Prijava

Vaša prijava

Lokalni stožeri: Zaražene dvije djelatnice doma za starije i petero radnika koji su se vratili iz Švedske

['koronavirus']

Lokalni stožeri objavljuju nove podatke o koronavirusu po županijama.

Sisačko-moslavačka županija

Na današnji dan nema novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19 na području Sisačko-moslavačke županije . Samo tri pacijenta boluju od zarazne bolesti COVID-19, dok su ostali ozdravili.

Dubrovačko-neretvanska županija

Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Preostali nalazi od četvrtka su negativni, a od 105 uzoraka uzetih u petak, 44 su obrađena i među njima nema novih pozitivnih, a rezultati preostalih briseva bit će poznati nakon završene analize, javljaju iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Primorsko-goranska županija

Područje Primorsko – goranske županije i 18. dan u nizu nema zabilježen nijedan novi slučaj pozotivne osobe koja se testirala na koronavirus. Oporavljenih je i dalje u ovom trenutku 49.

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nemanikakvih promjena ni po pitanju broja oboljelih od koronavirusa, ni po pitanju broja osoba koje su ozdravile.

Ukupan broj do sada oboljelih u Varaždinskoj županiji je ostao na 47 osoba, a ukupno je do sada ozdravilo 39 osoba, što je 83%.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 5 osoba, a 3 osobe s našeg područja se liječe u Zagrebu.

I dalje se statistički se Varaždinskoj županiji pribrajaju dodatne četiri osobe koje ovdje imaju samo prijavljeno mjesto prebivališta.

Samo jučer je uzeto novih 82 uzoraka brisa, tako da je broj testiranih uzoraka došao već do brojke 1822. Svega 2,6% testiranih je bilo do sada pozitivno, što je 1 od 39.

Završena je i demobilizacija Studentskog doma, te se on od sljedećeg tjedna opet može koristiti u svoju primarnu svrhu.

''Mogu samo ponoviti da činjenica da u posljednja 2 tjedna bilježimo svega 2 slučaja zaraze, dok je s druge strane iz bolnice otpušteno 9 osoba, a u istom razdoblju je odrađeno više od 600 testiranja, pokazuje izrazito zadovoljavajuću epidemiološku situaciju na području Varaždinske županije.

Kako od ponedjeljka stupa na snagu novi set mjera popuštanja, među kojima posebno iskače otvaranje ugostiteljskih objekata, a što će sigurno značajno reaktivirati i društveni život, mogu samo apelirati na sve naše građane da budemo i dalje odgovorni i da ne zaboravimo baš preko noći sve ono na što se do sada upozoravalo, a što nam je i omogućilo da se mjere mogu popuštati'', rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Robert Vugrin.

Grad Zagreb

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba izvijestio je da u Zagrebu već treći dan nema novooboljelih osoba od koronavirusa.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je da su na području županije potvrđena dva nova slučaja oboljenja COVID-19 infekcijom.

''Obavještavamo javnost kako su pristigli rezultati testiranih uzoraka sa sumnjom na koronavirus izuzeti tijekom jučerašnjeg dana te su potvrđena dva nova slučaja oboljenja COVID-19 infekcijom, a riječ je o štićeniku i zaposlenici Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica, kontaktima ranije pozitivnih osoba na koronavirus.

U protekla 24 sata zabilježena su i dva nova izlječenja od COVID-19 infekcije. Na području Koprivničko-križevačke županije do sada je ukupno zabilježeno 83 oboljenja te 28 osoba koje su izliječene od COVID-19 infekcije'', navodi se u izvješću Stožera.

Osječko-baranjska županija

U laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek jučer je na koronavirus testirano 169 uzoraka i svi su bili negativni!

Posebno dobra vijest je da se među analiziranim uzorcima nalazi i pet osoba čiji su preliminarni nalazi bili pozitivni (o čemu smo jučer informirali javnost te naveli da je tog dana bilo šest novooboljelih osoba, a ukupan broj od početka pandemije 136) te su potom KBC-e Osijek i Zavod za javno zdravstvo OBŽ pokrenuli sveobuhvatne propisane protokole za pozitivne nalaze oboljelih osoba i njihovih kontakata. Između ostalog, po nalogu epidemiološke službe i njihove sumnje u neslaganje epidemiološke i anamnestičke slike, s obzirom da te osobe nisu bile u kontaktu s pozitivnim osobama niti putovali u inozemstvo, obavljaju se dvostruki kontrolni laboratorijski nalazi, a postoji realna mogućnost da tih pet osoba ipak nije pozitivno na koronavirus te bi se ukupan broj zaraženih vratio na 131.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 39. dan bez novooboljelih osoba, te od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 345 osoba, 16 uzoraka je poslano na analizu, te ju ukupno testirano 661 osoba.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do subote, 9.05.2020. do 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije jedanaest dana za redom nema novooboljelih, a tri su osobe više izliječene. Do sada je ukupno izliječeno 105 osoba, a četiri su preminule.

Brodsko-posavska županija

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio je da u posljednja 24 sata u županiji zaraženo 5 osoba, a radi se o skupini radnika koji su došli inozemstva.

''7-8 nalaza koje je pristiglo je negativno, ali još nije proteklo vrijeme inkubacije pa ćemo kod i ostatka radnika ponoviti testiranje'', kazao je doktor Ante Cvitković.

Podsjetimo, jučer je u Brodsko-posavskoj županiji potvrđen novi slučaj zaraze COVID-om 19, a riječ je o radniku Đuro Đaković Montaže koji se vratio s terena iz Švedske.

S njim se vratilo i više radnika, nekima od njih je danas na pressici stožera potvrđena zaraza, a oni koji se nalaze na radu u Švedskoj, priopćili su iz te tvrtke, trenutno nemaju simptome i bit će zbrinuti sukladno svim važećim epidemiološkim mjerama i pravilima u suradnji s nadležnim ustanovama u RH i Švedskoj.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od 194 obrađena testa s područja Splitsko-dalmatinske županije 2 su novooboljele osobe iz Splita zaražene korona virusom. Jedna zdravstvena djelatnica i jedna nezdravstvena djelatnica privatnog doma za starije i nemoćne. Osobe se već 14 dana nalaze u samoizolaciji te su nakon isteka 14 dana testirane i njihov nalaz na COVID infekciju je pozitivan. Nisu u kontaktu ni sa djelatnicima niti sa korisnicima doma.

Do sada su na području Splitsko-dalmatinske županije ukupno izliječene 374 osobe.

53 osobe su hospitalizirane. 140 zdravstvenih djelatnika se nalazi u samoizolaciji. 7 osoba je na respiratoru i to 4 iz Splitsko-dalmatinske županije i 3 iz Šibensko-kninske županije. 9 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 538 slučajeva zaraze korona virusom.

Krapinsko-zagorska županija

Na području Krapinsko – zagorske županije već jedanaesti dan uzastopce nije zabilježena niti jedna novozaražena osoba korona virusom, a u protekla 24 sata ozdravile su još 2 osobe; iz Petrovskog i Oroslavja.

Ukupan broj ozdravljenih osoba je 99, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije iznosi 39. U protekla 24 sata testirano je 30 uzoraka, od kojih je 25 negativno, dok se za 5 još čekaju rezultati nalaza. Dosad je testirano ukupno 2.033 uzoraka. U kućnoj samoizolaciji trenutno se nalaze 34 osobe.

Virovitičko-podravska županija

Jedna osoba s područja Virovitičko-podravske županije preminula je od bolesti COVID 19, javlja županijski stožer. Preminula osoba je bila na respiratoru i preminula je u KBC-u Osijek.

''Radi se o muškoj osobi 1950. godište koja je imala određene bolesti, hipertenziju, što znači da je imala određene rizične čimbenike koji su povezani i kod brojnih drugih osoba koje imaju težu kliničku sliku'', izvijestili su iz Stožera.

U protekla 24 sata nema novozaraženih osoba od koronavirusa.

Ličko-senjska županija

21. dan za redom nema novooboljelih osoba  u Ličko-senjskoj županiji, nastavlja se povoljna epidemiološka situacija.

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 4 osobe uzimanjem uzoraka, te se ukupno čekaju rezultati 12 uzetih uzoraka.

Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega je 12 osoba izliječeno. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 355 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 151 osoba.

Vukovarsko-srijemska županija

Vukovarsko-srijemska županija jedanaesti dan je bez novooboljelih osoba od COVID-19, te je tako i dalje ukupno 40 oboljelih osoba.

Trenutno u županiji 1 osoba je hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti, koja nakon ranijeg otpusta iz bolnice ima pogoršanje simptoma.

U protekla 24 sata izliječeno je 5 osoba, što čini ukupno izliječenih na području županije 33. Jedna izliječena osoba je iz Vukovara, jedna osoba je iz Antina i tri osobe iz Nuštra.

U protekla 24 sata testirano je 48 osoba, što je ukupno testiranih do sada 1395 na području županije.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 419 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana zaprimljene su 3 prijave o kršenju samoizolacije, te se provjerom utvrdilo da se u sva tri slučaja radilo o kršenju samoizolacije.

Objekti za karantenu osoba, te objekti za karantenu vozača kamiona u županiji su demobilizirani.

COVID-19 ambulante osnovane pri domovima zdravlja su zaprimile 49 poziva sa sumnjom na bolest COVID-19.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 4 zdravstvenih radnika, a od toga 2 liječnika i 2 medicinske sestre/tehničara.

Šibensko-kninska županija

Na području Šibensko-kninske županije sedmi dan za redom nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Jučer je javljeno da je jedan pacijent iz Šibensko-kninske županije pozitivan na koronavirus.

Riječ je o pacijentu s prebivalištem na području grada Knina, koji je bio na brodu gdje je bio u kontaktu sa više oboljelih osoba od COVID-19. Po povratku u Hrvatsku je bio u samoizolaciji u Splitu.Splitska epidemiologija ga je vodila pod zdravstvenim nadzorom i tamo su ga testirali, te je nalaz bio pozitivan. Izloženih kontakata u Šibensko-kninskoj županiji nije bilo.  

''Do danas, od ukupno 90 oboljelih oporavilo se njih 69. Nažalost, u klinici za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“ u Zagrebu preminula je pacijentica s područja naše županije, stara 71 godinu, kronični bolesnik koja je bila pozitivna na COVID-19. Ovo je treći slučaj sa smrtnim ishodom osobe oboljele od koronavirusa u našoj županiji.  

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice nema hospitaliziranih pacijenata oboljelih od COVID-19. Tri pacijenta iz šibenske bolnice i dalje se liječe u KBC Split i sva tri su na respiratoru. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 102 osobe, od čega je 24 kontakt s oboljelim od COVID-19. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 1668 uzoraka'', istakli su iz stožera šibensko kninske županije.

Zadarska županija

Nema novooboljelih na području Zadarske županije, a s današnjim danom ozdravile su 73 osobe. Do sada je ukupno testirano 2033 uzoraka, a tijekom jučerašnjeg dana 59.

Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar nema hospitaliziranih osoba.

Aktivni nadzor provodi se nad 795 osoba, a istekao je nad 2864 stanovnika.

Policijski službenici su u protekla 24 sata obavili 237 provjera vezano uz provođenje mjera samoizolacije kojom prilikom je evidentirano 1 kršenje propisane mjere. Provodeći nadzor i provedbu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta evidentirano su 4 osobe koje su pristupile policijskoj kontroli na prometnom punktu, a da pri tome nisu imali valjane propusnice.

Istarska županija

Unutar 24 sata ispitano je 53 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19).

Trenutno je na ispitivanju 22 uzorka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19). 

Bjelovarsko-bilogorska županija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u protekla 24 sata nije zabilježen novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupno je do sada u toj županiji od početka pandemije koronavirusom bilo zaraženo 10 osoba, a 9 njih je ozdravilo.

Karlovačka županija

U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa, a svih 57 jučer testiranih osoba i svi pristigli nalazi su negativni. Do sada je ukupno testirano 1772 osobe, priopćili su iz Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije.

''U OB Karlovac nema niti jednog pacijenta oboljelog od koronavirusa, na kućnom liječenju još ih se nalazi troje, jedna osoba je preminula. U Karlovačkoj županiji je izliječeno 26 osoba. Otpušten je pacijent iz Klinike za infektivne bolesti dr.Fran Mihaljević iz Zagreba te se osjeća dobro'', kažu u Stožeru.