Prijava

Vaša prijava

Hrvatskoj se približava veliki poremećaj: Stiže obilna kiša, grmljavina i jak vjetar. Bit će puno hladnije


Vrijeme koje prethodi nekom poremećaju može biti različito, ali kod nas se najčešće svodi na ono što zovemo južinom. U pravilu se misli da je za neugodu odgovoran pad tlaka i to jest točno, ali samo dijelom. U ovom slučaju pad tlaka je dosta izražen, čak 15 hektopaskala u samo 30-ak sati. Međutim, situacija će biti još teža jer uz to ide i pojačan dotok topline, većinom uz jugo na Jadranu i slabije ili jače izražen jugozapadni vjetar u unutrašnjosti koji donose - i više vlage!    

Sve to najčešće imamo u ovakvim situacijama kad se golemi poremećaj približava preko zapadne Europe, a pred njim se u zavjetrini Alpa stvara malena, ali moćna Genovska ciklona. Kad imamo ovakvu sinoptiku, onda proces kod nas najprije počinje na Jadranu i u Gorskom kotaru gdje se već prijepodne očekuju povremeni pljuskovi. U nizinskom dijelu zemlje prvi dio dana bit će još sunčan i suh i još malo topliji od današnjeg. U sjeverozapadnom području i gorju zapahat će pojačan jugozapadni vjetar, a na moru će jačati jugo. 

Već od sredine dana na pljuskove valja računati i u središnjoj Hrvatskoj, bit će prolazno jaki i obilni, a u Moslavini i Turopolju može biti i tuče manjeg zrna. Uz kišu još uvijek jugozapadnjak, a pri kraju kiše okrenut će naglo na sjeverac koji će donijeti zahladnjenje.

Pljuskovi s grmljavinom zahvatit će i veći dio istočne Hrvatske, a u zapadnoj Slavoniji očekuju su također obilni izljevi kiše. Samo će se na krajnjem istoku zasad zadržati suho. I toplo.  

Uz obalu srednjeg i južnog Jadrana proširit će se snažne nevere, grmljavinske oluje dolazit će iz smjera suprotnog jakom jugu koje će dizati valove i više od metra.   

Na sjeveru još dinamičnije! Kiša jaka i obilna, a s obzirom na to da će najdulje padati, skupit će se lokalno i do 60 litara po četvornome metru. Vjetar će zakretati na lebićadu, ponegdje prolazno i pulenat pa je lokalno moguće i prelijevanje mora na obalu. U noći na četvrtak naglo će zapuhati bura s kojom ide i osjetan pad temperature. Tako će u unutrašnjosti u četvrtak biti desetak stupnjeva hladnije nego sutra, kiša i vjetar će stati. Slijede hladna jutra i svježi dani. 

Na moru će četvrtak biti iznimno vjetrovit i vrlo hladan. Bura će u petak oslabjeti i stati pa će biti malo ugodnije, no promjenjivo i prohladno razdoblje se nastavlja. 

Pripremite se, dakle, na neugodniji dio jeseni koji počinje sutrašnjim poremećajem s obilnom kišom i grmljavinom te snažnim - najprije južnim - vjetrovima. 


Provjerili smo temperaturu na Zavižanu