Prijava

Vaša prijava

Smanjuju se plaće dužnosnicima: 'Prvi teret moraju podnijeti oni koji imaju najveće plaće'

['Varaždin', 'kriza', 'Gradonačelnik', 'Sindikati', 'plaće', 'Teret', 'smanjenje plaća', 'Velika Gorica', 'Ravnatelji', 'Smanjenje', 'Poduzetnici']

Velika Gorica od travnja smanjuje plaće direktorima i članovima uprava trgovačkih društava za 20 posto, za 15 posto plaće se smanjuju pročelnicima u gradskoj upravi, a za 10 posto ravnateljima gradskih ustanova.

Gradonačelnik i njegovi zamjenici 50 posto plaće za mjesec travanj uplaćuju na račun Gradskog društva Crvenog križa, a u daljnjim mjesecima smanjuje im se plaća za 20 posto, priopćili su u srijedu iz Ureda velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića.

"Prvi teret moraju podnijeti oni koji imaju najveće plaće, zato smo takvu odluku i donijeli. Nećemo dirati plaće djelatnicima, posebice onima koji sve ovo vrijeme rade u sustavu civilne zaštite i na poslovima koji omogućavaju normalno funkcioniranje komunalnog sustava, ali i svih drugih vitalnih funkcija grada", kazao je Barišić.

Uštede u proračunu ostvarit će se obustavom nekih aktivnosti koje nisu nužne u ovom vremenu i koje se neće moći odvijati ni u sljedećim mjesecima.

Posljedice smanjenja prihoda sigurno će se osjetiti, a u kojim razmjerima ovisi i o daljnjim kretanjima gospodarstva, i samom trajanju cijele situacije epidemije, stoji u priopćenju.

Službenici varaždinske Gradske uprave te zaposlenici u gradskim ustanovama i institucijama odrekli su se dijela prihoda u korist poduzetnika pogođenih krizom zbog pandemije koronavirusa, priopćili su u srijedu iz Grada Varaždina.

Gradski dužnosnici i predstavnici sindikata su nakon razgovora potpisali sporazume o odricanju prava na uskrsnice i regres za godišnji odmor, a odrekli su se i dijela plaća za travanj i svibanj.

"Ljudi su pokazali veliki stupanj razumijevanja i solidarnosti te su svjesni da teret krize moramo podnijeti svi zajedno", rekao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Čehok će se također, zajedno sa svojim zamjenicima Sandrom Malenicom i Zlatanom Avarom, odreći 10 posto plaće, no, ne samo za dva mjeseca, već do kraja godine.

Iz Gradske uprave su istaknuli da će odricanjem dijela prihoda biti prikupljeno oko 1,6 milijuna kuna koje će se prebaciti u fond za poticanje poduzetništva, a što će, uz postojeći fond koji Grad Varaždin već ima, biti dovoljno za pokriće troškova subvencije poduzetnicima.