Prijava

Vaša prijava

Bio je u samoizolaciji, a kad mu se pogoršalo, Hitna ga odbila: 'Moj otac se sada bori za život'

['zdravstvo', 'hitna', 'koronavirus']

Ravnateljica Hitne Maja Grba Bujević izjavila je kako djelatnici Hitne nisu ni u čemu pogriješili i nema razloga da budu kažnjeni zbog slučaja djevojčice iz Velike Gorice, jer ona u tom trenutku kada ih se zvalo nije bila životno ugrožena, nije dobila oznaku crveno, kakva se daje za osobe koje imaju teških problema s disanjem, bez svijesti ili im je potrebna reanimacija, nego žutu.

Uskraćivanje pomoći?

Podsjetimo, po nju je Hitna pomoć opetovano odbijala doći jer je majka prijavila da zbog koronavirusa mora biti u samoizolaciji, a potom joj je iz istih razloga uskraćena i liječnička pomoć u KBC-u Zagreb na Rebru, piše Jutarnji list. Djevojčici je u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj dijagnosticirana upala slijepog crijeva i hitno je operirana u tri ujutro.

Tomislav Stojanov također se požalio na uzaludno pozivanje Hitne.

''Moj otac sa 76 godina, nakon pet dana visoke temperature koja nije padala, počeo je imati problema s disanjem. Gušio se. S četvrtka na petak, oko dva u noći, zvao sam Hitnu i prijavio da je moj otac u samoizolaciji kao sekundarni kontakt i da se osjeća jako loše i ne može disati, povrh svega što je i srčani bolesnik'', kazao je Tomislav Stojanov, čiji se otac sada bori za život u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

''Hitna nije željela doći, tvrdili su da nemaju ljudi ni zaštitnih odijela. Uputili su me da zovem epidemiologinju. Ona je izrazila sumnju na koronu i rekla da zovem Hitnu. Doduše, napominjala je da je simptom Covida-19 suhi kašalj, a moj otac nije imao suhi kašalj, nego je ozbiljno iskašljavao. Ponovno sam zvao Hitnu. Rekli su mi da čekam jutarnju smjenu. Ponovno sam zvao ujutro i opet su mi rekli da ne mogu poslati Hitnu te da su svi kreveti u Klinici za infektivne bolesti popunjeni te da ‘zovem ako ondje koga imam da pokuša nešto učiniti za moga tatu’. To me je šokiralo jer svaki dan slušam vijesti i Alemku Markotić te čujem da su spremni za prihvat, da imaju 40 respiratora, a da zasad na njima nije više od desetero pacijenata'', ispričao je Stojanov i otkriva da na koncu nije došla ekipa Hitne pomoći, nego specijalno vozilo za prijevoz na testiranje.

Tri sata na hladnoći

''Kad je otac već bio u vozilu, povratno me nazvala epidemiologinja kako bi mi rekla da nitko ne može doći! Vozilo je mojeg oca ostavilo ispred Zarazne u onim šatorima, gdje je on, posve onemoćao, u jako lošem stanju, s temperaturom 39,6, morao čekati tri sata u šatoru na hladnoći. Kad su mu uzeli bris, odmah su ga primili u bolnicu jer je kolabirao. Ipak je bilo mjesta. U teškom je stanju, nije stabiliziran, ima upalu pluća. A ja se sad pitam bi li mu bilo bolje da su došli ranije'', kazao je Tomislav Stojanov i pohvalio policiju koja je isti dan došla provjeriti poštuju li svi u obitelji samoizolaciju.

Nitko u obitelji, u kojoj više generacija živi u zajedničkoj kući, još nije testiran. Odmah se postavilo pitanje je li dio protokola da pacijente kod kojih postoji sumnja na koronavirus Hitna ne vozi.

''Ni u kojem slučaju. Nije to protokol. Dosad smo odvezli 898 pacijenata sa sumnjom na koronavirus. Dragocjen nam je podatak o samoizolaciji jer se u tom slučaju osoblje može zaštititi i odjenuti zaštitna odijela. Bilo bi suludo da na svaku intervenciju idemo u zaštitnim odijelima, ali ako bude potrebno, donijet ćemo i takvu odluku. Zasad ne želimo na običnim intervencijama uzbuđivati građane. Nije točno ni da djelatnici Hitne nemaju potrebnu opremu, možda misle da bi trebala biti bolja, ali imaju sve što im treba u ovako teškim situacijama'', odgovorila je ravnateljica Hitne Maja Grba Bujević.