Prijava

Vaša prijava

Obitelj poginulog vatrogasca tužila grad i postrojbu: 'Policija, tužitelji i sud nisu zatražili obdukciju...'


Obitelj vatrogasca Ivana Galekovića (24) koji je prije tri mjeseca poginuo na intervenciji u Velikoj Gorici podnijela je tužbu protiv Grada Velike Gorice, ali i Javne vatrogasne postrojbe Gorica.

Galeković je poginuo gaseći požar, nakon što se na njega srušilo krovište kuće. U cijelom slučaju ima mnogo nejasnoća. Toplinsko iscrpljenje i nedostatak kisika uzrok su smrti 24-godišnjeg vatrogasca, pokazala je obdukcija.

{"GALLERY":2731997}

"Smatramo i mišljenja smo da cijela akcija gašenja požara nije profesionalno napravljena i da je bilo propusta, posebice imajući na umu da u tako rutinskoj akciji gašenja na maloj zgradi nastrada jedan vatrogasac, a drugi podlegne ozljedama što je katastrofalno", kazao je Šime Savić, odvjetnik obitelji Galeković.

Da stvar bude gora, prema tvrdnjama odvjetnika, obitelji se nitko od nadležnih već tri mjeseca nije javio kako bi cijelu situaciju riješili mirno, pa su krenuli s tužbom.

"Kad je pokojni Galeković doveden u bolnicu, nije zatražena obdukcija od nadležnih tijela, policije, tužilaštva i suda, već je bolnica na svoju ruku u dogovoru s obitelji poslala tijelo na obdukciju, ona je izvršena i njome se utvrdilo da je podlegao ozljedama zbog gušenja", dodaje Savić.

I dok se odvjetnik s razlogom pita zašto nije službeno naređena obdukcija, zašto nisu vještačene boce, ali i odjeća, iz grada Velike Gorice poručuju kako će se za obitelj Galeković učiniti sve što je moguće da im se olakša život.

"Kad je riječ o zahtjevu za pretrpljene duševne boli, kao i za naknadu troškova crnine, cvijeća i izgradnje nadgrobnog spomenika, Grad će bez obzira na presudu i sudske procese isplatiti pomoć obitelji i održati sjećanje na Ivana", poručeno je iz ureda gradonačelnika Velike Gorice.

No, mala je to utjeha za obitelj. Traže da se utvrdi potpuna istina. Ivan Galeković poginuo je na radnom zadatku. Obavljajući svoj posao časno i odgovorno.