Prijava

Vaša prijava

Demografska mjera: Država najviše plaća kredite mladima u Zagrebu i razvijenim gradovima


Subvencioniranje kredita za kupnju stana, kuće ili izgradnju kuće za mlade do 45 godina nastavit će se kao demografska mjera i u 2020. piše u subotu Večernji list, ističući da je država lani najviše plaćala kredite mladima u Zagrebu i razvijenim gradovima.

U protekle tri godine subvencioniranjem stambenih kredita, prema podacima Ministarstva graditeljstva osiguran je dom za 9452 obitelji u kojima su rođena 1044 djeteta, navodi dnevnik.

No najviše subvencioniranih stambenih kredita od 3. rujna 2017. do 31. prosinca 2019. bilo je u Zagrebu, njih skoro trećina ili 2816. U metropoli se u obiteljima koje su koristile subvenciju u protekle tri godine rodilo 359 djece, dok se u svim ostalim županijama rodilo ukupno 685 djece.

Nakon što su vladajući shvatili da subvencije za stambene kredite najviše koriste mladi u najrazvijenijim gradovima i općinama, a najmanje oni u slabije razvijenim i najnerazvijenijim smanjili su subvencioniranje stanova i kuća u Zagrebu s 50 posto na 30 posto rate kredita prvih pet godina te još dvije godine za svako rođeno dijete.

No, unatoč tome i lani je opet najviše subvencioniranih stambenih kredita odobreno u Zagrebu, njih 1050, pa u Osijeku (236), Rijeci (150), Splitu (120), Velikoj Gorici (98), Varaždinu (98), Slavonskom Brodu (89), Karlovcu (79) i Vinkovcima (74).

Riječ je o velikim i gradovima koji se po indeksu razvijenosti svrstavaju u najrazvijenije kao što su Zagreb, Rijeka, Velika Gorica, Split, Varaždin u kojima se zato mladima i subvencionira 30 posto rate kredita te Osijeku u kojem se sukladno indeksu razvijenosti mladima subvencionira 33 posto rate kredita te Vinkovcima i Slavonskom Brodu 36 posto rate kredita, donosi Večernji list.