Prijava

Vaša prijava

Poruka iz SOS Dječjeg sela Hrvatska: 'Država bi trebala reći da su nam djeca važna'


Zanemarena, napuštena i zlostavljana djeca, ili ona koja žive u siromaštvu ili bez roditelja - ne smiju proći neprimjećeno. Poruka je to iz udruge SOS Dječje selo Hrvatska koja je na konferenciji "Prepoznaj, brini, ponosi se" - okupila domaće i svjetske stručnjake.

''Teško je kad shvatiš da nisi u biološkoj obitelji''

Martin je imao godinu i pol kada je stigao u SOS dječje selo Lekenik gdje je sa sestrama živio do prije tri godine. Ovaj 18-godišnjak završio je srednju školu, upisao se na tečaj za zavarivača, a njegov dom sada je Zajednica mladih Velike Gorice.

''Na početku je bilo malo teže kada sam shvatio da sam u domu, da nisam u biološkoj obitelji. S vremenom su se stvari mijenjale jer su bile uz mene dvije sestre. Tijekom odrastanja bilo je sve lakše i lakše'', izjavio je Martin iz SOS Zajednice mladih Velika Gorica.

On je jedan od 700 djece koje su SOS mame odgojile u 27 godina otkako je Dječjeg sela.

Trenutačno postoji 31 SOS obitelj u kojoj djeca provode 24 sata na dan u 2 dječja sela. I to u Lekeniku i Ladimirevcima gdje odrasta 170-ero djece, 49-ero srednjoškolaca živi u SOS Zajednicama mladih u Zagrebu, Velikoj Gorici i Osijeku.

SOS mame postoje u 136 zemalja

A takva praksa, alternativne skrbi za djecu, postoji već 70 godina i primjenjuje se u 136 zemalja. SOS mame i tate brinu se o 4 milijuna djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

''Niti jedno dijete nije rođeno da živi samo. Mi im omogućavamo prvenstvo brigu, ljubav, sigurnost, da mogu provesti svoje djetinjstvo u okruženju koje je mirno, koje je sigurno'', izjavila je Mariza Katavić, predsjednica Udruge SOS Dječjeg sela Hrvatska.

A što Hrvatska čini po pitanju dobrobiti djece i kakav je razvoj alternativne skrbi - samo su neka od pitanja na međunarodnoj konferenciji - Prepoznaj, brini, ponosi se.

''Planovi ministarstva su u skladu sa tzv.  masterplanom transformacije gdje se predviđa da djeca postepeno napuštaju dječje domove i da ostanu kapaciteti hitnih smještaja'', objasnila je Tatjana Katkić Stanić iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

A pretpostavka za to su snažan razvoj udomiteljstva i posvajanja.

''Da dijete koje živi u lošim obiteljskim uvjetima nema kud se otići igrati, ići na sportske aktivnosti, njegovi roditelji ne mogu doći u savjetovalište za obitelj jer nemaju novaca za doći tamo. Taj dio itekako je zahtjevan, iziskuje jako puno novaca i tu bi država trebala reći djeca su nam važna'', rekla je Gordana Danijel, direktorica razvoja nacionalnih programa SOS Dječjeg sHrvatska.

Jer baš svako dijete zaslužuje bezbrižno i sretno djetinjstvo.