, baš kao i bojler, treba pregled svake godine jer tek kad dimnjačar obiđe i vašu zgradu, možete biti sigurni - da ste sigurni.