Prijava

Vaša prijava

Smrt na intervenciji: Odvjetnik obitelji poginulog vatrogasca podnio kaznenu prijavu protiv MUP-a


Vatrogasac Ivan Galeković (24), pripadnik JVP Velika Gorica u srpnju je podlegao ozljedama zadobivenima u gašenju požara u Velikoj Gorici.

Što se točno događalo na vatrogasnoj intervenciji prije pola godine, obitelj možda nikada neće doznati. Boce kisika kojima se koristio 24-godišnji Ivan Galeković nitko nije vještačio. A nema ni detaljnog izvješća s intervencije. Otac poginulog Ivana  je neutješan. 

"Grozno se osjećam. Nema nikakvih odgovora, jako mi je teško", kazao je Slaven Galeković nedavno za RTL. 

Na pitanje što je dosad utvrđeno, odgovorio je: ''Baš i nemam nikakve informacije, sve što dobivam je preko odvjetnika, drugo ništa...". 

Da stvar bude gora, obdukcija je pokazala da se Ivan Galeković ugušio. No, policija nije podignula kaznenu prijavu ni protiv koga iako je do propusta očito došlo, sumnja na to i odvjetnik obitelji.

Stoga je odvjetnik obitelji Galeković, Šime Savić, podnio kaznenu prijavu protiv NN službenih osoba Ministarstva unutarnjih poslova.

U kaznenoj prijavi je navedeno kako su:

'propustili pravilno i potpuno izvršiti sva adekvatna kriminalistička istraživanja, izvide, prikupljanja obavijesti i sve druge radnje u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i materijalne istine glede uzroka požara, odgovornosti za nastanak istog, što je dovelo do smrtne posljedice vatrogasca JVP Velika Gorica, Ivana Galekovića i odgovornosti za isti kao između ostalog:

- pravilno i potpuno izvršiti očevid na licu mjesta, otkriti i osigurati sve tragove i dokaze kako bi mogli utvrditi uzroke požara, odnosno da li je uzrok istog požara bilo držanje zapaljivih sredstava u požarom zahvaćenom stanu koje bi u tom slučaju predstavljale općeopasno sredstvo,

- propustili dati nalog za vještačenje cjelokupne opreme pokojnog vatrogasca Ivana Galekovića

- propustili dati nalog za vještačenje boca koje je prilikom gašenja požara koristio pokojni vatrogasac Ivan Galeković,

- propustili predložiti obdukciju pokojnog Ivana Galekovića,

- propustili utvrditi da li su boce korištene prilikom gašenja požara bile atestirane.'

Odvjetnik Savić je poslao i očitovanje gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću, u kojem se osvrnuo na odštetni zahtjev koji je podnijela obitelji Galeković, a na koji se Grad Velika Gorica oglušio. Zbog toga su podnijeli tužbu Općinskom sudu u Velikoj Gorici.

'Ovim putem postavlja se pitanje zar je takvo postupanje Grada Velika Gorica bilo korektno prema samom poginulom vatrogascu Ivanu Galekoviću koji je izgubio život štiteći imovinu i ljude Grada Velike Gorice i obitelji pokojnog vatrogasca Ivana Galekovića i kakva se poruka takvim ignoriranjem šalje i drugim vatrogascima', piše, među ostalim, u očitovanju.