Prijava

Vaša prijava

Najgori dan dosad u Splitsko-dalmatinskoj županiji: Novih 29 osoba zaraženo koronavirusom!

['koronavirus']

U Hrvatskoj je potvrđeno 96 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno ih je 963 i nema novih umrlih osoba u posljednjih 72 sata, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ukupno je testirano 7.680 uzoraka, samo u 24 sata njih 665. Ako gledamo broj oboljelih na ukupan broj testiranih, dobivamo podatke da je 12,52 posto testiranih pozitivno, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije.

U ovom trenutku umrlih je i nadalje šest. 73 bolesnika je ozdravilo, a na respiratoru je 34 bolesnika, od kojih je jedan dodatno i na ECMO uređaju. Prosječna dob bolesnika je 48,27 godine. Od ukupnog broja oboljelih, 53 posto su muškarci, a 47 posto žene.

U Hrvatskoj imamo 1,5 umrlih na milijun stanovnika, dok je, primjerice, u Italiji 192, 175 u Španjolskoj, a u Švedskoj 18 umrlih na milijun stanovnika, izvijestio je ministar Beroš. 

Više pročitajte OVDJE. 

Županijski stožeri su ranije počeli objavljivati brojke o novooboljelima na njihovom području. 

Razvoj situacije po županijama mogli ste pratiti uživo na Vijesti.hr:

SISAČKO - MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novoboljelih od koronavirusa, prioćio je županijski Stožer civilne zaštite, prenosi Sisak.info.

SPLITSKO - DALMATINSKA ŽUPANIJA

Novih 29 osoba pozitivno je na koronavirus na području Splitsko-dalmatinske županije. Tu je vijest nešto iza 13 sati u priopćenju odaslanom medijima objavio županijski Stožer civilne zaštite.

Od novooboljelih iz Splita je 14 osoba, iz Solina šest, iz Dugopolja tri, a iz Marine, Hrvaca, Dugog Rata, Makarske, Imotskog i Kaštela po jedna osoba. Uglavnom se radi o oboljelim osobama u samoizolaciji koji su bili u kontaktu s ranije potvrđeno oboljelima.

Na dan prvi travnja ukupno je 128 osoba zaraženo koronavirusom na području Splitsko-dalmatinske županije. Svi zaraženi su dobrog općeg zdravstvenog stanja.

Od ukupnog broja zaraženih 33 su zdravstvena djelatnika; od kojih sa Zavoda za hitnu medicinu 7, NZJZ 3, Doma zdravlja 1, KBC-a Split 5, privatnih ljekarni 1, privatnih stomatologa 15 i privatnih specijalističkih ordinacija 1. 146 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji, a u karanteni hotela Zagreb trenutno je osam osoba.

Trenutno se u Splitsko-dalmatinskoj županiji u samoizolaciji nalazi 2430 osoba.

KOPRIVNIČKO - KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA

Šef Stožera Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić rekao je kako su na području županije četiri nove zaražene osobe, ukupno  12. 

BJELOVARSKO - BILOGORSKA ŽUPANIJA

Iz Županije javljaju da su pri dnu ljestvica hrvatskih županija po broju zaraženih koronavirusom, riječ je o do sada 5 potvrđenih slučajeva.

BRODSKO - POSAVSKA ŽUPANIJA

Nalazi briseva svih testiranih osoba na COVID-19 pristigli tijekom jutra bili su negativni.

KRAPINSKO - ZAGORSKA ŽUPANIJA

Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek izvijestio je kako je novih 5 osoba pozitivnih na koronavirus.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede 01.04. do 11:00 sati evidentirano je 75 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

VUKOVARSKO - SRIJEMSKA ŽUPANIJA

U Vukovarsko-srijemskoj županiji koronavirusom je zaraženo 14 osoba, jedna osoba više nego jučer, a među njima je pet zdravstvenih radnika, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite u Vukovaru. 

Predsjednik tog stožera župan Božo Galić ocijenio je suradnju s Nacionalnim stožerom vrlo dobrom, a građane odgovornima.

Pročelnik Županijskog stožera Zdravko Kelić rekao je kako je u županiji dosad testirana 151 osoba, 14 je pozitivno, a u samoizolaciji je  778 osoba. Prije nekoliko dana bilo ih je više od tisuću. Po njegovim riječima, u karanteni je sedam osoba, a izdvojene ambulante u ponedjeljak su imale 17 poziva.

"Oprema svakodnevno stiže, a veća količina trebala bi danas stići u županiju. Nju ćemo podijeliti prije svega našim ustanovama, a zatim i svima onima kojima je ona potrebna da bi mogli sigurno raditi svoj posao", najavio je Kelić.

Predstojnica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić rekla je da je među 14 oboljelih pet zdravstvenih djelatnika od kojih je troje iz primarne zdravstvene zaštite, a dvoje iz Opće županijske bolnice u Vinkovcima.

"Među tih 14 oboljelih imamo osam osoba koje su raspoređene u četiri obitelji. Dakle, radi se o obiteljskim kontaktima", istaknula je.

Kako je dodala, u vinkovačkoj bolnici trenutačno je "hospitalizirano šest osoba, među kojim je jedna s teškom kliničkom slikom, ali nije na respiratoru, dvije osobe imaju srednje tešku kliničku sliku, ali su stabilno, a tri su s lakšom kliničkom slikom".

Po riječima Kate Krešić, na području županije u samoizolaciju je stavljeno 148 kontakata od kojih su 74 zdravstveni djelatnici, a pet osoba je zaposleno u zdravstvenim ustanovama.

VIROVITIČKO - PODRAVSKA ŽUPANIJA

Na konferenciji za novinare Stožer Virovitičko-podravske županije rečeno je da je potvrđen i drugi slučaj zaraženog koronavirusom.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

Prema zadnjim podacima, na području Karlovačke županije jedna je osoba novozaražena, pa je ukupan broj slučajeva sada 23.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Na području Dubrovačko-neretvanske dvoje je novo zaraženih. Među njima je i medicinska sestra. Ukupno je 41 osoba pozitivna, piše Dubrovački dnevnik

OSJEČKO - BARANJSKA ŽUPANIJA

Župan osječko-baranjski Ivan Anušić rekao je da u županiji imaju 63 osobe pozitivne.

"Porast je za 6 osoba. 5 su bile u samoizolaciji. Samo 1 osoba koja stanuje u Osijeku, na rubu grada je nova. Njeni kontakti su već u obradi. U samoizolaciji je 497 osoba". 17 pacijenata je hospitaliziranih, 5 ih je na respiratoru. Jedan zdravstveni tehničar je pozitivan. Deset ih je u samoizolaciji", rekao je Anušić.

Video press konferencije Kriznog stožera Osječko-baranjske županije:

PRIMORSKO - GORANSKA ŽUPANIJA

Za nove tri osobe potvrđena je zaraza koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji u kojoj je ukupno oboljelo 49 osoba, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

U Stožeru navode da su sve tri novooboljele osobe kontakti unutar obitelji, a bile su u samoizolaciji.

Od ukupno 49 oboljelih dvije osobe su ozdravile.

Epidemiolozi u županiji zasad nemaju nijedan slučaj zaražene osobe za koju ne znaju izvor zaraze.

ŠIBENSKO - KNINSKA ŽUPANIJA

"Na dan 1. travnja 2020. godine u Šibensko-kninskoj županiji registrirano je još 5 osoba pozitivnih na virus COVID-19 od kojih je četiri iz Murtera. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji potvrđeno ukupno 30 oboljelih, od kojih je prvo oboljela osoba bila s područja grada Zagreba i ne vodi se u evidenciji oboljelih u našoj županiji, što znači da je na području Šibensko-kninske županije ukupno 29 osoba oboljelo od virusa COVID-19. Od ukupnog broja zaraženih dvadeset je iz Murtera", poručuju iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 12 pacijenata oboljelih od koronavirusa, a tri pacijenta su na respiratoru u KBC Split.

Šest osoba je u karanteni od kojih su četiri državljani Republike Hrvatske i dvoje stranaca.

U posljednja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljena je jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije za koju je provjerom utvrđeno da nije bilo kršenja navedene mjere.

ZADARSKA ŽUPANIJA

Na konferenciji za novinare zadarskog stožera objavljeno je da od jutros imaju 4 novopozitivnih, što daje brojku od 39 ukupnih na području županije.

"Od danas se uvodi i novost u vezi propusnice. Zahtjeve će svi slati preko stožera. Propusnice će izdavati i općine", poručuju iz Stožera.

Što se tiče ostalih brojki, 656 ljudi je u samoizolaciji, od jučer njih 20 novih. 

U bolnici je 17 pacijenata, jedna pacijentica je i dalje u teškom stanju i nalazi se na jedinici intenzivnog liječenja. 62 zdravstvena djelatnika Opće bolnice Zadar su u samoizolaciji.

U PU zadarskoj petero zaposlenika je pod mjerama samoizolacije, 4 policijska službenika i 1 namještenik.

ISTRA

U Istarskoj županiji u srijedu, drugi dan zaredom, nijednoj novoj osobi nije potvrđena zaraza koronavirusom, pa se broj zaraženih u županiji zadržao na 72 osobe.

Županijski Stožer civilne zaštite priopćio je da se negativnima pokazalo svih 16 uzoraka brisa koji su u ponedjeljak uzeti na testiranje.

"Nema novooboljelih, a još jedna osoba je u međuvremenu izliječena", ističu u Stožeru.

Dodaju da su zbog sumnje na zarazu jučer na testiranje uzeta 63 nova uzorka. 

Do sada je u Istarskoj županiji zaraza koronavirusom potvrđena za 72 osobe, od kojih su četiri ozdravile i otpuštene su iz pulske Opće bolnice.