Prijava

Vaša prijava

Tamna strana Hrvatske.: Izrešetao petero i dijete, ubijena trunula u septičkoj jami, nestao kapetan...


2019. godina ostat će zapamćena i po stravičnim zločinima koji se ne pamte u novijoj hrvatskoj povijesti - poput šesterostrukog ubojstva na zagrebačkoj Kajzerici gdje je hladnokrvno uz petero odraslih ubijen i 10-godišnji dječak.

Slučaj ''trupla iz škrinje'' svakako je jedan od jezivijih, a zaokupio je pozornost i svjetskih medija baš kao i slučaj pomahnitalog oca koji je jedno jutro bacio četvero usnule djece s balkona.

Donosimo pregled najcrnjih slučajeva, ali i bitnih presuda i sudskih odluka koji su obilježili 2019. godinu.

Vatrogasac poginuo na intervenciji

Sporni požar dogodio se 21. srpnja poslijepodne u potkrovnom stanu u Velikoj Gorici. Vatrogascu Ivanu Galekoviću je pozlilo te je hitno prevezen u bolnicu gdje je umro. Na drugog je vatrogasca pala greda i ozlijedila ga.

U Afganistanu napadnuti hrvatski vojnici. Jedan poginuo, dvojica ozlijeđena

U napadu na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu 24. srpnja ujutro ozlijeđena su tri hrvatska vojnika od kojih je jedan, koji je bio najteže ozlijeđen, na kraju preminuo. 

Riječ je o pripadniku specijalnih snaga Josipu Briškom rođenom 1992. godine iz Sesveta koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga. Bio je pet godina u vojsci, a ovo mu je bila prva misija. Druga dva vojnika su iz Osijeka i Vinkovaca. U vozilo s hrvatskim vojnicima zaletio se bombaš samoubojica na motociklu, rečeno je u srpnju na izvanrednoj konferenciji za medije. Da vozilo nije bilo blindirano, posljedice bi bile puno teže.

Piromanka podmetnula najveći požar sezone pa mirno otišla na posao u naplatne kućice 

Marija Junaković (53) je potkraj srpnja namjerno izazvala požar na području Dubrave kraj Šibenika koji se proširio i zahvatio područje od oko 900 hektara. Junaković, inače  zaposlenica Hrvatskih autocesta, nakon podmetanja požara mrtva-hladna otišla je na posao u naplatne kućice. Od vozača koji su prolazili raspitivala se o jačini požara. Ovo joj je osmi požar koji je podmetnula.

Ubio petero ljudi i jedno dijete pa presudio sebi. Preživjela samo beba

Nezapamćenim krvoprolićem počeo je kolovoz 2019. godine. Na Kajzerici u Zagrebu pomahnitali taksist ubio je šestero ljudi, među kojima je i jedan dječak. 36-godišnji Igor Nađ vatrenim oružjem ubio je svoju djevojku Maju i njezina 10-godišnjeg sina iz prvog braka. Ubio je i Majinu sestru Josipu i njezina dečka te Majine i Josipine roditelje Filjku i Dragomira T. Poštedio je jedino Majino i svoje dijete - dvomjesečnu bebu. Nakon toga na području Brezovice Nađ je presudio sebi - pucao si je u glavu kada ga je policija opkolila i namjeravala uhititi.

Stradali Talijani na jahti na Hvaru. Otac umro, djeca u teškom stanju prevezena u bolnicu

Tragedija koja je usred špice sezone šokirala Hvar. Talijanska obitelj pronađena je na brodu u lošem stanju i pod hitno hospitalizirana. Jedan muškarac pri dolasku hitne pomoći nije davao znakove života. Tri osobe odmah su prevezene u Kliniku za infektologiju: 64-godišnji muškarac i dvije žene u dobi od 56 i 44 godine.

U Dječju kliniku na splitskim Firulama zaprimljeni su dječak od 5 godina i djevojčica od 14 godina koji su u kritičnom stanju priključeni na respirator jer su im zatajili vitalni organi. 

Uhićeni su 23-godišnjak, vlasnik motorne jahte i 27-godišnjak, kapetan broda jer su ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte. Zbog toga je tijekom rada dolazilo do istjecanja otrovnog plina ugljikova monoksida u prostor potpalublja broda, odnosno u putničke kabine, što je za posljedicu imalo trovanja putnika.

Kristian Vukasović pod vrlo čudnim okolnostima umro nakon što je iz zatvora prevezen u bolnicu

Zatajenje srca i, posljedično, zatajenje mozga, uzrok su smrti Kristiana Vukasovića (18), mladića s mentalnim i tjelesnim oštećenjima koji je nakon mjeseci provedenih u zatvoru umro u KBC-u Split sredinom kolovoza.

Kako je objasnio hrvatski patolog koji je želio ostati anoniman, to znači da je Kristian vrlo vjerojatno umro od tzv. psihičke smrti. Riječ je o smrti nastaloj zbog straha, neispavanosti i stalne psihičke rastrojenosti zbog ekstremnih okolnosti u kojima osoba boravi i kojima je izložena.

Podsjetimo, Kristian Vukasović, iako je bio tek navršio 18 godina i iako se radilo o osobi s trećim stupnjem invaliditeta, osobi koja se liječila na psihijatriji od 12. godine, osuđen je za podmetanje požara - kao odrasla osoba. Odmah mu je izrečen istražni zatvor te je smješten na Bilice. Osuđen je za podmetanje požara - poremećaj piromanije utvrđen mu je znatno ranije - nakon potpaljivanja pet maslina i nešto makije.

Roditelji nesretnog Vukasovića i danas traže istinu i pravdu za svog prerano preminulog sina.

Brod potonuo na Atlantiku, nestao hrvatski kapetan Dino Miškić

Kapetana Dino Miškić nestao je na Atlantskom oceanu nakon što je njegov brod Bourbon Rhode potonuo tijekom orkanske oluje 26. rujna 2019. Nakon samo 7 dana, potraga za preostalih 7 nestalih članova posade, uključujući i kapetana Miškića, službeno je prekinuta. Bourbon Rhode, koji je imao 14 članova posade, potonuo je na udaljenosti od oko 2000 kilometara od najbližeg kopna, francuskog otoka Martiniquea. Potraga za nestalim pomorcima trajala je tjedan dana i rezultirala pronalaskom trojice živih i četvorice poginulih članova posade.

Djevojka vjerovala da ju je začarala baka mladića kojemu je zarila nož u prsa

U listopadu je Ivana G. (25) u Solinu kuhinjskim nožem ubila nevjenčanog supruga Emila Ž. (33). Svemu je prethodila svađa, a u jednom je trenutku Ivana kuhinjskim nožem ubola Emila u lijevu stranu prsa presjekavši mu vene i arterije u prsištu. Kod Emila je živjela pet godina. Navodno se od početka osjećala nelagodno u tom stanu jer je vjerovala da ju je začarala Emilova baka koja živi u blizini. Zbog toga Ivana nije mogla jesti, slabo je spavala i mučile su je noćne more. Obitelj ju je odvela čak i svećeniku da je ispovjedi i pomogne.

Vozila pijana, izazvala nesreću i ubila čovjeka: Bivšoj riječkoj pročelnici četiri godine zatvora

Na Županijskom sudu u Puli u listopadu je donesena nepravomoćna presuda kojom je Vera Begić (37) osuđena na četiri godine zatvora. Vrijeme provedeno u istražnom zatvoru uračunava se u kaznu. Begić je dobila i sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja vozilima u trajanju od 7 godina. 

Naime, bivšoj pročelnici za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke sudilo se za izazivanje prometne nesreće na Istarskom ipsilonu u kojoj je poginuo 41-godišnji Igor Soldatić iz Umaga. Kod Begić je izmjereno 1,92 promila alkohola u krvi.

Tinu Šunjergi za ubojstvo roditelja povećana kazna na 40 godina zatvora

Vrhovni sud je za ubojstvo majke i oca Tinu Šunjergi povećao kaznu s 35 na 40 godina zatvora. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik proglašen krivim za dva teška ubojstva (majke i oca). Optuženik je sada za ta dva kaznena djela osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora 40 godina. Vrhovni je sud Republike Hrvatske otegotnim ocijenio veliku količinu zločinačke volje, okrutnosti i krajnju bezobzirnost. Otegotnim je ocijenjeno i optuženikovo ponašanje nakon počinjenja zločina.

Podsjetimo, 2017. godine hicem u glavu iz pištolja je ubio majku Silvanu (46). Potom je u garaži obiteljske kuće u Čistoj Velikoj pucnjem u zatiljak s udaljenosti od samo 30 centimetara ubio i svog oca Marina (45).

Istražiteljima je tada ispričao detalje zločina:

"Podigao sam pištolj, prislonio ga na majčin zatiljak i opalio. Krv je prsnula posvuda. S pištoljem sam krenuo kući. Tata je nešto radio ispred garaže. Stajao sam pored njega. Samo sam čekao da se okrene, da ga ne gledam u oči. U jednom trenutku okrenuo se leđima i sagnuo. Prislonio sam mu cijev pištolja na zatiljak i pucao".

Ubio ženu i bacio je u septičku jamu gdje je mjesecima trunula

Anica Buila (46) pronađena je mrtva u septičkoj jami u Petrovcima pokraj Vukovara. Zbog sumnji da ju je ubio policija je uhitila njezina supruga Zorana Builu. Nesretna je Anica ubijena prije četiri mjeseca u svojoj obiteljskoj kući, a onda je njezino tijelo bačeno u septičku jamu u stražnjem dijelu dvorišta, odakle su ga vatrogasci izvukli 6. studenog. Zoran je priznao ubojstvo istražiteljima, a u kući je pronađen nož kojim je, sumnja se, počinjeno ubojstvo.

Ispalio mu šest hitaca u glavu u Omišu

Stipe Ringwald se 9. sudenog u Omišu dovezao motociklom do auta u kojem je bio Karmelino Fistanić (38) s djevojkom i ispalio mu šest hitaca u glavu.

Policija je prosincu uhitila Ringwalda kao egzekutora te Jerka Pirića za kojeg se sumnja da je naručio ubojstvo svojega bivšeg poslovnog partnera i Vladu Zolotu koji je, sumnjaju u policiji, pomogao organizirati ubojstvo.