Prijava

Vaša prijava

Prelijevanje iz šupljeg u prazno je ušteda? Broj zaposlenih u državnoj upravi najveći u zadnje 4 godine


U Banskim dvorima i dalje misle da nam jaja mogu prodati pod bubrege pa su tako osmislili "racionalizaciju" državne uprave na način da se ukidaju radna mjesta za 88 pomoćnika ministara. Konačno! Naivno smo pomislili i zaboravili s kim imamo posla.

Otkrilo se ipak da se umjesto tih 88 pomoćnika ministara zapošljava 97 ravnatelja Uprava. Naravno tih 9 zaposlenih više je samo kap u moru zaposlenih u državnoj upravi, ali kap po kap i more postaje ocean.

Natječaji su u tijeku, kao i rasprava o tome je li prelijevanje iz šupljeg u prazno - ušteda.  

"Plan Vlade je ukinuti pomoćnike ministara kojih je trenutno 88 i evo ne vjerujemo, ali čitamo zaposliti 98 upravitelja uprava, odnosno ravnatelja uprava i uštedjet ćemo tako da ćemo zaposlit 10 uhljeba više", kazao je saborski zastupnik Mirando Mrsić. 

Iz Ministarstva uvjeravaja: 'Sve je isto'

Iz Ministarstva uprave poručuju kako povećanja nema. Uvjeravaju da je pomoćnika ministara bilo 97 te da će toliko biti i ravnatelja. Novost je da će se umjesto politički birati na javnom natječaju. Ali vrlo vjerojatno će se izabrati isti ljudi. Vrlo zanimljiv primjer depolitizacije.

A kad smo kod politike i zapošljavanja Goran Beus Richemergh je to danas objasnio na primjeru Velike Gorice: "Kad sam otišao s mjesta zamjenika gradonačelnika tamo je radilo 92 ljudi sad ih radi više od 200, u međuvrmenu Grad nije dobio niti jedno novo ovlaštenje". 

Pitali smo ih o tome, ali kažu da danas nemaju vremena za odgovor.

Slično i u državi

A da je situacija slična i u državi pokazuju podaci Ministarstva uprave.

Broj zaposlenih u javnim i državnim službama najveći je u posljednje četiri godine. 2015. godine bilo je 228.072 javnih i državnih službenika, 2016. bilo je 230.065, 2017. godine 227.166, a lani 229.570. Ova godina još nije ni završila, a već ih je 230.756. 

"Nije u ovom Centralnom registru obuhvaćeno nekoliko katergorija. To su aktivni vojnici, to su pripatnici tajnih službi... Tu su neke Agencije, jedan dio javnih agencija nije prikazan i tu su lokalni zaposleni u lokalnim intitucijama. Kad se to sve tavi u neki zbir onda je to oko 300 od 305 tisuća", napominje Ivan Koprić s Katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Iako Vlada stalno obećava racionalizaciju i sistematizaciju, prema podacima Državnog zavoda za statistiku imamo najviše javnih službenika u posljednje četiri godine. 2015. imali smo ih 107.700, sada 111.701 - dakle 4001 više. 

Trebali zatvoriti 52 institucije

Vlada je s 1.1. ove godine trebala zatvoriti čak 52 institucije i to kako bi se postigla racionalizacija, depolitizacija i decentralizacija. Međutim, od tih 52 njih 23 danas radi. Tako je recimo Centar za restrukturiranje i prodaju trebao biti pripojem Ministarstvu državne imovine, ali on još uvijek radi samostalno. 

Dakle broj zaposlenih je ostao isti, a država nije uštedjela ništa. 

U priči sa zatvaranjem ili pripajanjem raznoraznih institucija je i nekadašnja Poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba. Ona je pripojena Ministarstvu poljoprivrede i zove se Uprava za stručnu pomoć, razvoju poljoprivrede i ribarstvo. I ne samo da nije smanjen broj zaposlenih nego su im plaće rasle za čak 15 posto.

Zato su na portalu za.hr umjesto Vlade odlučili napraviti analizu koliko nam je ministarstava potrebno i koliko bi zaposlenih uopće trebalo biti.

"Ne možemo govoriti o cjelokupnim linearnim povećanjima plaća za cijelu državnu administraciju, a da ne znamo što je državna administracija. Mi moramo zaista stat pred ogledalo. Ne postoji realni sektor koji može pratit takva davanja, ne za svoje radnike nego za ono što mora platit kao uslugu", kaže politički analitičar Ivica Relković.

Hrvatska dakle ima minimalno 230.000 službenika i jedan od najneučinkovitijih državnih aparata u Europi. Umjesto da ga smanji, Vlada ga je malo povećala, a povećala je još i svima plaće. Tako će nas sve potrebne i sve nepotrebne plaće nagodinu koštati 35 milijardi kuna.