Prijava

Vaša prijava

Hrvatska vojska dodatno se angažirala u borbi protiv koronavirusa: Bolesnike će prevoziti helikopteri

[]

U skladu s odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane, Hrvatska vojska će pružiti potporu Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva osiguranjem helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji će biti prilagođeni za potrebe prevoženja životno ugroženih pacijenata oboljelih od COVID-a 19.

Kriznom stožeru je od 8. travnja 2020. na raspolaganju jedan prilagođeni helikopter Mi-171 SH koji je upućen u 395. eskadrilu transportnih helikoptera u vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama, a planirano je prilagoditi još jedan helikopter Mi-171Sh koji će biti na raspolaganju 194. eskadrili višenamjenskih helikoptera na letjelištu Lučko pored Zagreba. 

Obzirom da Oružane snage RH nemaju u svom sastavu specijaliziranu opremu ili helikoptere prilagođene prijevozu pacijenata koji su zaraženi ili za koje postoje indicije da bi mogli biti zaraženi virusom COVID-19, Zrakoplovno tehnički centar iz Velike Gorice izradio je prilagodbu za transportnu kabinu helikoptera.

Riječ je o pregradi koja dijeli transportnu kabinu na dva dijela i nalazi se odmah iza bočnih vrata helikoptera. Na taj način je letačka posada odvojena od medicinskog tima i pacijenta čime se rizik od zaraze sveo na minimum, jer ne dolazi do kontakta između tima i posade tijekom leta i manipulacije s pacijentom. Helikopter Mi-171Sh izabran je za takvu prilagodbu, jer ima rampu koju će za ulazak i izlazak koristiti medicinski tim s pacijentom, a posada će koristiti bočne ulaze.

Prilagodba također uključuje i izolaciju svih ventilacijskih otvora kako bi se i na taj način osigurala izolacija posade od transportne kabine. Pregrada je napravljena od zrakoplovnog negorivog impregniranog platna, te je u slučaju bilo kakve izvanredne situacije članovima posade moguć ulazak u transportnu kabinu. Nadzor modifikacije helikoptera izvršen je od strane svih relevantnih stručnih službi.

Za angažman na zadaćama prijevoza pacijenata zaraženih virusom COVID-19 razvijene su i nove operativne procedure za posade i medicinske timove koje uključuju potpunu dekontaminaciju helikoptera, posada i medicinskih timova.