Prijava

Vaša prijava

Kome su velikogorički snjegovići uvrijedili vjerske osjećaje? Ovo se dogodilo samo u Dubaiju i Teheranu


Zastrašujući snjegovići koji vrijeđaju vjerske osjećaje! Barem su tako u Velikoj Gorici objasnili zašto su skulpture snjegovića od stiropora uklonili ispred Muzeja Turopolja gdje su bile izložene. 

Ali autoru ne treba biti žao. Snjegoviće koji neke uznemiruju i provociraju sada žele brojni drugi muzeji.

Šest snjegovića od stiropora doživjelo je progon. Samo jedan dan proveli su ispred Muzeja Turopolja, a onda ih je snašla strašna sudbina. Dio Velikogoričana optužio ih je za vrijeđanje vjerskih osjećaja pa su snjegovići po naredbi gradskih vlasti završili u mračnom podrumu. 

"Ovi snjegovići su se pojavili za Božić i to dok nema snijega. Neki ljudi su se navodno uvrijedili vjerski, a neki kažu da plaše djecu. Skrivili su to što su ružni, nema nekog drugog objašnjenja", rekao je autor snjegovića Zdenko Bašić.

Dio su izložbe "Perun Božić - Čarolija zaboravljenih priča i narodnih predaja", gdje se govori o tome kako su stare bake radile i prezentiraju stare priče koje su se pričale uz vatru, a neki običaji imaju i poganske korijene.

Mitovi, legende i snjegovići nisu se svidjeli dijelu Velikogoričana pa su na Facebooku napravili pobunu.

"Sve nam to serviraju da nam misli odvrate od Isusa, Boga jedinoga", "Hoćemo li kao vjernici katolici ostati mrtvi hladni na ove ponude ili ćemo sačuvati čistim i svetim naš Božić", pisalo se između ostalog po Facebooku.

Snjegovića i Perun Božića se navodno "prepao" i lokalni župnik. Da smire strasti o strašnim snjegovićima, iz Grada su ih brže bolje uklonili.

"Iz Grada u pisanom priopćenju kažu da su snjegovići uklonjeni zbog brojnih prigovara građana, a njima je njihovo mišljenje najbitnije.

No većina Velikogoričana s kojima smo razgovarali protiv spomenutih snjegovića nemaju ništa.

"Nije ih trebalo pomaknuti. Nikako ne vrijeđaju. Uopće nema veze s vjerom", rekli su nam građani.

Prognanim snjegovićima ponuđen je i azil, utočište im želi dati Društvo arhitekata Zagreb, dok ih Istriani vide na rtu Kamenjak.

Bašićeva djela ovakav ovakav tretman dosad doživjela samo u duboko konzervativnim sredinama poput Dubaija i Teherana. Sada i u Velikoj Gorici.