Prijava

Vaša prijava

Županijski stožeri: Raste broj oboljelih i umrlih, u Vukovarsko-srijemskoj županiji zaraženo i dijete

['koronavirus']

Najnovije informacije Nacionalni stožer za civilnu zaštitu objavit će u 14 sati, a prije toga krenuli su i podaci stožera po županijama.

Razvoj situacije pratite na Vijesti.hr:

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Prva žrtva koronavirusa u Dubrovniku, preminula jedna osoba. Više pročitajte OVDJE. 

ZADARSKA ŽUPANIJA

U Zadru preminuo muškarac (88). Više pročitajte OVDJE. 

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Osječki Stožer je objavio kako su oboljele još tri osobe. Dvije osobe su kontakti prethodno oboljelih, a treći oboljeli je novooboljeli te je 15 njegovih kontakata stavljeno u samoizolaciju.

U Osijeku je preminula još jedna osoba. Više OVDJE. 

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

U Sisačko-moslavačkoj županiji tijekom protekla 24 sata nije bilo novozaraženih koronavirusom pa je ukupan broj oboljelih i dalje 16, izvijestili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Od uzoraka uzetih za laboratorijsku dijagnostiku kod 19 pacijenata su nalazi negativni, a za pet pacijenata se nalazi još očekuju.

U priopćenju se navodi i kako je u samoizolaciji ukupno pet liječnika, 15 medicinskih sestara, jedan fizioterapeut  i dva inženjera radiologije ali da i unatoč tome sisačka Opća bolnica normalno izvršava sve radne zadatke i obveze te nema ispada u funkcioniranju zdravstvenog sustava. 

U izolacijskoj jedinici Opće bolnice nalaze se četiri pacijenta, a ostali su na kućnom liječenju.

U priopćenju županijskog Stožera opetovano upozoravaju građani kako nije vrijeme za druženja, već za dosljedno provođenje svih uputa i preporuka kako bi se zajedničkim snagama spriječila daljnja propagacija ove ozbiljne bolesti. Uspjeh borbe protiv ove bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih stanovnika, stoji u priopćenju kojeg je potpisao načelnik županijskog Stožera Roman Rosavec. 

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

U Varaždinskoj županiji, u kojoj pet dana zaredom nije bio zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, u protekla 24 sata potvrđena su četiri novooboljela, potvrdio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Ukupan broj oboljelih sada je 28, do sada je ozdravilo šest zaraženih, a na liječenju u varaždinskoj Općoj bolnici nalaze se 22 osobe koje su dobrog općeg stanja.

Jedna novooboljela osoba je srednjih godina i razvila je simptome visoke temperature, a kod ostalih triju osoba radi se o članovima iste obitelji – jednoj osobi srednjih godina i dvije mlađe osobe, izvijestio je Stožer.

Napomenuo je i da su oboljeli u početku imali vrlo blago povišenu temperaturu, a kroz nekoliko dana razvili su simptome obolijevanja respiratornog sustava. Dodatno je primijećen i simptom gubitka osjeta mirisa.

„Nijedna od novooboljelih osoba koje su smještene u Općoj bolnici Varaždin nije u trenutku pojave simptoma bila pod mjerom samoizolacije, što dodatno naglašava potrebu nužnog pridržavanja svih preporučenih higijenskih mjera i mjera socijalnog distanciranja”, ističe načelnik Stožera Robert Vugrin.

U Varaždinskoj županiji dosad su testirane ukupno 472 osobe, a pod mjerom samoizolacije je 1961 osoba.

Stožer je izvijestio i da je u protekla 24 sata Policijska uprava varaždinska zabilježila četiri slučaja kršenja mjere samoizolacije te 32 slučaja kretanja bez valjane propusnice.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

U Karlovačkoj županiji od petka nema novooboljelih, a tijekom subote policija nije zabilježila kršenje mjera za sprječavanje širenja infekcije koronavirusom, doznaje se  u nedjelju u županijskom Stožeru Civilne zaštite.

U Karlovcu je jučer policija provjerila svih 68 kafića i nitko nije kršio zabranu rada, rekla je glasnogovornica Stožera Ivana Rumenović Novinić.

„Zahvaljujemo svim građanima Karlovačke županije što se pridržavaju propisanih sigurnosnih mjera, čiji su rezultati već vidljivi, te ih pozivamo da unatoč lijepom vremenu ostanu doma i suzdrže se od druženja“, rekla je Rumenović Novinić.

U Karlovačkoj je županiji prvooboljelom pacijentu covid 19 dijagnosticiran 13. ožujka, te je do ove nedjelje, u 25 dana, oboljelo 24 pacijenata. Međutim samo dvoje u posljednjih sedam dana.

S ovom je nedjeljom hospitalizirano šest osoba u karlovačkoj općoj bolnici, jedna u Klinici za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“ u Zagrebu, 16 je na kućnom liječenju pod epidemiološkim nadzorom, dok je jedan oboljeli preminuo.

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji drugi dan zaredom nema novozaraženih koronavirusom, priopćio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije.

U toj je županiji šest osoba oboljelo, a dvije se vode statistički jer imaju prebivalište na području županije, a testirani su i liječe se na zagrebačkom području.

Nijedan zdravstveni djelatnik nije zaražen koronavirusom, napominju u županijskom Stožeru.

“Iako je lijepo vrijeme pozivamo građane da ostanu kod kuće, a one koji imaju izrečene mjere samoizolacije da ih se striktno pridržavaju. Pridržavajmo se i dalje savjeta struke, jer upravo prevencija je najbolji način sprječavanja širenja koronavirusa. Budimo pametni i čuvajmo zdravlje nas samih, a samim time i naših obitelji i cijele zajednice”, poručuju iz Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

Na području Splitsko-dalmatinske županije u odnosu na jučerašnji dan još 9 je osoba pozitivno na koronavirus; i to iz Hrvaca 1, Muća 1, Splita 5, Šolte 1 i Solina 1. Svi novo oboljeli su zadovoljavajućeg općeg zdravstvenog stanja. Među novo oboljelima nema zdravstvenih djelatnika. Dvije osobe sa područja Splitsko-dalmatinske županije izliječene su i nakon ponovljenog testiranja njihov je nalaz negativan te su otpušteni iz KBC-a Split.

131 zdravstveni djelatnik se nalazi u samoizolaciji. Trenutno je 39 osoba hospitalizirano a na respiratoru se nalazi 9 osoba i to 4 iz Duboravčko-neretvanske županije, 3 iz Šibensko-kninske županije i 2 iz Splitsko-dalmatinske županije . U karanteni hotela Zagreb trenutno su 23 osobe; od čega 8 stranih državljana. Na dan 5.4.2020. ukupno je 177 osoba zaraženo koronavirusom na području Splitsko-dalmatinske županije.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

U Zagrebačkoj županiji tijekom protekla 24 sata četvoro je novooboljelih pa je evidentirano ukupno 90 osoba zaraženih koronavirusom, izvijestio je u nedjelju županijski Zavod za javno zdravstvo.

Do sada je izliječeno osam osoba, a jedna je preminula, navode u priopćenju.

Od ukupno 90 evidentiranih zaraženih osoba, najviše ih je na području Velike Gorice, 28, gdje je zabilježen i jedan smrtni slučaj.

Po broju oboljelih slijede Zaprešić (19), Sveta Nedelja i Samobor (15+3), Dugo Selo (14), Ivanić-Grad (6), Sv. Ivan Zelina (3), dok je u Jastrebarskom i Vrbovcu evidentiran po jedan oboljeli.

Iz Županije podsjećaju kako su na području Zagrebačke županije do sad osposobljene covid-19 ambulante za uzimanje briseva za testove na koronavirus u Ispostavama Samobor i Velika Gorica, a od ponedjeljka, 6. travnja, s radom kreće i Ispostava Ivanić-Grad. Brisevi se uzimaju isključivo na nalog liječnika obiteljske medicine, i to za osobe s područja koja ta ispostava pokriva.

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA

Na području Krapinsko-zagorske županije u posljednja su 24 sata evidentirana četiri nova slučaja zaraze koronavirusom pa je sada ukupno 80 oboljelih, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Dvije novooboljele osobe dolaze s područja općine Jesenje, a po jedna s područja grada Pregrade i općine Bedekovčina.

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

U Primorsko-goranskoj županiji tijekom posljednja 24 sata koronavirusom je zaražena jedna osoba, a dvije su ozdravile pa je u toj županiji sada ukupno 50 oboljelih dok je sedam ozdravilo, doznaje se u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Novooboljela osoba je bila u samoizolaciji, a njeno obolijevanje je povezano s nedavnim putovanjem skupine građana u Tursku.

U Stožeru očekuju još ozdravljenja, a građane, kao i do sada, pozivaju da se drže propisanih mjera, kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

ISTRA

Od 82 ispitanih uzoraka brisa u Istarskoj županiji, dva uzorka pozitivna na koronavirus (COVID-19).

“Radi se o osobama iz samoizolacije u bliskom kontaktu s već pozitivnim osobama iz već obrađenih, epidemiološki poznatih događaja sa sjeverozapada Istre”, navodi Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije za Glas Istre.

SLAVONSKO-BRODSKA ŽUPANIJA

Portal SBOnline javlja da su u županiji potvrđena dva nova slučaja koronavirusa. 

U Brodsko-posavskoj županiji trenutno je potvrđeno 13 slučajeva zaraze od čega ih je 12 aktivnih.

"U posljednja 24 sata na području BPŽ imamo dvije novooboljele osobe na virus COVID 19", potvrdio je načelnik Stožera Stjepan Bošnjaković.

Doktor Samardžić je potvrdio kako se radi o još jednoj oboljeloj zdravstvenoj djelatnici. U brodskoj bolnici trenutno je hospitalizirano 9 osoba, od toga je za dvije osobe stigao pozitivan nalaz, a jedan se još čeka dok je ostalih 6 osoba negativno.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

Kako javljaju iz Virovitičko-podravske županije četvrti dan za redom nemaju novih slučajeva virusa.

"Izdržimo da bi živjeli. I četvrti dan zaredom, Virovitičko-podravska županija nema novo zaraženih osoba od korona virusa. Svi nalazi poslani na analizu za korona virus, bili su negativni. Prema informaciji iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, i nadalje na našem području ima dvoje oboljelih od bolesti COVID 19. Njihovo supružnika je stabilno i nalaze se u kućnoj izolaciji. Poštujte epidemiološke i sigurnosne upute. #ostanidoma", objavili su.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

Troje novooboljelih, do sada ukupno 21 osoba na području županije.

"U Vukovarsko-srijemskoj županiji imamo 3 nove pozitivne osobe, od toga 2 odrasle osobe iz Vinkovaca, 1 dijete iz Nuštra, a ukupno oboljelih osoba  je 21. S jučerašnjim danom testirano je 244 osoba a za 15 osoba se čeka nalaz. U samoizolaciji na području naše županije nalazi se 616 osoba, tijekom jučerašnjeg dana bila je 1 dojava o kršenju samoizolacije koja je utvrđena kao neosnovana. U objektima za karantenu nalazi se 6 osoba i 4 vozača kamiona. COVID-19 ambulante su imale 2 poziva osoba bez sumnje te su im dani odgovarajući savjeti. Opća županijska bolnica Vinkovci ima 7 hospitaliziranih osoba pozitivnih na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji radi blažih simptoma bolesti.  I dalje imamo na COVID-19 pozitivna 2 liječnika, 1 zdravstvenog i 1 nezdravstvenog djelatnika. 18 liječnika, 34 medicinske sestre i 3 nezdravstvena djelatnika su u samoizolaciji", poručuju iz Stožera.


Vizionari iz Kurilovca