Prijava

Vaša prijava

Olujna bura rušila stabla, nosila panoe i fasade, u Kaštelanskom zaljevu nasukao se tanker


Jak i olujni vjetar zahvatio je 5. veljače područje Republike Hrvatske. Županijski centri 112 zaprimili su brojne dojave o srušenim stablima na prometnice, oštećivanju krovova i fasada te električnih i telekomunikacijskih vodova

Grad Zagreb i Zagrebačka županija

Tijekom 5. veljače Županijski centar 112 Zagreb primio je oko 600 dojava u vezi pada stabala na prometnice i druge javne površine, oštećivanju brojnih električnih i telekomunikacijskih vodova na širem području grada i županije. Došlo je do oštećenja krovova i fasada  stambenih zgrada (padanje krhotina fasada i ostalih predmeta sa zgrada). Oko 13:00 sati zaprimljeno je više dojava građana o padu limenog krova s objekta u Maksimirskoj ulici u Zagrebu, prilikom čega je oštećeno desetak osobnih vozila koja su bila parkirana u blizini. Sve žurne službe su na terenu i otklanjaju posljedice neveremena.

{"GALLERY":2742307}

Primorsko - goranska županija

U Opatiji je u 18.05 sati zaprimljena dojava o padu stabla pokraj kioska u Opatiji, kod tržnice. Jedna je osoba ozlijeđena i medicinski zbrinuta u KBC-u Rijeka.

VEZANE VIJESTI

 

Splitsko - dalmatinska županija

Tijekom 5. veljače ŽC 112 Split primio je više dojava o polomljenim granama na prometnicama i električnim stupovima koji mogu pasti na prometnicu. U 13:27 sati primljena je dojava da je na ulazu u Makarsku jak vjetar prevrnuo osobno vozilo. U 14:02 sati primljena je dojava da je na D8 u Baškoj Vodi jak vjetar srušio bor na cestu prilikom čega je oštećen kombi stranih registarskih oznaka.

Autocesta A1 je u večernjim satima bila zatvorena u oba smjera od čvora Biško do čvora Dugopolje, nakon što je vjetar prevrnuo dva kamiona (nije bilo ozlijeđenih osoba). O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

{"GALLERY":2742311}

Dubrovačko - neretvanska županija

ŽC 112 Dubrovnik primio je više dojava o padu stabala i polomljenim granama na prometnicama (zbog stabla koje je u 17:30 palo na mostu u Metkoviću most je bio zatvoren do 19:55 sati). Također je srušeno i više telefonskih i stupova električne mreže te kućica za prodaju voća i povrća.

Koprivničko - križevačka županija

ŽC 112 Koprivnica primio je 50-tak dojava u vezi rušenja granja i stabala, limenih krovova te pet dojava u vezi kvarova na električnim i telekomunikacijskim vodovima. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Izdano je upozorenje (putem lokalnih radio postaja) o mogućem ozljeđivanju od otkinutih dijelova krovišta za područje Županije i grada Koprivnice. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

Bjelovarsko - bilogorska županija

ŽC 112 Bjelovar primio je 60-tak dojava o srušenim stablima na prometnice i električne vodove na području županije, tri dojave o padanju crijepova i ploča s krova (dvije u Bjelovaru i jedna u Zdenčacu kod Garešnice). Na parkiralištu kod autobusnog kolodvoru u Bjelovaru bor je pao na osobno vozilo i oštetio ga, a u naselju Ždralovi stablo je palo na osobno vozilo. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

Sisačko - moslavačka županija

Tijekom srijede ŽC 112 Sisak primio je nekoliko dojava o padu stabala na ceste  (naselje  G. Viduševac, D. Budičina, Vidrenjak, D. Vukojevac, Vlahović). U Rimskoj ulici u Sisku sa zgrada su padali crijepovi. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama. Najviše problema trenutno ima opskrbi električnom energijom.

Varaždinska županija

ŽC 112 Varaždin zaprimio je nekoliko dojava o rušenju stabala na prometnice, rušenju električnih stupova, prometnih znakova i jednog semafora. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

Međimurska županija

ŽC 112 Čakovec primio je nekoliko desetaka dojava o rušenju stabala na prometnice, o oštećivanju krovova i fasada, oštećivanju električnih i telekomunikacijskih vodova. U Čakovcu je nekoliko osobnih vozila oštećeno uslijed pada crijepova i krhotina fasada. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe.

Krapinsko - zagorska županija

Županijski centar 112 Krapina primio je 30-tak dojava o srušenim stablima na prometnice ili na električne vodove. Primljene su dvije dojave o šteti na obiteljskim kućama (vjetar je raskrio krov u Goričanovcu - Općina Đurmanec i u Strmcu Humskom - Općina Hum na Sutli). O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

Požeško - slavonska županija

Olujni vjetar srušio je veći broj stabala na prometnice pa je bilo otežan promet na području Pakraca, Brestovca, Lipika i Jakšića. Stabla su uklanjali djelatnici cestarskih poduzeća i vatrogasci.

Osječko - baranjska županija

112 Osijek primio je dvadesetak dojava o padovima stabla na prometnice i oštećivanju krovova na širem području Našica i u samim Našicama. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama. Zbog olujnog vjetra dolazilo je do kraćih prekida u opskrbi električnom energijom na području cijele županije.

Zadarska županija

Maslenica - u 14.08 sati primljena je dojava da je zbog olujne bure došlo do prevrtanja kamionske prikolice na Autocesti A1, kod vijadukta „Božići“, u smjeru Zagreba. Nema ozlijeđenih osoba.

Gračac -  u 16.51 sati primljena dojava da je zbog olujnog vjetra došlo do prevrtanja kamionske prikolice na D1, kod Otrića. Nema ozlijeđenih osoba.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i zatvorenog prometa na D1 kod Gračaca, veći broj autobusa i kamiona ostao je blokiran na cesti. Načelnica općine Gračac aktivirala je 5. veljače u večernjim satima dio Stožera civilne zaštite radi organiziranja pomoći putnicima iz autobusa i vozačima kamiona. U suradnji s Crvenim križem, "Čistoćom" i PP Gračac otvoren je Dom kulture i putnicima je ponuđen privremeni smještaj u grijanom prostoru te hrana i piće. Oko 100 ljudi iz 5 autobusa privremeno se smjestilo u ugostiteljske objekte u Gračacu. U međuvremenu su po putnike počeli dolaziti prijatelji i rodbina osobnim vozilima cestom DC27 Gračac-Karin, kja je bila otvorena samo za osobna vozila.

Šibensko - kninska županija

Zbog olujnog nevremena vatrogasci su imali 4 tehničke intervencije u otklanjanju palih stabala s ceste i jednu tehničku intervenciju zbog pada dijelova fasade sa zgrade stare pošte u Splitskoj ulici zbog čega je prometnica bila zatvorena za promet.

Nasukao se tanker

Talijanski tanker "Rinella M" nalazi se u Kaštelanskom zaljevu, točnije u blizini hridi koje se pružaju istočno od otočića Barbarinca, javlja Slobodna Dalmacija.

Riječ je o poziciji po sredini zaljeva, između ribarske luke Brižine u Kaštelima i splitskog predjela Stinice.

Kako se neslužbeno doznaje, brod je noćas nešto poslije 3 sata isplovio s Ininog terminala za naftne derivate u solinskom Svetom Kaji, a nekoliko desetaka minuta kasnije našao se na stijenama udaljenima kilometar zapadnije.

Brod je prije havarije obavio iskrcaj tereta i trenutno je opterećen samo balastnim vodama.

Lučki kapetan Željko Kuštera je kazao kako nema ozlijeđenih.

{"GALLERY":2742321}