Prijava

Vaša prijava

Otvoren je Muzej odbačenih predmeta: Posjetitelji izložene predmete mogu i udomiti


Donesite predmet koji ima priču, a koji baš zbog toga ili unatoč tomu - više ne želite i podarite mu novi dom. Nije ovo humanitarna, nego umjetnička priča.

Građani su donjeli brojne odbačene predmete

U Velikoj Gorici u petak je otvoren Muzej odbačenih predmeta. Snježana je u Muzej odbačenih stvari donijela predmet koji je prvotno pripadao njezinu svekru.

Izgleda kao vaga, no nije riječ o vagi nego o najneobičnijem satu kojeg smo ikad vidjeli. On sate i minute bilježi metalnim kuglicama.

''Možda će nekom biti zabavno, način na koji funkcionira. Malo ga treba još popraviti, malo mi se čini da neki dijelovi su malo rasklimani pa će se netko možda zaigrati i dati si truda da ga stavi u punu funkciju'', izjavila je Snježana Bedenic koja ga je donjela.

Svaki predmet ima priču

Svaki od predmeta priča svoju priču pa tako i ova usna harmonika.

''Htio sam da to bude predmet koji simbolizira neko moje odustajanje. Usnu harmoniku sam kupio s namjerom da je naučim svirati, ali spletom okolnosti kao što su tanka zvučna izolacija u stanu i suživot s djevojkom spriječili su me da se ozbiljnije pozabavim učenjem'', objasnio je Matija Katulić.

''Predmeti koji pričaju priču o svom vlasniku koja može bit potpuno intimna, ali, opet, može krenuti iz nekog potiskivanja gdje će nam netko ispričati neku priču'', rekla je autorica Irena Boćkai.

Autorice su željele povezati kulturu i umjetnost s područjima ekološkog djelovanja i novih tehnologija.

''Osoba koja dođe u muzej, podruži se malo s nama, ispriča priču o tom određenom predmetu i navečer, isti dan, dođe uživati u performansu kojeg smo Irena i ja osmislile koji priča priču o tim predmetima koje su građani donijeli'', izjavila je autorica Ana Katulić.

Posjetitelji će moći udomiti izložene predmete. Iako je ovo muzej na jedan dan, nije samo za jedan grad. Autorice će izložbu otvarati i u drugim hrvatskim gradovima.